Večernji list

Kako je Luka Modrić 2014. promijenio Realovu povijest

Tomislav Dasović

Danas, dok ta bajka još uvijek traje, možda još nismo dovoljno svjesni kakvoga sportaša imamo. I hoće li se ikada netko uspjeti barem približiti ovome što je ostvario Luka Modrić.

Uoči 66. finala Kupa/Lige prvaka, Real Madrid – Liverpool (Pariz, subota, 21 sat), podsjetit ćemo na neke od Lukinih najblistavijih trenutaka i dosega u najprestižnijem klupskom natjecanju.

Na primjer, Luka Modrić je pred svojim petim finalom Lige prvaka (2014., 2016., 2017., 2018.) i u subotu će zajedno sa suigračima Carvajalom i Benzemom dostignuti Van der Sara, Seedorfa i Evru, koji su također nastupili u pet finala. Rekorderi su Paolo Maldini i Cristiano Ronaldo sa šest finala.

Osvoji li Real Madrid naslov europskog prvaka u Parizu, Luka će, s Carvajalom, Baleom, Benzemom, Marcelom i Iscom, izjednačiti rekord Cristiana Ronalda, za sada jedinoga nogometaša koji ima pet pobjeda u finalima; jednu s Manchester Unitedom, četiri s Real Madridom.

Luka Modrić svoj je prvi naslov europskog prvaka osvojio 2014. godine u Lisabonu, kada je Real Madrid u dramatičnoj završnici, u produžecima svladao Atletico s 4:1. Ta titula za Luku, ali i za Real, ima posebnu težinu, jer bila je to famozna La Decima, okrugli deseti naslov prvaka Europe koji je madridski klub čekao dvanaest godina.

Luka je u svojoj autobiografiji “Moja igra” iscrpno opisao Realov put do La Decime posvetivši joj cijelo poglavlje. Donosimo neka od Modrićevih sjećanja na taj dan, 24. svibnja 2014. godine u Lisabonu.

– Od prvoga dana otkako sam došao u Real Madrid, La Decima je bila opsesija. Na prvoj konferenciji za novinare u Madridu pitali su me o tome. Kad sam prvi put putovao s Realom, doznao sam da Jose Mourinho uvijek sjedi na mjestu s brojem 10, kao znak posvećenosti toj ambiciji – napisao je Luka.

Bio sam miran

Za one koji su možda zaboravili, Luka Modrić u toj je antologijskoj utakmici bio asistent za izjednačujući pogodak Sergija Ramosa duboko u sudačkoj nadoknadi. Bio je to najvažniji udarac iz kuta koji je Modrić ikada izveo.

– Bio sam miran, iako se napetost na stadionu mogla rezati nožem. Kao da sam vjerovao da je to trenutak koji će sve promijeniti. Odmah sam osjetio da je putanja lopte prava i kad sam vidio skok Ramosa, znao sam da će završiti u golu. Sve se jednostavno savršeno poklopilo. Gledao sam snimku tog gola bezbroj puta. Sat je pokazivao 92:47. Za mnoge je to bio trenutak koji je promijenio tijek Realove povijesti. Svaki put kad pogledam tu akciju, uhvatim se u nekom strahu; što bi bilo da nisam tako dobro centrirao, da je Sergio pogodio centimetar ulijevo ili da se lopta od stative odbila van. No ušla je. Naježim se kad me snimke podsjete na te trenutke.

Prisjetio se i kakvo je neobuzdano slavlje nastalo nakon posljednjeg sudačkog zvižduka Björna Kuijpersa.

– U svlačionici je bio lom. Došao je Florentino Perez, kojeg nikad nisam vidio tako sretnog i istodobno ganutog. Došli su i legende Reala koje su nekada osvajali Ligu prvaka. Među njima je bio i Raul. Dan prije finala prišao mi je i rekao: “Ovaj finale jako puno ovisi o tebi!” Nije me opteretio. Naprotiv, volim odgovornost, ne volim osjećaj da nisam bitan. Riječi takvoga velikana samo su me motivirale da budem na razini koja je bila potrebna za tu povijesnu utakmicu.

Putovanje s peharom prema Madridu bio je poseban doživljaj za Luku.

– U klupski autobus došao sam među posljednjima. Ušao sam i onda se dohvatio volana i trubio u čast La Decime. U avionu, na deset tisuća metara, tehnicirao sam s loptom, pjevao svašta i svakako. Popio sam nekoliko čaša viskija, moralo se. Emocije su me pucale 200 na sat. Svi su me gledali i smijali se jer su me prvi put vidjeli u takvom euforičnom raspoloženju – istaknuo je Luka Modrić.

Treći međusobni finale

Luka Modrić u subotu će 99. put nastupiti za Real Madrid u Ligi prvaka. Prvi ispred njega od Realovih igrača je Cristiano Ronaldo sa 101, a od šestog do prvog mjesta poslagali su se: Marcelo 102, Roberto Carlos 107, Karim Benzema 122, Sergio Ramos 129, Raul Gonzalez 130 i Iker Casillas 150.

Luka Modrić ipak je posebna Realova priča europskih finala. Naime, Luka je, uz Sergija Ramosa i Cristiana Ronalda, jedini Realov nogometaš koji je imao punu minutažu u sva četiri finala: Lisabonu (2014.), Milanu (2016.), Cardiffu (2017.) i Kijevu (2018.).

Real Madrid i Liverpool međusobno se treći put sastaju u finalu ovoga natjecanja. Prvi put zbilo se to 1981. godine, također u Parizu (tada na Parku prinčeva), i tada je Liverpool slavio 1:0. Dvojica Realovih igrača iz te utakmice, Laurie Cunningham (1989.) i Juanito (1992.), poginula su u prometnim nesrećama. U finalu 2018. Real je

• svladao Redse s 3:1. (1:3 u seriji)

Dallas - Golden State 119:109

CRO Babes (Buba) osvojile su deseto mjesto u natjecanju ženskih seniorskih formacija. Juniorska formacija Toy Story, koja je nastupila s plesčaima iz triju klubova (MEGARock, Buba i Vega) bila je četvrta. Svjetski kup: Fabijan Đurđević i Patricia Požgaj osvojili su sedmo mjesto u disciplini main class contact, a Fran Lončar i Rosa Maras bili su sedmi u disciplini couple dance show. Formacija CRO Emotion bila je peta.

Mladost - Ogulin 2:5, Zagreb - Top Spin 5:2, Ponikve - Vulpes 5:2. Poredak: Ogulin i Top Spin po 7, Zagreb 4...;

Würth (Hrv) - Di Giuseppe (Ita) 6:3, 1:0 - predaja Di Giuseppe. (Würth će napredovati 17 mjesta i doći na 340. poziciju, što joj je i novi plasman karijere) (af)

Roko Frakaš je u kvalifikacijskoj utrci na 100 m pobijedio s novim mlađejuniorskim rekordom Hrvatske 10,49. U finalu je trčao još brže i završio na drugom mjestu sa 10,44, ali je vjetar u toj utrci je bio +2,2 m/s pa taj rezultat neće biti priznat kao rekord. Ivan Horvat pobijedio je u skoku s motkom (5,05), a Ivan Paravac je s istom visinom bio treći. Matija Gregurić je bio drugi u bacanju kladiva, a Martin Markovićdrugi u bacanju diska. Na 200 m i 400 m Mateo Ružić bio ke treći. U bacanju diska drugo i treće mjesto osvojile su Lucija Leko i Laura Vinkešević, dok je Klara Koščak bila treća na 200 m. U bacanju kladiva za mlađe juniore Hrvoje Šaravanja bio je drugi, a Mia Wild bila je druga na 100 m prepone.

Luka Modrić jedini je igrač Reala uz Ramosa i Ronalda koji je imao punu minutažu u sva četiri finala Lige prvaka

Sport

hr-hr

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282200834541147

Vecernji List