Večernji list

Mačevala sam protiv frontmena Iron Maidena, jako je dobar

Dorja Blažić, jedna od najboljih hrvatskih floretašica, trenirala je sa Bruceom Dickinsonom

Damir Mrvec

Dorja Blažić (19) jedna je od ponajboljih hrvatskih floretašica. Osnovnu školu Bukovac upisala je s tek navršenih šest godina te kao najmlađa u generaciji i završila, i to kao učenica generacije. Nakon toga se upisala u Gimnaziju Tituša Brezovačkog i odlična je učenica četvrtog razreda.

- U sedmom razredu osnovne škole počela sam trenirati mačevanje, disciplinu floret. Prvi trener bio mi je Bojan Jovanović, sudionik Igara u Londonu 2012. - kaže Dorja.

Iznenadio je trener

Nakon završetka aktivne sportske karijere, Jovanović na poziv uglednog američkog sveučilišta MIT odlazi raditi kao trener u Boston, a Dorju preuzima Jovanovićev trener, izbornik hrvatske reprezentacije Darko Limov, s kojim radi svih ovih godina.

- Upravo me ovih dana moj trener Darko Limov jako iznenadio. Naime, rekao mi je da nam u posjet dolazi svjetska superzvijezda Bruce Dickinson, fontmen grupe Iron Maiden koja je imala koncert u Areni Zagreb. Priznajem da nisam puno znala o njemu dok se nisam sjetila da mi je mama pričala kako je u mladosti ljeta provodila na Lošinju s prijateljima koji su imali bend i slušali i svirali pjesme grupe Iron

Maiden. Tek kad sam “proguglala” na internetu shvatila sam o kakvim se legendama radi i koliko je taj bend obilježio svjetsku heavy-metal glazbu. Bio je vrlo dobar na odrađenom treningu – priča nam Dorja.

Kako je izgledao taj susret? - Iznenadila sam se kako se Bruce ponašao kada je došao na trening. Izrazio je želju da zajedno treniramo, obukli smo odijela, stavili maske i počeli. Bio je oduševljen, postali smo odmah prijatelji. Bruce je jednostavan, otvoren i simpatičan. A kad mi je trener rekao da mu pustim koju borbu, žestoko se tome usprotivio. Rekao je da ga je uhvatila trema s obzirom na to da sam ja 11. na svijetu, ali kako mu je moj trener prije toga dao lekciju, rekao je da se osjećao snažnije - istaknula je Dorja.

Nakon tri dana u dvorani, postao je dio ekipe.

- Zadnji dan boravka u Zagrebu još jednom je došao do nas u Dom sportova. Želio se još jednom pozdraviti sa svima. Kako sam znala da će doći, pripremila sam mu poseban dar. Naime, kao velika navijačica Dinama, darovala sam mu zastavu kluba i fotografirala se s njim. Rekao je da će nastaviti pratiti moje rezultate i da se pripremim za uzvrat jer se on već počeo pripremati. Obećao je da će cijelu našu mačevalačku ekipu pozvati na jedan od sljedećih koncerata - kazala je Dorja, iza koje je i jedna tragična priča iz 2017.

- Vraćajući se iz Marseillea s Mediteranskog prvenstva na kojem sam postigla povijesni uspjeh za hrvatsko mačevanje osvajanjem srebrne medalje, reprezentacija je u Cremoni doživjela tešku prometnu nesreću. U tamošnjoj bolnici provela sam desetak dana. Ozljede su okarakterizirane kao teške - prijelom lubanje, nagnječenje mozga, subduralni hematom i kao posljedica faciopareza te niz drugih ozljeda… U toj bolnici provela sam najteže trenutke, ali sam ujedno stekla i predivne prijatelje poput primarijusa Claudia Cavallija i liječnice Lorenze Bonetti. Oni su mi bili velika podrška, ali bila sam i ja njima za vrijeme pandemije. Naime, regija i bolnica Cremona-Lombardia pretrpjele su najveće posljedice zaraze COVID-om - rekla je Dorja.

Četiri plastične operacije

Nakon povratka u Hrvatsku, zaprimljena je u Dječju bolnicu u Klaićevoj gdje je započeo njezin intenzivni oporavak. U sedam mjeseci, uz pomoć tima divnih liječnika kao što su neurokirurg dr. Miroslav Gjurašin, prof. Porin Perić, prof. plastične kirurgije Rado Žic te mnogi drugi u bolnici, uspjela se polako oporaviti.

- Nakon četiri plastične operacije ožiljka koji je povlačio gornju vjeđu oka, mogu reći da je opora

• vak uspješno okončan.

Na povratku s prvenstva Mediterana, Dorja je u Cremoni doživjela tešku prometnu nesreću

Sport

hr-hr

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

2022-05-26T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282273848985179

Vecernji List