Večernji list

”Rusija ne želi kontrolirati samo nas nego i cijelu Europu”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je u srijedu od čelnika NATO-a financijsku i oružanu pomoć kako bi se njegova zemlja suprotstavila Rusiji, koja želi diktirati svjetski poredak.

Zelenski je u obraćanju videovezom čelnicima država članica NATO-a koji su se okupili u Madridu posebno istaknuo potrebu za suvremenim topničkim sustavima. – Da bismo prekinuli prevlast ruskog topništva, što je znatna prednost, potrebno nam je puno više ovih modernih sustava, modernog topništva – rekao je Zelenski. Dodao je da Ukrajini treba oko pet milijardi dolara mjesečno za obranu.– Rusija još uvijek prima milijarde svakog dana i zatim ih troši na rat. Mi pak imamo deficit od više milijardi dolara, a nemamo naftu i plin koji bi to mogli pokriti – rekao je ukrajinski čelnik. Zelenski je istaknuo da Rusija nije pokrenula rat samo da bi pokorila Ukrajinu, nego da “diktira uvjete u Europi i budući svjetski poredak”. Upozorio je da bi sljedeće godine situacija mogla biti još gora, i to ne samo za Ukrajinu, ako njegova zemlja ne dobije odgovarajuću pomoć. Istaknuo je da se Rusija ne želi zaustaviti na osvajanju južne Ukrajine ili Donbasa, nego da želi ići dalje.

– Želi apsorbirati grad po grad u Europi, u zemljama koje Rusija smatra svojim vlasništvom, a ne neovisnim državama. Pitanje je tko je sljedeći – Moldavija, baltičke države, Poljska? – istaknuo je ukrajinski predsjednik.

Aktualno

hr-hr

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281578064353428

Vecernji List