Večernji list

Elitni gardist NATO-ov čovjek za obranu istoka

Zapovjedništvo je u Székesfehérváru, a HV će u multinacionalnu diviziju poslati najprije 70 te iduće godine 150 vojnika

Davor Ivanković ”Klasificirani podaci”

Multinacionalna divizija Centar zvučni je naziv NATO-ove postrojbe koja još ne postoji, ni na papiru. No, postoji zapovjedništvo Multinacionalne divizije Centar. I ono se nalazi u mađarskom gradu Szekesfehervaru, koji se nalazi između Budimpešte i Balatonskog jezera. A u tom zapovjedništvu zapovjednik je hrvatski general-bojnik Denis Tretinjak, njegov zamjenik je Mađar, a šef stožera Slovak.

Ideja o osnivanju tog zapovjedništva stara je nekoliko godina, osmislili su je Mađari, a prije otprilike tri i pol godine toj se zamisli priključila i Hrvatska, čiji je tadašnji ministar obrane Damir Krstičević potpisao sa svojim mađarskim kolegom sporazum o osnivanju tog zapovjedništva. Hrvatska se javnost zainteresirala za diviziju Centar, naravno, zbog ovih dana plasirane vijesti da će NATO znatno ojačati, na čak 300 tisuća vojnika, snage visoke borbene pripravnosti, uz što je slijedila izjava nakon NATO-ova

summita u Madridu, da će na istok, dakle u područje u blizini ukrajinsko-bjelorusko-ruske granice, biti odaslano mnogo borbenih postrojba njegovih članica. I premda bi netko, logično, pretpostavio da je divizija u Szekesfehervaru dio tog plana, to bi doista tako i moglo biti kada bi se nešto objavilo o planovima NATO-a. Međutim, planovi se još rade. A kada budu završeni, o planovima i rasporedima će u MORH-u, kao i uvijek, šutjeti i neće odavati “vojne tajne”.

Ipak, MORH je pružio donekle objašnjenje o tome što se nalazi u Szekesfehervaru. Dakle, HQ MND-C je zapovjedništvo divizijske razine, a ne divizija, te nema stalne snage, odnosno postrojbe pod svojim zapovijedanjem. Ustrojem HQ MND-C predviđeno je oko 200 pozicija časnika i dočasnika, od čega RH trenutačno popunjava 15 pozicija, te će se povećati ovoga ljeta za još pet pozicija. Dakle, u divizijskom zapovjedništvu u Mađarskoj bit će 200 časnika i dočasnika, a trenutačno je ondje 15, a uskoro će biti i 20 časnika i dočasnika HVa. Inače, razlog za uspostavu tog

Prije dolaska na ovu dužnost bio čovjek iz Glavnog stožera, načelnik uprave za planiranje, a prije toga zapovjednik gardijsko-oklopnomehanizirane brigade zapovjedništva, kažu u MORH-u, proizlazi iz zajedničkog interesa za otpornost, sigurnost i obranu središnje Europe s ciljem jačanja regionalne obrambene suradnje. Osnivačice su Mađarska, Hrvatska i Slovačka, a sudjelovat će i zemlje koje su potpisale memorandum i zainteresirane su, dakle i Njemačka, Italija, Poljska, Rumunjska i Turska, dok sudioništvo najavljuje i Slovenija.

Od svih tih zemalja, trenutačno je samo Mađarska toj skupini časnika iz raznih zemalja pridružila jednu logističku postrojbu mađarske vojske, koja osigurava zapovjedništvo, te je rezervirala, odnosno pridružit će zapovjedništvu i jednu svoju borbenu skupinu ojačane budnosti, a smatra se da bi to bila mehanizirana oklopna postrojba u jačini brigade. Hrvatska nakon natezanja između vrhovnog zapovjednika Zorana Milanovića i MORH-a, odlukom Sabora, daje, odnosno najavljuje, i svoj doprinos slanjem do 70 vojnika u Szekesfehervar. Plan je 2023. i 2024. poslati ondje 150 hrvatskih vojnika. Kakvi su točno odnosi zapovijedanja i nadzora tog zapovjedništva s nadređenim NATO-ovim zapovjedništvima ne znamo jer stručnjaci iz MORH-a kažu da je to “klasificirani podatak”. Saznajemo, međutim, da te snage NATO može angažirati i rasporediti i u mirnodopskim i kriznim operacijama te u sukobu, a u skladu sa standardnim NATO-ovim procedurama.

Još godinu dana na čelu

Prvi je plan bio da od tog zapovjedništva do uspostave prave divizije prođe desetak godina i ona je trebala profunkcionirati 2032. Vjerojatno će NATO to sada znatno ubrzati. Naš general Tretinjak još će godinu dana biti zapovjednik tog zapovjedništva, jer je ono rotacijsko, pa će umjesto njega doći Mađar ili Slovak. Tretinjak je prije odlaska na tu dužnost bio čovjek iz Glavnog stožera, načelnik uprave za planiranje, a prije toga bio je zapovjednik gardijsko-oklopno-mehanizirane brigade. U MORH-u i podatke o našem generalu očito smatraju vojnom tajnom, jer na naš upit nisu poslali čak ni njegov osnovni životopis u nekoliko rečenica. Može se samo saznati da je sudjelovao u Domovinskom ratu i bio pripadnik 3. gardijske brigade Kune. Međutim, sigurno je da će početkom 2023. MORH opet poslati dvije postrojbe, svaku do 200 vojnika, u NATO-ovu misiju ojačane prisutnosti u Poljsku i Litvu. Tako da će nakon duljeg vremena HV, kad se zbroji i naša postrojba KFOR-a u Kosovu, 2023. u vanjskim misijama opet biti angažiran s više od 500 vojnika istodobno. ovlasti, iznuđivali novac od stranih državljana, uglavnom Talijana, prijeteći im uskratom dozvola za boravak te pokretanjem kaznenih i prekršajnih postupaka. Strane državljane koji su boravili na području BiH te predstavništva inozemnih nevladinih organizacija registriranih na području te zemlje prisiljavali su da im daju novac kako bi odustali od takvih prijetnji. Kako Kordić i Kvesić uz bosanskohercegovačko imaju i državljanstvo Hrvatske, Sud BiH odlučio je da im se oduzmu putne isprave izdane u obje države, odnosno zabrani prelazak državne granice do izricanja pravomoćne presude.

General Denis Tretinjak sudjelovao je u Domovinskom ratu i bio pripadnik 3. gardijske brigade Kune

Naslovna Strana

hr-hr

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281616719059092

Vecernji List