Večernji list

Puljak puca na državnu politiku i ‘antivladajuću’ koaliciju

Petra Maretić

Iako Ivicu Puljka još čeka drugi krug ponovljenih lokalnih izbora u Splitu, već se sada bez imalo preuveličavanja može kazati da je rezultat njegove stranke Centar, ali i njegov osobni u utrci za gradonačelnika ogroman uspjeh. U samo godinu dana Ivica Puljak de facto je pobijedio HDZ dva puta. Prvo “verziju” s Vicom Mihanovićem kao kandidatom za gradonačelnika, dok je protiv “ušminkane” varijante sa Zoranom Đogašem u prvom planu, direktnim izborom premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, prošle nedjelje na izborima podebljao broj mjesta u Gradskom vijeću i danas mu nedostaje tek jedna ruka do većine. Stoga se postavlja logično pitanje je li Ivica Puljak nova zvijezda na političkom nebu i može li stranku Centar gurnuti u prvi plan i na nacionalnoj, ne samo lokalnoj političkoj razini.

Puljak neće iznevjeriti Splićane, odnosno neće biti kandidat Centra za premijera, jer mora u iduće tri godine pokazati da se jedan grad može uspješno voditi bez članskih iskaznica, veza, pogodovanja, zapošljavanja, kažu u Centru

Prate Zoričića i Vanđelića

– Centar je parlamentarna stranka i stvarana je da stvori mogućnost da bude veća posuda od lokalne – kaže naš izvor iz te političke opcije koji dodaje kako nema sumnje da Centar ima velike planove na nacionalnoj razini, prvenstveno za buduće parlamentarne izbore. No u isto vrijeme u toj stranci naglašavaju i kako Puljak neće iskoristiti Split i iznevjeriti Splićane, odnosno kako neće biti kandidat Centra za premijera jer mora u iduće tri godine, kažu, upravo na primjeru Splitu pokazati da se može uspješno voditi jedan grad bez članskih iskaznica, veza i vezica, pogodovanja, zapošljavanja...

Iako mnoge stranke od centra nalijevo nakon uspjeha u Splitu gledaju u kojem će pravcu krenuti Puljak i njegov Centar, u toj stranci poručuju da će se oni koncentrirati na vlastitu priču i na vlastiti model kojim se može potući HDZ i na nacionalnoj razini, ne samo lokalnoj. To znači da će Centar teško u neku vrstu predizborne koalicije s nekom od drugih svjetonazorski sličnih parlamentarnih stranaka, već će se koncentrirati na suradnju sa svim kvalitetnim i realiziranim pojedincima koji imaju mogućnosti pridonijeti društvu, ali i isto tako i novim političkim opcijama s kojima su programski kompatibilni, ali i koje mogu donijeti razvoj državi. Razgovori su, dodaju, već započeli, a prve planove i dogovore predstavit će na jesen.

– Nećemo ići s nekim pošto-poto ili s nekim samo zato što je skočio u istraživanjima. Ići ćemo s onima s kojima se slažemo i koji daju dodanu vrijednost – kaže izvor iz stranke Centar.

Imena ne otkrivaju, ali nije tajna da je Puljak već započeo suradnju na određenim temama s gradonačelnikom Pule Filipom Zoričićem, a u Centru ne kriju i da će sa zanimanjem pratiti što će građanima ponuditi Damir Vanđelić koji je nedavno osnovao udrugu ZRIN (Znanstveno razvojnu inicijativu), za koju mnogi vjeruju da bi mogla prerasti i u političku stranku koja će također izaći na parlamentarne izbore.

– Centar neće sudjelovati u kombinacijama koje će za svrhu imati popravljanje ili reformu HDZ-a – kažu u Centru i poručuju da oni mogu samo u antivladajuću koaliciju, iz čega se jasno može iščitati da će od svih potencijalnih partnera s kojima će suradnja danas-sutra doći u obzir tražiti neku vrstu garancije da nakon izbora neće pomoći HDZ-u da ponovno dođe na vlast.

Treba osluškivati

U Centru kažu i da bi bilo glupo danas, dvije godine prije izbora, budu li redoviti, “zatvoriti” cijelu priču i ne ostaviti otvorena vrata i za neke druge potencijalne dogovore. Svaki dan je novi dan i okolnosti se, kaže, mijenjaju i treba uvijek osluškivati što se događa. Jer nitko, dodaje naš sugovornik, ne zna što će se sve još dogoditi do izbora i tko će sve možda zabljesnuti i postati netko koga vrijedi imati u ekipi. Poput, primjerice, Viktora Šimunića koji je svojedobno od zviždača postao gradonačelnik Oroslavja.

Aktualno

hr-hr

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281655373764756

Vecernji List