Večernji list

Legalizirali bespravnu gradnju Hrvatima, Slovencima i Srbinu

Snježana Bičak

USKOK-ova akcija Dorina, u sklopu koje je u utorak na području Vodnjana i Pule uhićeno 15 osoba od njih 26 koliko ih je pod istragom, ima sljedeći epilog: kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je 26 osoba, državljana Hrvatske, Slovenije i Srbije. Među njima su bivši zaposlenici Grada Vodnjana, geodeti, arhitekti te vlasnici nekretnina, a sumnjiči ih se da su od 2014. do 2019. godine zlouporabom položaja i ovlasti, krivotvorenjem dokumenata i nagovaranjem na kaznena djela ostvarili, što se ponajprije odnosi na vlasnike nekretnina, protupravnu imovinsku korist od najmanje 4,5 milijuna kuna, potvrdila je i PU istarska.

Obrana sa slobode

USKOK je pak potvrdio da su na čelu popisa od 26 osoba koje se sumnjiče u ovom slučaju dvoje bivših zaposlenika Grada Vodnjaka. Iako USKOK ne ističe imena, iznijeli su im funkcije što potvrđuje već objavljene podatke da je prvookrivljena Dora Komparić, bivša voditeljica Odjela za prostorno planiranje u Gradu Vodnjanu, a drugookrivljeni je Damir Janko, nekadašnji pročelnik za urbanizam Vodnjana. Za njih je dvoje USKOK tražio zadržavanje u istražnom zatvoru dok je ostatak osumnjičenika, koji su tijekom srijede ispitani u USKOK-u u Rijeci, pušten da se brani sa slobode. Prema riječima njihovih odvjetnika koji su također dolazili na ispitivanje, njihovi su branjenici mahom iznosili obranu, tvrdeći da se ne osjećaju krivima, te da su, barem kada je riječ o geodetima i arhitektima, radili po zakonu. Neki čak najavljuju i žalbe na rješenja o istrazi.

Među osobama koje su sumnjičili za ovo kazneno djelo, a branit će se sa slobode su i Mladen Kancelar, bivši voditelj Ureda državne uprave u Istarskog županiji, Sead Ibrahimović, nekadašnji šef Odjela za prostorno planiranje Istarske županije, a danas vlasnik tvrtke Master Consulting d.o.o, ali i arhitekt Dragan Štokovac, vlasnik tvrtke Štok iz Peroja, koji je povezan s nezakonitom legalizacijom nekretnina koje su u vlasništvu Slovenaca, te Krešimir Stojkovski, geodet iz tvrtke Geo Biro d.o.o. iz Pule, ujedno i vlasnik tamošnjih nekretnina na Portarati. Oni su među 26 osoba za koje je USKOK jučer donio rješenje o provođenju istrage nad 15 državljana Hrvatske, 10 Slovenaca, te jednim državljaninom Srbije koji ima stalni boravak u Hrvatskoj, i to zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave – stoji u priopćenju USKOK-a, a pojašnjava se i to da je skupina ilegalno izgrađene objekte legalizirala.

Naime, Dora Komparić je savjetnica za prostorno planiranje i gradnju u Gradu Vodnjanu, a rješavajući zahtjeve za legalizaciju bespravno sagrađenih zgrada u katastarskim općinama Vodnjan i Peroj te na traženje vlasnika nekretnina u upravnim predmetima Grada Vodnjana donosila je rješenja o izvedenom stanju kojima su, protivno Zakonu o postupanju s nezakonito sagrađenim zgradama, legalizirane nezakonito sagrađene zgrade ili zgrade koje će se tek sagraditi, iako je bila svjesna da je riječ o objektima koji prema navedenom zakonu ne mogu biti legalizirani jer su sagrađeni nakon 21. lipnja 2011. ili nisu uopće sagrađeni, odnosno ne udovoljavaju drugim uvjetima propisanim tim zakonom. Vlasnicima nekretnina tako je omogućila da zadrže ilegalno sagrađen objekt, a u pojedinim slučajevima onemogućila je i donošenje ili provedbu rješenja za uklanjanje ilegalnog objekta.

Sami lažirali dokumente

To je napravila u najmanje 16 upravnih predmeta u kojima su zaprimljeni zahtjevi za legalizaciju bespravno sagrađenih zgrada, ne libeći se ni toga da sama krivotvori dokumentaciju kako bi slučaj ‘prošao’ ili su to odrađivali osumnjičeni geodeti, građevinari i arhitekti, ovisno o slučaju. Time je vlasnicima nekretnina pribavljena materijalna korist od najmanje 4,513.755,39 kuna. Damir Janko surađivao je s Dorom Komparić, opisuje USKOK ne navodeći imena. Oboje su postupali po zahtjevima za legalizaciju bespravno sagrađenih zgrada u katastarskoj općini Peroj, a na traženje okrivljenih vlasnika nekretnina donosili su ili nalagali donošenje rješenja o izvedenom stanju u najmanje dva upravna predmeta Grada Vodnjana i tako legalizirali bespravnu gradnju. Kao podlogu za odlučivanje također su koristili nevjerodostojne isprave ili su ih sami izrađivali.

– Time je vlasnicima nekretnina pribavljena materijalna korist od najmanje 297.655,36 kuna – dodaju u Uskoku.

Mještani Vodnjana i Pule komentiraju da je ovo samo vrh sante leda, te da su i D.K. i D.J. zapravo tek izvršitelji kriminala koji se godinama događa po nalogu ili uz blagoslov, a onda i zaradu onih koji su još na slobodi.

– No nešto se pokrenulo, istrage su počele, pa možda se dođe i do same ‘glave’ od koje sve smrdi – kazali su nam mještani.

Vlasnici nekretnina, među kojima je i deset Slovenaca, najviše su profitirali, prema USKOK-u s više od 4,8 milijuna kuna

Aktualno

hr-hr

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281728388208788

Vecernji List