Večernji list

Pljesak za “Žumberačke uskoke” odjekivao kinom Samobor

Hana Ivković Šimičić

Pljesak je počeo i nekoliko sekundi prije nego što se počela “vrtjeti” odjavna špica. Nakon onih u Sošicama te u zagrebačkom Branimir Mingle Mallu, oduševljeni su bili i gledatelji koji su došli na premijeru igrano-dokumentarnog filma “Žumberački uskoci” u Kinu Samobor. Svi koji su ovaj događaj propustili, film će moći besplatno pogledati i u samoborskom Pop-up Art kinu, i to 2. i 3. srpnja u 18 sati.

Garda je stigla u odorama

Kako je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista, jednog po jednog na pozornicu pozivao one koji su sudjelovali u stvaranju filma, pljesak je postajao sve jači. Ulaznica više u Samoboru se tražila za projekciju filma koji prepričava dolazak uskoka na područje Žumberka tijekom 1530-ih godina, kao i živote tih profesionalnih ratnika koji su u službi Habsburgovaca formirali obrambeni pojas prema Osmanskom carstvu. Uskoci su sa sobom donijeli i grkokatoličku vjeru i stil života koji se pomalo razlikovao od onoga ostatka stanovništva tog kraja. Između igranih scena, u kojima su glumili i brojni potomci uskoka kao i večernjakovci, tu su zanimljivu priču pripovijedali i priznati povjesničari, vođe grkokatoličke vjerske zajednice, ali i rimokatolički svećenik, potomci rimokatoličkih i grkokatoličkih plemićkih obitelji i stručnjaci za ratne vještine. Posebnu pozornost na projekciji privukli su članovi udruge Žumberački uskoci, koji su došli u narodnoj nošnji, te pripadnici Samoborske narodne garde i Svetonedeljske garde Petra II. Erdödyja, koji su došli u svojim odorama. U prvim redovima sjedili su, uz gradonačelnicu Samobora Petru Škrobot, i gradonačelnici Svetog Ivana Zeline te Dugog Sela Hrvoje Košćec i Nenad Panijan, zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Gabrijel Deak, predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović...

– Još uvijek sam pod dojmom, emocije se još nisu slegle. Sinoć kad sam ugledala prepuno kino i kad sam vidjela sve drage ljude, a osobito moje Žumberčane, srce mi je bilo veliko kao kuća, prepla

vile su me emocije pa čak mi je i zasuzilo oko. Dok sam pozdravljala sve drage goste, kroz misli su mi prolazile prekrasne slike Žumberka i osjećaj koji imam kad prolazim njime. Žumberak se više puta raseljavao i ponovo naseljavao. Cilj je da se ponovo naseli i oživi. Hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli jučerašnjoj premijeri – napisala je u emotivnom statusu na svojoj Facebook stranici gradonačelnica Škrobot.

Večernjakova produkcija

Film “Žumberački uskoci” u cijelosti je ostvaren u produkciji Večernjaka, a na projektu je radilo stotinjak sudionika. Redatelj je glavni urednik Dražen Klarić, scenarij potpisuju on te urednica posebnih projekata Petra Balija, a večernjakovci su i direktor fotografije Matej Pavelić, a glumci su zamjenici glavnog urednika Mislav Šimatović i Dario Markas, urednik Panorame i Crne kronike Marin Penavić, urednik Nedjelje Robert Bubalo i art direktor Zoran Birman. I prvi ljudi Večernjakova marketinga našli su se ispred kamere, pa su tako uloge u filmu imali i direktor Dražen Novak te njegov zamjenik Andrej Ribičić. Glazbu za film napisao je poznati skladatelj Matej Meštrović, a savjetnik za akcijske scene, logistiku i rekvizite bio je Marin Matijević, novinar Lovačkog vjesnika. Na popisu glumaca našli su se i žumberački starosjedioci. Najmlađi član filmske ekipe bio je Antonio Žapkar koji s mamom Danijelom živi na Žumberku, a u filmu je glumio mladog uskoka koji s ocem uči osnove ratovanja.

Aktualno // 0-24

hr-hr

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281779927816340

Vecernji List