Večernji list

Očarale su nas “La Famiglia” i pizza s “mesom” od graška

Večernjakov kušački tim degustirao i ocijenio ponudu festivala koji možete posjetiti do nedjelje na Trgu Franje Tuđmana

Mia Mitrović Hrabra kombinacija Vrhunska šalša

Ukusne su kao u Italiji, jednoglasno se složio Večernjakov kušački tim isprobavši ponudu prvog izdanja Pizza festivala. Izbor od dvadesetak pizza, koliko ih se do nedjelje nudi u četiri kućice na Trgu Franje Tuđmana, zadovoljit će podjednako i ljubitelje egzotičnih okusa i “klasičare”, u što smo se osobno uvjerili.

Žiri u kojemu su, uz potpisnicu ovog teksta, bili novinari Hana Ivković Šimičić, Ida Balog i Dario Topić te snimatelj Večernji TV-a Kruno Galjar isprobao je osam vrsta pizza, a nijedna nas nije ostavila ravnodušnima. Led je probio Institut za pizze Ivana Badžeka i njegova “Bianca”. Stoji 57 kuna, umjesto rajčice ima umak od vrhnja, ali i ricottu, gorgonzolu i mozzarellu s dodatkom ljubičastog luka, crnih maslina i mikrocikle.

– Volim bianco pizze jer ne sadrže meni najomraženiji sastojak toga jela, rajčicu, ali u ovoj izvedbi nedostaje mi nešto pikantnije, kulen ili panceta – komentirao je Kruno. Ostali su se složili da je riječ o pravoj, ljetnoj, laganoj pizzi. Jedina zamjerka išla je prepečenom tijestu pa je zajednička ocjena “Bianci” bila 3,3. Ista je zamjerka išla i drugoj Institutovoj uzdanici, “Piazzoli”, s dimljenom šunkom, mozzarellom i rikolom, iako se jako svidjela “klasičarima” u timu.

– Baš je po mom ukusu, klasična pizza, a pritom i fina – kazala je Hana. No zbog prepečenog tijesta i odveć uobičajenog okusa konačna je ocjena bila 3,1.

A prvi Rougemarinov adut, “La Famiglia” sa šunkom, mozzarellom, mariniranim bukovačama, maslinama, bosiljkom i cherry rajčicama, koja stoji 78 kuna, oduševio je cijeli tim. “La Famiglia” je i pobjednička pizza s ukupnom ocjenom 4,6.

– Moćna je, bogata, sastojci se idealno sljubljuju, tijesto je ukusno i prhko, prava eksplozija okusa. Pohvala ide i dizajneru kutije u kojoj je servirana – glasili su utisci. “Cosa Nostra”, druga Rougemarinova delicija s dodatkom pečenih paprika punjenih svježim sirom, ujedno je najskuplja pizza na festivalu. Košta 94 kune, no kušači Večernjaka ocijenili su je s 3,5.– Baš mi se sviđa kombinacija slatkog i slanog, a i paprike sa sirom daju joj poseban šmek. Jedina je zamjerka to što je puna svega pa ju je malo nezgodno jesti i teško je izbjeći da se zaprljate – rekla je Ida.Na stol je potom stiglo nešto sasvim drukčije. Beg’s Plant Based, tvrtka koja se bavi proizvodnjom hrane od mesa na biljnoj bazi, debitirala je zimus na Fuliranju, a za ovaj su festival pripremili tri pizze sa sirom i mesom na bazi proteina graška. Prva servirana pizza, “Beg’s Meet The Fig”, koja stoji 58 kuna, s biljnim mljevenim mesom u reduciranom vermutu sa suhim smokvama, mozzarellom i tijestom pekare Bred Club, opčinila je gurmane u ekipi. Najegzotičnija pizza na festivalu, međutim, nije “sjela” klasičarima pa joj je ukupna ocjena čista četvorka.

– Hrabre kombinacije razlog su zbog kojeg dolazim na ovakve festivale. Pizza je odvažna, a i cjenovno pristupačna, no definitivno nije za svakoga – oduševljen je bio Dario.Među najjeftinijim pizzama na festu je i Beg’sova “Quattro Formaggi” s biljnim sirevima, koja stoji 46 kuna, a prošla je s 3,5.

– Ova pizza ima možda najbolju šalšu koju sam dosad probala, a i Bredovo tijesto je super – ustvrdila je bila Hana.

Iduće su na red došle pizze kućice Picnic. “Dalmatinku” od 52 kune s ribom, motarom i kiselom kapulom većina se nije ni usudila probati, no oduševila je Pixsellovu fotografkinju Emicu Elveđi, koja se pridružila kušanju. – Odlična, ljetna, osvježavajuća pizza, a dodatak luka čini je savršenom – ubacila se. “Istrijanku” s dalmatinskim pršutom pak probali su svi i nisu krili impresije.

– Pa naravno da stavljaju dalmatinski kad je najbolji. I sir je ukusan, svaka čast – guštala je Hana u pizzi koja je ocijenjena s 3,9. Istu je ocjenu dobila i “Furešta” s mortadelom i pestom od pistacija, koja košta 52 kune.

– Idealna je za kraj jer je sočna, bogata, ali s laganim tijestom pa nakon svega ovoga neću osjećati težinu u trbuhu – komentirao je Kruno.

Zagreb

hr-hr

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281827172456596

Vecernji List