Večernji list

Prihod im je 6,5 mlrd. kuna, zapošljavaju više od 5500 ljudi

Suzana Lepan-Štefančić Težak položaj Kreiranje politika

Petnaest malih, srednjih i velikih kompanija prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji, koje ostvaruju oko 6,5 milijardi kuna prihoda i zapošljavaju više od 5500 djelatnika, osnovali su Udrugu prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji, skraćeno UPIDuT. Pandemija je, ističu oni, ukazala na važnost prerađivačke industrije za stabilnost i rast gospodarstva u krizama, stoga se i razlozi osnivanja temelje na potrebi osnaživanja položaja i poticaja rasta prerađivačke industrije u Hrvatskoj. Za čelnicu udruge jednoglasno je izabrana Dajana Mrčela, predsjednica uprave Saponije.

- Prerađivačka industrija je u temeljima hrvatskog gospodarstva i ključna za ukupnu konkurentnost gospodarstva i zemlje. Ostvaruje gotovo četvrtinu prihoda realnog sektora i osigurava jednako toliko radnih mjesta te sudjeluje u ukupnom izvozu s više od 80 posto. Hrvatska prerađivačka industrija pokretačka je snaga u istraživanjima i razvoju, inovacijama, investicijama i izvozu. Međutim, izostaju pretpostavke za njen veći rast i bolji položaj na međunarodnom tržištu – pojašnjava D. Mrčela.

Osnovali su udruženje, dodaje, kako bi udruženim snagama doprinijeli većoj prepoznatljivosti prerađivačke industrije “koja je motor razvoja hrvatskog i europskog gospodarstva”.

- Znanja i resurse koristit ćemo za podršku u rješavanju strateških pitanja industrije: nedostatka radne snage, investicijske klime, iskoristivosti fondova EU i lakoće poslovanja. Stvaranje boljih prilika na globalnom tržištu počinje u Hrvatskoj, a agilnost u unaprjeđenju poslovnog okruženja pretpostavka je za ostvarenje tih prilika. U nastojanjima da doprinesemo većem rastu i značaju prerađivačke industrije, pozivam i sva gospodarska udruženja na dijalog i suradnju kako bismo spremnije dočekali izazove u budućnosti – kaže D. Mrčela.

Globalne promjene, rast cijena sirovina i energenata, naglašava D. Mrčela, stavlja upravo prerađivačku industriju u iznimno težak položaj.

- Ostvare li se najave povećanja cijena plina i struje od listopada, proizvodnja ovisna o tim energentima dolazi u pitanje. Stoga je trenutak da zajednički reagiramo i ukažemo na izazove koji očekuju prerađivačku industriju na jesen. I u digitalno doba, ljudske potrebe se ne mijenjaju. Moramo čistiti naše domove, hraniti se, proizvoditi konkretne stvari, a proizvodnja se ne može odvijati od kuće. Udruga će ukazivati na konkretne probleme specifičnih sektora i industrije. Mi smo važna grana, izvoznici su i motor gospodarstva, te je namjera udruge da se za našu održivost na tržištu udružujemo, dijelimo iskustva, utječemo na zakonodavstvo, predlažemo rješenja i sudjelujemo u kreiranju politika. Naše djelovanje obilježit će uključivost, suradnja s ostalim udrugama kojima je fokus gospodarski napredak zemlje i stoga dijelimo zajednički cilj – zaključuje Dajana Mrčela.

Osnivači Udruge prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji su Agrolaguna, Grafičar Ludbreg, Hrvatska industrija šećera, Include, Jamnica+, Kandit, Končar Elektroindustrija, Messer Croatia Plin, Pastor Grupa, PIK Vrbovec+, PIP, Saponia, TBG Beton, Tehnomont i Zvijezda+.

Članovi Upravnog odbora su Miroslav Božić, savjetnik uprave Hrvatske industrije šećera, Ivan Bračić, osnivač i prokurist tvrtke PIP, Božidar Poldrugač, član uprave Končar EI i Slaven Ružić, predsjednik Uprave PIK Vrbovec+.

D. Mrčela: Trenutak je da zajednički reagiramo i ukažemo na izazove koji očekuju prerađivačku industriju na jesen

Biznis

hr-hr

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281865827162260

Vecernji List