Večernji list

Zelena politika neostvari po načelu ‘kupi

Budućnost Europe Rješenje problema klimatskih promjena nalazi se i u načinu proizvodnje uređa Novi zakon Europske unije o osnaživanju potrošača za zelenu tranziciju priprema i hrvatska zastupnica Biljana Borzan

Klimatske promjene gorući su problem, a iako još uvijek na njih nerijetko odmahujemo rukom, činjenica je da su mnoge promjene u atmosferi uzrokovane upravo njima. Zime bez snijega, vruća ljeta pa i svojevrsna zdravstvena ugroza – sve su to pojmovi koje možemo povezati upravo s promjenom u klimi. U toj borbi, jer borba upravo jest, jednako bitnu ulogu igra pojedinac, kao i sustav koji bi trebao pružiti podršku u svladavanju izazova na putu dostizanja klimatski neutralnog društva.

U okvirima Europskog parlamenta klimatske promjene jedna su od bitnijih tema, a među hrvatskim zastupnicima Biljana Borzan posebno je upoznata s tim područjem. Iako je jasno da u procesu razmišljanja o klimi svatko od nas treba početi od samoga sebe, Borzan ističe da je danas sve teže napraviti održivi izbor iz razloga što smo preplavljeni lažnim eko oznakama, a često se o održivom govori i kao o preskupom. No, to nije uvijek tako, a neodržive opcije nerijetko su skuplje od onih koje nam se skupljima čine.

Zabraniti namjerne kvarove

”Više od 80 posto građana Hrvatske smatra da je popravak neisplativ u odnosu na cijenu novog uređaja, a upravo zato sam autorica novog zakona Europske unije o osnaživanju potrošača za zelenu tranziciju. Cilj Zakona je omogućiti stvarni izbor kako bi prilikom kupovine na osnovu točnih i pravovremenih informacija znali što kupuju”, kaže naša zastupnica u Europskom parlamentu.

Kako objašnjava Borzan, cilj je da na uređajima piše očekivano trajanje, ali isto tako i informacije o lakoći popravka u slučaju kvara.

”Želimo li živjeti zeleno, ne smije se događati da rezervnog dijela nema ili je preskup. Također, cilj je zabraniti ugrađene kvarove u uređaje. Ne smijemo si više dopuštati ponašanje ‘kupi, iskoristi, baci’, pa i sami proizvođači moraju preuzeti dio odgovornosti. Moraju omogućiti da informacije o popravcima budu dostupne, kako serviserima, tako i potrošačima te da su rezervni dijelovi dostupni po ra

I moda zagađuje

Ivan Tominac zumnim cijenama za sve vrijeme očekivanog trajanja uređaja”, dodala je zastupnica Borzan. Namjerno ugrađivanje kvarova u uređaje bit će zabranjeno. To uključuje sve vrste kvarenja, od kvarenja televizora nakon odrađenih sati, pa sve do kontrole situacije kada na printeru svijetli lampica za promjenu boje, a boje u printeru još uvijek ima. To su situacije koje se žele iskorijeniti.

Klimatski neutralnom društvu sigurno vodi i tržište rabljene robe na koje Borzan upravo i stavlja naglasak u svome radu.

Jača zdravstvena pismenost

Ponovna upotreba i prenamjena imaju nekoliko dobrih smjerova, jedno jako važno iz perspektive gospodarstva je što stvaraju više radnih mjesta, od bacanja pa čak i reciklaže. Pritom je jako važno izbjeći da u dobroj namjeri zelena revolucija ne “pojede svoju djecu”, kolokvijalno rečeno. Upravo iz tog razloga važno je da je među odlukama i ona o osnivanju Fonda za socijalnu politiku koji će biti hvale bitna podrška u zelenoj tranziciji. ”Svrha tog fonda bit će da građanima, a posebno ugroženim skupinama, na izravan način, financijski olakša klimatsku tranziciju. Bez toga će najveći teret potrebnih reformi podnijeti oni najslabiji i najugroženiji”, istaknula je Borzan.

Monda industrija jedan je od aktualnih zagađivača i velik kamen spoticanja kad se govori o dostizanju pozitivnih promjena. Brze promjene trendova podržavaju tzv. brzu modu koja je danas gotovo imperativ. Kako govori modna dizajnerica Kristina Burja, moda koju su nosile naše mame dobar je primjer, upravo suprotan brzoj modi. Riječ je o vintage komadima koje danas nose i mlađe generacije. Moda, objašnjava Burja, nije nešto

Više od 80 posto građana Hrvatske smatra da je popravak neisplativ u odnosu na cijenu novog uređaja, kaže Biljana Borzan

Biznis

hr-hr

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281904481867924

Vecernji List