Večernji list

Cijene rastu, ne zna se hoće li pet milijuna kuna biti dovoljno

68. Splitsko ljeto otvara se 14. srpnja premijerom Verdija u režiji Kreše Dolenčića, a premijere su i nova drama Paola Magellija i balet Lea Mujića

Maja Pejković Kaćanski

- Za ovogodišnje 68. Splitsko ljeto pripremili smo bogat, širok i vrlo raznovrstan program koji će, vjerujemo, biti zanimljiv publici. Svaka grana (opera, drama i balet) imat će po jednu premijeru. Izrazito je sadržajan koncertni program, u goste nam dolaze HNK Osijek, HNK Rijeka, zagrebački Exit, neke predstave disperzirat ćemo u Tučepe, Postire, Gata i Šibenik, organizirat ćemo promocije knjiga, izložbe i prvi put održati međunarodnu radionicu suvremene izvedbene prakse, otkriva Srećko Šestan, intendant teatra i ravnatelj Splitskog ljeta.

Početak za premijeru Verdija

Prema tradiciji, 68. splitski kazališni festival počet će 14. srpnja na Peristilu, premijerom Verdijeve opere “Simon Boccanegra” u režiji Krešimira Dolenčića i pod dirigentskom palicom maestra Ive Lipanovića.

- Dosad sam postavio puno djela u Splitu, u kojem sam prisutan već 32 godine i gdje se osjećam kao doma. Radio sam na brojnim lokacijama: na Poljudu, Carrarinoj poljani, na rivi, naravno u kazalištu, ali nikada na Peristilu. Prvi put režiram Verdijevu operu “Simon Boccanegra” i prvi put na Peristilu, čemu se jako veselim - kaže Krešimir Dolenčić kojeg smo uhvatili usred proba.

Zadovoljan je podjelom uloga, u glavnima će nastupiti gosti Elio Fabbian i Daniela Schillaci.

- Opera “Simon Boccanegra” rijetko se izvodi jer je riječ o vrlo zahtjevnoj i kompliciranoj priči, a ja ću tome doskočiti videoprojekcijama pa će to biti zanimljiv sadržaj, uz dobro poznatu odličnu glazbu - naglašava Dolenčić.

U dramskom dijelu 68. kazališnog festivala predviđena je premijera drame “LizistRATa” u režiji Paola Magellija, koji u Splitu nije radio 20 godina. Zanimljivo je da je on znano djelo proširio, te ga postavlja po motivima Aristofana, Homera, Lucića i Mate Matišića, jer vrijeme u kojem živimo i zabrinjavajuća situacija u svijetu, naročito rat Europi, snažno su nadahnuli redatelja. Intenzivne probe u Meštrovićevu Kaštilcu na Mejama, u kojem će se “LizistRATa” igrati, odvijaju se od početka lipnja, a u predstavi će igrati: Nives Ivanković, Anastasija Jankovska, Petra Kovačić Botić, Andrea Mladinić, Katarina Romac, Ana Marija Veselčić... U baletnom dijelu programa planirana je premijera “Velikog Gatsbyja” u koreografiji Lea Mujića. Nova plesna predstava stvarana je na glazbu američkih skladatelja Philipa Glassa, Leonarda Bernsteina, Georgea Gershwina, Louisa Prime, Samuela Barbera, Glenna Millera i Georgea Whitefielda Chadwicka, a izvest će se na Sustipanu 13. kolovoza.

Uoči svečanog otvaranja, 12. i 13. srpnja, kao uvertira festivalskim događanjima, na Sustipanu će se organizirati “Split Blues Festival – In memoriam Jadran Zlodre Gobbo”. Ravnatelj 68. Splitskog ljeta Srećko Šestan ističe kako se ljubiteljima opere, osim premijere “Simon Boccanegra”, poslije dvije godine na Peristilu nudi “Aida”, dok će se u čarobnom prostoru Galerije Meštrović reprizirati Puccinijev “Turandot”. Na česmi u Vrlici uprizorit će se najpopularnije djelo, Gotovčev “Ero s onoga svijeta”.

U dramskom dijelu planirane su reprize monodrame “Zapisi iz nevremena” don Branka Sbutege, “Francuzice” Ilije Zovka te “Smij i suze starega Splita” Ivana Kovačića. Ljubitelji plesne umjetnosti imat će priliku gledati “Čipku” koreografkinje Maše Kolar koju će izvesti Balet Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka, dok će Plesna trupa Balleto di Roma otplesati “Premijeru” koreografa Andrea Costanza Martinija, a na otvorenoj pozornici na Sustipanu reprizirat će se plesna predstava “Mozart A2” baletnog ansambla HNK Split.

Koralj vraćen moru

U sklopu Splitskog ljeta održat će se i poetsko-glazbeni recital Vesne Parun “Koralj vraćen moru” glumice Vesne Tominac Matačić i glazbenika Edina Karamazova, portugalska književno-glazbena večer i Večer pripovijedanja Kreativnog studija “Logos”. Za realizaciju festivala potrebnoo je oko 5 milijuna kuna, koje osigurava resorno ministarstvo, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split i teatar iz vlastitih sredstava.

- To je projekcija, međutim, cijene su otišle u nebo. Ipak, vjerujemo da ćemo uspjeti zatvoriti proračun - istaknuo je Šestan..

Paolo Magelli u Splitu nije radio punih 20 godina, a sada mu se vraća dramom “LizistRATa”, koja tamatizira i aktualni rat u Europi

Kultura

hr-hr

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282089165461652

Vecernji List