Večernji list

Nova faza prodaje ulaznica za SP počinje 5. srpnja

Dražen Brajdić

Prije no što će danas krenuti put New Orleansa, gdje će se pripremati za ljetnu NBA ligu, na draftu nedavno izabrani hrvatski centar Karlo Matković svaki je dan dolazio u Cedevitin Dom košarke. A ondje je svojedobno tri godine učio osnovne košarkaške elemente, kazao nam je Luka Pešut, jedan od trenera s kojima je Matković tada radio, a radi i ovih dana.

Svakim danom sve bolji

A s njim su, to nam je sam kazao, radili i Matov, Kukić, Trninić, Orešković, Rimac, Kapov...

– Kad je s nepunih 15 godina došao k nama, od prvog se dana vidjelo da jako puno želi učiti. Dobro je što je došao “prazan” pa je sve što bi mu se pokazalo odmah upio. Svaki dan se vidjelo da napreduje, da je nešto novo usvojio. Kasnije se taj napredak, logično, usporio, no volja i želja uvijek su se vidjele u njegovim očima – kazao nam je Pešut opisavši nam to što Matkovića čini velikim potencijalom.

– On je centar koji može igrati i leđima i licem okrenut košu, dobro trči, pokretljiv je, dobro igra u obrani, sve stiže u reketu. Dobro i šutira i, ako taj segment još poboljša, bit će ga teško zaustaviti. Visok je 208 cm i uz takvu eksplozivnost neće mu nedostajati centimetara.

Uspije li ugodno iznenaditi u ljetnoj ligi, pitali smo Matkovića može li se dogoditi da ga njegov NBA klub (Pelicans) zadrži već za sljedeću sezonu?

– Naravno, no ništa se ne zna. Može biti i lošiji no što se ja nadam a da ga oni zadrže. Neće se ništa znati dok ne završi ljetna liga.

Bude li odgođen odlazak u NBA, znači li to da ćete igrati za klub s kojim imate ugovor, a to je Cedevita Olimpija?

– Ni to ne znam. Sve će se znati za 20 dana.

Što vam je sada najpotrebnije. Minutaža, povjerenje trenera ili...?

– Potrebno mi je što više kvalitetnog treninga – ističe Karlo.

Zaigra li za Cedevitu Olimpiju, bio bi to povratak među cedevitaše.

– Moj tadašnji trener Cico iz Livna nazvao je tadašnjeg Cedevitina trenera Mikija Starčevića pa sam krenuo put Zagreba. A za mene, tada 14-godišnjaka, bila je to avantura. Značilo je to otići daleko, 6-7 sati autobusom. Prvih mjeseci mi je uistinu bilo teško, htio sam kući, no kada sam za Božić otišao u Livno, nisam htio ostati kod kuće. Zavolio sam Zagreb, on mi je u srcu. Živio sam u stacionaru, zajedno s Radovićem, Jordanom, Perkovićem... i pohađao građevinsku školu.

I izgradio je sebe u igrača NBA potencijala koji se jednu sezonu kalio u OKK Beogradu.

– Puno sam naučio u Cedeviti, no najviše sam napredovao u dvije godine u Megi. Ondje sam eksplodirao. To je doista dobar projekt za lansiranje igrača, a sada je i rekorder među klubovima s 15 draftiranih igrača.

Takav put za njega je zamislio njegov menadžer Ražnatović kojeg igrač naveliko hvali:

– Čovjek svoj posao radi najbolje na svijetu. Što god da zatrebam, on će reagirati. Ako trebam nešto riješiti, dostupan je 24 sata.

A menadžer mu je bio i prvi čestitar izvan obiteljskog kruga.

– Pratio sam draft s obitelji u Livnu. Gledali smo prijenos od 23 sata pa do šest ujutro kada sam ja izabran. Bilo je napeto jer sam mogao biti izabran između 32. i 58. izbora. Bio sam sretan i zbog svog suigrača Jovića koji je čak bio pozvan i da osobno sudjeluje na svečanosti drafta.

Nije znao podatak da je nakon Arapovića, Sesara, Planinića, Baraća, Bogdanovića, Zubca i Bendera već osmi draftirani Hercegovac.

– To mi je fora informacija. Čini se da je Hercegovina vrlo plodno tlo, pregršt je mladih ljudi kao od brda odvaljenih.

U dvije godine 20 centimetara

Košarku je Karlo počeo trenirati u 13. godini.

– Otišao sam za najboljim prijateljem i prvu polusezonu nisam to doživljavao ozbiljno. No onda sam počeo trenirati ozbiljno i zavolio to.

A da mu je košarka suđena, pokazale su dvije godine ubrzanog rasta.

– U dvije godine uzastopce rastao sam po 10 centimetara godišnje te još i danas kod bake na zidu imam dokaz o tome.

Dok bude letio preko Atlantika, Hrvatska će u Ljubljani igrati vrlo važan dvoboj.

– Žao mi je ne samo što ne mogu gledati nego i igrati tu utakmicu i što su se ove kvalifikacije preklopile s mojim karijernim trenutkom, prilikom da se nametnem u NBA svijetu. No držat ću palčeve našima u nadi da će me izbornik pozvati u kolovozu na pripreme za Eurobasket – kazao je Matković.

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru na rasporedu je od 21. studenog do 18. prosinca ove godine, a Fifa je objavila da se 5. srpnja otvara nova faza prodaje ulaznica.

Ova prodaja, koja će početi u 11 sati na web-stranici Fife, a završit će 16. kolovoza u isto vrijeme, bit će organizirana po principu “tko prvi”, a ne više po modelu ždrijeba koji je korišten u prve dvije faze. Ulaznice će se nuditi u četiri cjenovne kategorije, četvrta je rezervirana za “stanovnike Katara”, a svaki kupac moći će nabaviti najviše šest ulaznica po utakmici, 60 za cijelo natjecanje.

– U slučaju velike potražnje uspostavit će se sustav liste čekanja – navodi krovna nogometna organizacija koja je i priopćila da je već prodano 1,8 milijuna ulaznica za ovaj SP.

Tijekom pokaznih treninga Karlo je obišao desetak NBA klubova prikazavši im svoj talent

Sport

hr-hr

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282222309447828

Vecernji List