Večernji list

Velebitsko slavlje u čast najveće jele u Hrvatskoj

(B. Matijević)

U nekim prilikama čovjek osvijesti svoje mjesto u prirodi, a jedna od njih svakako je kada se hoda šumom podno stamenih visokih stabala. Kao obični šetači ili planinari, njihovu visinu i starost najčešće možemo samo naslućivati. No postoje ipak neka posebna stabla za koja vrijedi znati jer njihova priča izaziva divljenje. Takvo je stablo jedna jela koja se nalazi usred velebitske šume iznad Kosinjskog Bakovca. Ona je najveća obična jela u Hrvatskoj. I jedna od najvećih u Europi. I po starosti je unikatna. U narodu je prozvaše – Jela Car. Njoj u čast Turistička zajednica Općine Perušić, u suradnji s Udrugom slijepih Ličko-senjske županije i Parkom prirode Velebit, u subotu će podno grana te impozantne vite jele organizirati drugu po redu manifestaciju nazvanu “Mirakul na Velebitu”, ovaj put posvećenu i nazvan upravo po njoj – “U zagrljaju Jele Car”. – Kako je Velebit prepun raznih čuda, odlučili smo naš drugi “Mirakul” posvetiti jedinstvenom stablu koje je narod prozvao Jela Car. To je naše najveće i najstarije stablo obične jele koje krasi upravo PP Velebit. Visinom od 47,5 metara nadvisuje sva okolna stabla, promjer mu je oko dva metra, obujam 5,9 metara, a starost se procjenjuje na više od 500 godina. Kako bismo poticali svijest o važnosti čuvanja prirodne baštine, organiziramo ovo događanje, potičući time i razvoj održivog turizma – kazala nam je direktorica Turističke zajednice Općine Perušić Mateja Smolčić, dodavši da će se, zahvaljujući bogatom programu, Jelu Car preksutra “zagrliti” glazbom, poezijom, legendama, radionicama... A radionicu o godovima održat će Josip Tomaić, čuvar prirode u PP-u Velebit.

- Jela Car, oko koje se za ruke trebaju uhvatiti četiri čovjeka da bi je se obujmilo, nema svoj pravi vrh. Svojedobno se prelomila pa je “potjerala” više novih vrhova koji sad imaju po desetak i više metara dužine. Da nije prelomljena možda bi već bila visoka i više od 50 metara. Ona je zaista impresivna, a kada dođete do nje, osjetite poštovanje prema takvom stablu čija je starost procijenjena na pola tisućljeća – reče nam Josip Tomaić.

Manifestacija se održava u subotu, a Jeli Car prisutni će čast odati glazbom, poezijom, legendama, radionicama, govorima...

Tv&vodič

hr-hr

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

2022-06-30T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282325388662932

Vecernji List