Večernji list

Optužnica protiv Prebega suprotna međunarodnom zakonu

Republika Hrvatska najstrože osuđuje podizanje optužnice protiv hrvatskog državljanina Vjekoslava Prebega od tzv. Narodne Republike Doneck. Hrvatska odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima, priopćili su jučer sa Zrinjevca.

Večernji list objavio je jučer kako je kako se u optužnici tužiteljstva tzv. NRD-a hrvatskom državljaninu na teret stavljaju sljedeća kaznena djela: obuka za terorističke aktivnosti, sudjelovanje u sukobu kao plaćenik te nasilno preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka.

Kazne po tamošnjem zakonu za ova kaznena djela su doživotni zatvor ili smrtna kazna, stoji u optužnici. Prebega su zarobile ruske snage dok je, kako su objavili ruski izvori, pokušavao pobjeći iz Mariupolja.

Bio je pripadnik 1. bojne 36. brigade morskog pješaštva, koja je na liniji uz grad Mariupolj, na sjevernoj obali Azovskog mora. Riječ je o službenoj postrojbi ukrajinske vojske u koju je uklopljena bojna Azov.

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova dodaju kako su nadležne službe su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio gospodin Prebeg te kako su u stalnom kontaktu s njegovom obitelji.

Hrvatska odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom

Aktualno

hr-hr

2022-08-11T07:00:00.0000000Z

2022-08-11T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281560884569062

Vecernji List