Večernji list

Ako ne pronađu dokaze, Trump bi mogao biti još jači

Trump: S rasističkim glavnim tužiteljem države New York, za nastavak najvećeg lova na vještice u povijesti SAD-a!. Napadnuti smo sa svih strana. Banana Republika!

Nataša Vlašić Smrekar

Donald Trump jučer je ispitan pod prisegom u uredu državnog ureda New Yorka. Iako je ranijih godina već davao brojne iskaze, mjesecima se borio da izbjegne ovo svjedočenje koje bi moglo utjecati na ishod istrage o njemu i njegovoj obiteljskoj tvrtki za nekretnine, Tump Organization. Ulozi bivšeg predsjednika su visoki, iskaz dolazi u opasnom trenutku za njega.

’Kao zemlje Trećeg svijeta’

Prije dva dana, dok je bio u svom golf klubu u New Jerseyju, F.B.I. je pretražio njegov luksuzni dom na Floridi u sklopu istrage o povjerljivom materijalu koji je Trump uzeo kada je napustio Bijelu kuću. Očekivano, on je negirao krivnju i obrušio se na pretragu F.B.I.-ja kao “napad” koji se “može dogoditi samo u rasturenim zemljama Trećeg svijeta.” Također je nazvao istragu glavne tužiteljice New Yorka, Letitie James, politički motiviranim lovom na vještice.

Ponovio je svoje kritike na svom profilu na Truth Socialu.

”Večeras u New Yorku. Sutra s rasističkim glavnim tužiteljem države New York, za nastavak najvećeg lova na vještice u povijesti SAD-a!”, napisao je. “Moja sjajna tvrtka i ja napadnuti smo sa svih moguće miješanje u izbore “od strane gospodina Trumpa i njegovih saveznika”.

Ni to nije sve. Savezni prizivni sud presudio je u utorak da Zastupnički dom može dobiti pristup Trumpovim poreznim prijavama, potvrdivši time prošlogodišnju odluku suca okružnog suda. Predsjedniku odbora Zastupničkog doma dobio je široke ovlasti da zatraži njegove porezne prijave unatoč statusu Trumpa kao bivšeg predsjednika. Ministarstvo financija odbilo je predati dokumentaciju dok je on bio predsjednik. Ali nakon što je Biden preuzeo dužnost prošle godine, Ministarstvo je utvrdio da je taj zahtjev valjan. Odluka prizivnog suda ne znači nužno da će Kongres dobiti porezne prijave. Trumpov odvjetnički tim najavljuje da će se boriti protiv istrage Kongresa do posljednjeg daha, a on će se gotovo sigurno žaliti Vrhovnom sudu. Ako najmanje četiri suca na sudu glasaju za prihvaćanje takve žalbe, Trump bi bio zaštićen od pravomoćne presude do sljedeće godine. Ako u međuvremenu republikanci ponovno preuzmu Zastupnički dom na izborima u sredini mandata, odbor zadužen za porezne prijave vodio bi republikanac i najvjerojatnije bi odustao od zahtjeva.

Visoki ulozi na obje strane

Donald Trump jučer je ispitan pod prisegom u uredu državnog ureda New Yorka. Iskaz dolazi u opasnom trenutku za njega

U cijeloj ovoj situaciji, visoki su Trumpovi ulozi, ali i ulozi američkog pravosuđa. Pretraga imanja bivšeg predsjednika, jer nikad prije nije se dogodio pretres privatnog doma bivšeg predsjednika, visoko je rizična za Ministarstvo pravosuđa. Riječ o velikom riziku i za državnog odvjetnika Merricka B. Garlanda, koji vodi ovu operaciju, da će izdržati optužbe da se Ministarstvo pravosuđa osvećuje suparniku predsjednika Bidena na izborima 2020. - i mogućem suparniku na izborima 2024. Odluka da se naredi pretres stavila je na kocku vjerodostojnost ovog Ministarstva nekoliko mjeseci prije izbora za Kongres ove jeseni i dok je zemlja i dalje duboko polarizirana. Ako potraga za povjerljivim dokumentima ne uspije i državni odvjetnik ne pronanađe značajne dokaze o kaznenom djelu, događaj bi mogao završiti kao još jedan potez protiv

• Trumpa koji se izjalovio.

Poljska je u utorak rekla da će uzvratiti Europskoj uniji ako joj ne isplati namijenjena sredstva za oporavak od pandemije, nakon što je Bruxelles signalizirao da nije zadovoljan s posljednjim pravosudnim reformama Varšave. Više od 35 milijardi eura stavljeno je na čekanje zbog spora između Bruxellesa i Varšave u vezi s pravosudnom reformom za koju EU tvrdi da krši demokratske standarde. Europska komisija odobrila je sredstva za Poljsku u lipnju, no čelnica tog tijela Ursula von der Leyen rekla je tijekom svog posjeta toj zemlji da na vladavini prava treba još

• raditi.

Aktualno

hr-hr

2022-08-11T07:00:00.0000000Z

2022-08-11T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281663963784166

Vecernji List