Večernji list

Nikakva Sveta Nedelja, stadion Dinama može biti jedino u Zagrebu

Robert Junaci

Dinamo će ponovno igrati europsku jesen i to jaku europsku jesen, bilo da uđe u Ligu prvaka preko Bodo/Glimta ili da od Norvežana ispadne pa ode u Europsku ligu. Dinamo ima rezultat, zadnjih 15 godina postao je respektabilan europski klub, nije više kanta za napucavanje i bildanje suparničke statistike i gol-razlike. No, Dinamo i dalje stanuje na istom oronulom stadionu, ponovno će te jake europske klubove ugostiti na tom ruglu.

Plavi su bili u Svetoj Nedelji

I bit će tako do daljnjega, sve dok Uefa jednom ne kaže – ne može više, dosta je bilo, na tom se stadionu ne mogu igrati utakmice pod našim okriljem.

Nažalost, sve je manje šanse da će oni malo stariji dočekati dan kad će plavi igrati na novom Maksimiru. U neformalnom razgovoru čak i neki od čelnika Dinama izrazili su sumnju u to da će živi dočekati novi Maksimir. A oni dobro znaju da se zapravo oko stadiona ne događa ništa, taj krucijalni projekt i dalje ne prolazi prepreke u Gradu Zagrebu, sve se svelo na nekoliko razgovora i obećanja da će se razgovori nastaviti. Prepreka je uistinu puno, administrativnih zapreka koje nije lako riješiti jer zemljište je uzeto Dinamu i sad je u vlasništvu Grada, na neke parcele i Crkva ima pravo... Grad očito ne želi dati Dinamu zemljište da sam financira stadion, Grad nije odredio ni ovlaštenu osobu koja bi vodila cijeli taj posao rješavanja zavrzlame.

Svi gledaju nekakav svoj interes, plavi su željeli u Sesvetama završiti stadion za koji postoje svi potrebni “papiri”, pa se naišlo na otpor i neki žele da se napravi Kranjčevićeva. Svi su se pak bunili na ideju koja je postojala, gradnja stadiona na Kajzerici pa u Blatu. No, sad se pojavila priča o gradnji stadiona izvan Zagreb, odlazak Dinama iz Zagreba u Svetu Nedelju.

Ne čudi da se na utakmici Dinama i Ludogoreca kod BBB-a pojavio transparent: Za Dinamo je samo ovdje sveta nedjelja.

Ne, nisu Boysi krivo napisali ime Zagrebu susjednog grada, za njih je sveta nedjelja kad u Maksimiru igra Dinamo i time su sve rekli o mogućnosti da se plavi presele iz svog grada pa i iz Maksimira.

Naime, navodno je gradonačelnik Svete Nedelje ponudio mogućnost gradnje stadiona u tom krasnom, razvijenom i bogatom gradiću, navodno su i čelnici Dinama bili tamo, zna se koja bi to bila i točna lokacija. Stoga, kontaktirali smo gradonačelnika Svete Nedelje.

– Koliko je znam, kad je riječ o bilo kakvoj gradnji stadiona, Dinamo je klub iz Zagreba. Nije tajna da naš klub surađuje s nogometnom školom Dinama, bio je ovdje Tomislav Butina, direktor škola Dinama, nije ni tajna da s nekim ljudima iz vodstva Dinama ima dobre odnose pa su nas vidjeli zajedno i tome dodali spoznaju da mi za svoj klub u Svetoj Nedelji želimo napraviti stadion i da smo se već za to prijavili europskim fondovima – rekao nam je gradonačelnik Dario Zurovec koji je bio i na utakmici Dinama i Ludogoreca.

– Naslušao sam se tih priča o gradnji stadiona, moji su dinamovci, moj otac obožavatelj Velimira Zajeca. I kad se govori o zamjenskom stadionu, to se moglo napraviti na stotinu drugih lokacija. Tako da je ova priča o Dinamu u Svetoj Nedelji priča za sezonu kiselih krastavaca. Mi imamo investitore za akvapark u Svetoj Nedelji, ali to je manje zanimljivo od Dinama i njegova stadiona – dodao je Zurovec.

Možda to i jesu samo priče, možda plavi doista nisu razmatrali mogućnost selidbe u Svetu Nedelju iako je u to teško povjerovati. Dinamo je sinonim za Zagreb i u Zagrebu treba imati svoj stadion. Navijači su se izjasnili,

Ova priča o Dinamu u Svetoj Nedelji je priča za sezonu kiselih krastavaca, rekao je gradonačelnik Sv. Nedelje Zurovec

žele samo Maksimir iako ni neka druga lokacija u Zagrebu ne bi trebala biti baš tako veliki problem kako se želi prikazati. No, odlazak u drugi grad suluda je ideja. Ako je točno da plavi surađuju s klubom iz Svete Nedelje, možda bi se tamo mogao napraviti trening-kamp kakve ima većina velikih klubova, to je često izvan grada, ali da se cijeli klub preseli iz Zagreba nemoguće je. Shvatili bismo selidbu na Kajzericu, Blato, Sesvete, Kranjčevićevu, selili su i brojni europski klubovi, ali su ostajali ako baš ne u svom kvartu, onda u svom gradu. Ta nije li se i Hajduk preselio sa Starog placa na Poljud, Osijek sprema selidbu iz Gradskog vrta na Pampas.

Grad bježi od Maksimira

I ne treba čuditi reakcija navijača plavih na tu priču, no samim transparentima na stadionu neće ništa napraviti, zna se gdje “šteka” gradnja novog Maksimira, pa nek’ pokucaju na vrata gradonačelnika Tomaševića, gradske Skupštine, tamo su ljudi koji ima

Navodno se zna koje je zemljište Sveta Nedelja ponudila Dinamu za gradnju stadiona, no to će se teško dogoditi

ju olovke u svojim rukama i mogu staviti potpise na dokumente koji će nešto pokrenuti.

Kako se dosad ništa po tom pitanju nije dogodilo, nije napravljen nijedan jedini korak, ne treba optuživati čelnike Dinama ako su i bili u Svetoj Nedelji, normalno je da se idu pogledati nešto što im se nudi, ali ne vjerujemo da bi se usudili na selidbu kluba iz Zagreba, osim, i to možda, kad bi bila riječ samo o zamjenskom stadionu, dok se Maksimir gradi. Opcija trajne selidbe nema smisla, koliko god je Sveta Nedelja relativno blizu osobnim automobilima (zamislite tek vikende na obilaznici u ovo vrijeme ljetovanja), loša je povezanost javnim prijevozom i teško da bi horde navijača išle tamo na utakmice. Dinamo može biti zahvalan u slučaju da je Sveta Nedelja ponudila svoj dom, no dom Dinama je Zagreb, a čelnici Grada Zagreba za jedini zagrebački klub koji nešto znači u Europi ne mare ni najmanje i bježe od teme stadiona kao vrag od tamjana.

Sport

hr-hr

2022-08-11T07:00:00.0000000Z

2022-08-11T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282089165546470

Vecernji List