Večernji list

Hajduk uz puno muke do play-offa Konferencijske lige

Vitoria je pobijedila 1:0, no Hajduk s ukupnih 3:2 ide u play-off i dvoboj s Villarrealom. U Španjolskoj se igra 18. 8., uzvrat je 25. 8.

Tomislav Dasović

Hajduk je prošao Vitoriju, prvi put nastupit će u 4. pretkolu Konferencijske lige gdje ga čeka ugledni suparnik, španjolski Villarreal (15. kolovoza u Villarrealu, 25. kolovoza u Splitu), a u užarenome Guimaraesu doista je bilo svega, i to će se pamtiti.

U sudačkoj nadoknadi pomahnitali i frustrirani navijači Vitorije gađali su stolcima i pivskim konzervama Hajdukovoga izvođača kornera Janija Atanasova, pa je čak vratar Vitorije Bruno Varela došao pred tribinu i molio ih da prestanu. U tim trenucima Vitorijina nada u prolaz još je bila živa.

Jedan atraktivan potez

Nakon što je turski sudac odvirao kraj utakmice, na centru je došlo do sveopćega naguravanja, čak i makljaže, pljuštali su udarci na sve strane, treneri i klupsko osoblje razdvajali su zaraćeni strane. Jer, to u Guimaraesu doista je bio 90-minutni rat na svakome dijelu terena. Teško gledljiva utakmica, sa samo jednim atraktivnim potezom, ali s nizom prekida, provokacija, prljavština. Turski sudac dosudio je čak trideset prekršaja (14 u korist Hajduka), te dodijelio čak 11 žutih i jedan crveni karton, Portugalcu Tiagu Silvi. Kod Hajduka požutjeli su Simić, Čolina, Vuković, Livaja, Borevković i Biuk.

Trener Hajduka Valdas Dambrauskas neočekivano je u Guimaraesu na klupi ostavio Stipu Biuka i na poziciji lijevoga krila postavio Davida Čolinu, kojemu je prvi put ove sezone ukazano povjerenje od prve minute. Vjerojatno je Valdas zbog svoje odluke požalio već u 23. minuti, kada je David Čolina zapucao nevjerojatnu šansu: Sahiti mu je podvalio loptu iza leđa portugalske obrane, a Hajdukov igrač potkopao loptu, prebacio vratara, ali i okvir gola. Bila je ovo kolosalna šansa i kolosalan promašaj. No Čolina nije napadač nego – bek.

Vitoria je već u petoj minuti utakmice šokirala hajdukovce u crveno-plavim dresovima: Anderson je primio loptu na 17 metara od Hajdukovoga gola, Melnjak i Elez bili su pokraj njega u promatračkoj misiji, a Brazilac fantastičnim šutem lijevom nogom iznenadio vratara Kalinića. Bio je ovo Hajdukov početak iz noćne more.

- Nije prvi put da se to dogodilo. Znali smo da je njima jedan udarac dovoljan da zabiju. Zadovoljan sam što je to jedini pogodak koji smo primili, ali nisam zadovoljan kako smo izgledali na terenu. Vitoria nas je natjerala da se branimo. To nije bio naš plan – komentirao je Dambrauskas.

Naravno, bio je prezadovoljan prolaskom.

- Imamo iskusne igrače, ali nemamo iskusnu momčad. Ova grupa igrača prvi put igra zajedno u Europi. Vitoria je dobra, mlada momčad. Da sve sezone igramo šest ili sedam utakmica u Europi... To nam nedostaje. Mnogo igrača nije moglo pokazati najbolje od sebe. Vrlo sam sretan što smo prošli dalje. Čekaju nas dvije utakmice s top momčadi. Ali, nisam najsretniji igrom - rekao je Dambrauskas, te se dotaknuo Villarreala.

Tradicija, povijest...

- Ovaj klub ima tradiciju, povijest i velike pobjede u prošlosti. Ne idemo u Španjolsku slikati se s igračima Villarreala i objaviti to na Instagramu. Idemo se tamo nadigravati, vjerujem da nismo bez šansi.

Splićane u subotu čeka i derbi s Dinamom.

- Nije prvi put da imamo utakmicu za tri dana. Mi smo Hajduk. Igramo najveći hrvatski derbi. U četvrtak navečer ćemo odraditi trening, u petak još jedan. Imamo 23 igrača. Nećemo krenuti u utakmicu s manje igrača nego Dinama. Moramo respektirati klupski grb. Mislim da je ovo dobro vrijeme za biti igrač Hajduka – dodao je Dambrauskas.

Vitoria je u ovoj utakmici imala posjed lopte 58 posto, u šutevima je bilo 10:3 za domaćine, u šutevima u okvir 4:1, u kornerima 7:2...

Naslovna Strana

hr-hr

2022-08-11T07:00:00.0000000Z

2022-08-11T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282106345415654

Vecernji List