Večernji list

Trikovi koje izvodim opasni su po život

Nastup na Igrama u Tokiju mu je za malo izbjegao, al zato neće onaj na Igrama u Parizu 2024. godine

Damir Mrvec

Marin Ranteš (27) bit će jedan od jakih aduta hrvatskih sportaša na Europskim multi igrama koje danas počinju u Münchenu. Njegova disciplina je BMX slobodni stil, a, kako kaže, prvi put nastupa u Münchenu.

– Moj cilj je biti među prva tri i osvojiti medalju. Što se tiče današnjih kvalifikacija, ne znam što bi se moralo dogoditi da ne uđem u finale, među 12 najboljih. Koliko sam vidio, u kvalifikacijama ima 29 biciklista – rekao je Marin.

Već imam europsku medalju

U mladosti se prije BMX-a bavio nogometom, stolnim tenisom, košarkom i rukometom. U studenom 2018. osvojio je FISE Svjetski kup u BMX Park disciplini, što je najbolji rezultat u povijesti adrenalinskih sportova u Hrvatskoj.

– Ovo mi je treće Europsko prvenstvo, a imam srebrnu medalju iz 2019. godine. Na zadnjem EP-u 2021. godine osvojio sam 11. mjesto – istaknuo je.

Kakvi su bili rezultati ove sezone?

– Na Svjetskom kupu u Teksasu osvojio sam 14. mjesto, ali s posuđenim biciklom i opremom. Zlatno je pravilo da se nikad na tako velikim natjecanjima ne nastupa s posuđenim stvarima, ali sve je dobro prošlo. Mogao sam odustati, ali mi je bilo žao zbog tako dalekog puta. Imao sam nekoliko četvrtih mjesta te drugo mjesto na Panonia kupu u Osijeku – istaknuo je Ranteš.

Je li vaš bicikl stigao do Münchena?

– Naravno, ovoga puta došao sam automobilom u kojem je sva moja oprema i bicikl. Bicikl je novi?

– Kupljen je u travnju. Inače, bicikl sam mijenjao svakih šest mjeseci. Sreća je da imam sponzora jer ne znam tko bi sve to naplaćao. Jedan dobar BMX bicikl košta oko 15.000 kuna, a gdje su tu gume pa oprema koja se najčešće potrga, poput vilica, ručki na upravljaču...

Kakve ste sve trikove pripremili za Europsko prvenstvo?

– Vidjet ćete na stazi. Inače, sam osmišljavam sve trikove. Neki su poprilično opasni. Ipak mi letimo biciklom gotovo do deset metara u zrak. Da, mogu slobodno reći da su neki trikovi po život opasni. Ta jedna minuta nama traje kao vječnost, a gledateljima jako brzo prođe. Inače, rampa u Münchenu napravljena je od drveta, što mi odgovara – kaže Ranteš.

10.000 eura za zlato

Ima li nagrada na vašim natjecanjima?

– Naravno. Najviše se isplati osvojiti prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu. Za zlato na SP-u dobije se 10.000 eura, a za zlato u Münchenu samo 1000 eura. Isplate se pobjede i na Svjetskim kupovima – 8000 eura. Nekada je BMX bio rekreacija, razonoda, a danas je to ozbiljan sport koji napreduje iz godine u godinu.

Kakvi su daljnji planovi? – Za mene nema odmora, nema mora, nema kupanja i sunčanja. Već krajem mjeseca me očekuje prvenstvo Hrvatske u Varaždinu, a početkom rujna odlazim u Ameriku. Potom slijede utrke Abu u Dhabiju pa Australija – zaključio je Ranteš.

Sport

hr-hr

2022-08-11T07:00:00.0000000Z

2022-08-11T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282153590055910

Vecernji List