Večernji list

Kauflandu kazna 5000 kuna jer nije dao oglašeni popust

Marinko Jurasić

Tvrtka Kaufland Hrvatska prekršajno je kažnjena s 5000 kuna, a odgovorna osoba dobila je kaznu od 1000 kuna jer su za reklamne kampanje u kojoj su oglasili do 30 posto popusta na sva bezalkoholna i energetska pića anonimnom kupcu prodali proizvod – dvije boce od po dvije litre Coca-Cole – po redovnoj cijeni od 26,99 kuna, a ne s 5,56 posto popusta, dakle kunu i pol jeftinije.

U Koprivnici maslinovo ulje

Inače, nedavno je i Općinski sud u Koprivnici zaštitio potrošače izricanjem prekršajne kazne Orgula Grupi i odgovornoj osobi jer je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da se u supermarketu Plodine u Koprivnici u prodaji nalazi njihovo ekstradjevičansko maslinovo ulje “Tradicija” od litre za koje je analizom utvrđeno da ne odgovara deklaraciji na proizvodu, pa su dobili kazne od 15.000 i 4500 kuna. Nakon triju analiza u Splitu i Poreču na zahtjev Orgula Grupe zatraženo je i senzorsko ocjenjivanje u zemlji proizvođača u Španjolskoj, te je utvrđeno da je riječ o kategoriji ulja “lampante”, što je treća kategorija maslinova ulja, a ne ekstradjevičansko ni djevičansko.

U slučaju Kauflanda iznos izrečenih kazni odgovara iznosu troška oglašenog popusta za 8000 boca Coca-Cole od po dvije litre. I još su dobro prošli jer su uspjeli umoliti sud da im, ako ih ne oslobodi plaćanja kazne, barem izrekne kaznu ispod zakonskog minimuma. Naime, Zakonom o zaštiti potrošača za taj se prekršaj može izreći kazna od najmanje 10.000 kuna, s tim da je maksimalna kazna za pravnu osobu 100.000 kuna, a za odgovornu osobu 15.000 kuna.

Kupac ih je očito prijavio pa je Državni inspektorat podnio optužni prijedlog na temelju kojeg je Općinski prekršajni sud u Zagrebu, odnosno sutkinja Marija Malenica-Marić, ustanovio da se Kaufland koristio nepoštenom zavaravajućom poslovnom praksom jer su na letku jasno istaknuli da nude popust, ali ga potrošač nije dobio, već je platio redovnu cijenu.

Dobro je znati da se poslovna praksa prema zakonu smatra zavaravajućom “ako sadrži netočne informacije, zbog čega je neistinita ili ako na neki drugi način, uključujući njezino cjelokupno predstavljanje, čak ako je informacija činjenično točna, zavarava ili je vjerojatno da će zavarati prosječnog potrošača u vezi s nekom od okolnosti navedenih u stavku 2. ovoga članka, čime ga navodi ili je vjerojatno da će ga navesti da donese odluku o kupnji koju inače ne bi donio.”. Propisano je osam okolnosti, a u slučaju Kauflanda to je bila “cijena proizvoda ili način na koji je ona izračunata ili postojanje određene pogodnosti u odnosu na cijenu”.

Kaufland i odgovorna osoba potvrdili su da je u njihovu reklamnom katalogu nuđen popust do 30 posto na sva bezalkoholna i energetska pića lani uoči Nove godine, a za “Coca-Cola 2x2l” oglašeno je i u računalnom sustavu izvršeno sniženje cijene za 5,56 posto. Međutim anonimni je kupac 27. prosinca u jutarnjim satima kupio taj proizvod za koji mu pri “skeniranju” i naplati na blagajni popust nije uračunat zbog tehničke ili informatičke pogreške u računalnom sustavu čiji uzrok nisu utvrdili. No čim je pogreška uočena, ističu, odmah je ispravljena.

Svi ovakvi proizvodi “skenirani” i naplaćeni na blagajnama toga dana imali su uredno iskazan popust, te je stotine artikala u skladu s oglašenim popustom imalo sniženu cijenu tako da sličnih reklamacija više nisu imali. Kupcima su uputili ispriku i omogućili im naknadni popust ili bon isprike zamjenjiv za neki artikl. U Kauflandu su istaknuli da njihov kupac zbog pogreške u sustavu nije ostvario pogodnost u visini 5,56 posto od 26,99 kuna, dok oni više mjeseci nakon inspekcijskog nadzora zbog tog izoliranog incidenta moraju platiti kaznu koja nekoliko tisuća puta premašuje popust koji je kupac mogao ostvariti. Zbog toga su tražili da ih sud oslobodi plaćanja kazne ili da barem bude blag.

Sutkinja im dala popust

Sutkinja Malenica-Marić ublažila je kaznu ispod najnižeg iznosa uzimajući u obzir kao olakotne okolnosti priznanje počinjenja prekršaja, iskazano žaljenje, to što je propust ispravljen, a prekršaj je počinjen s najmanjim stupnjem odgovornosti, u nepažnji, dok otegotnih okolnosti nije našla. S tim da im je sutkinja dala standardni popust za prekršitelje, dakle, ako u danom roku uplate dvije trećine izrečene novčane kazne smatrat će se da su je platili u cijelosti. Oboje tuženih moraju platiti i po sto kuna za troškove prekršajnog postupka. I mogu se žaliti

• na presudu.

U Kauflandu se brane pogreškom u računalnom sustavu čiji uzrok nisu našli, ali su je odmah ispravili

Aktualno

hr-hr

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281582359504925

Vecernji List