Večernji list

Doajen hrvatske diplomacije Drobnjak otišao u mirovinu

Umjesto Drobnjaka, posebni savjetnik premijera postao je Dino Mihanović, diplomat manje poznat javnosti, ali s dugogodišnjim iskustvom u Sjedinjenim Američkim Državama

Sandra Veljković

Doajen hrvatske diplomacije Vladimir Drobnjak, osoba koja je vodila hrvatske pregovore s Europskom unijom, zastupala Hrvatsku u visokim tijelima UN-a te savjetovala premijera Andreja Plenkovića o vanjskoj politici, odlazi u mirovinu. Njega je na mjestu posebnog premijerova savjetnika zamijenio Dino Mihanović, diplomat manje poznat javnosti, ali s dugogodišnjim iskustvom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dopisnik Večernjeg

Karijera Vladimira Drobnjaka proteže se od 1980. godine i došlo je vrijeme, kako sam kaže, da se posveti obitelji i unučici. Jedan je od diplomata koji je uvijek imao izuzetno korektan odnos s novinarima, bio je dovoljno otvoren, ali i dovoljno vješt da zna kad i koliko treba otkriti javnosti, a što zadržati za nacionalne interese. Dobro je razumio novinare jer je, uostalom, i sam bio jedan od njih. Rođen je 5. ožujka 1956. u Zagrebu, gdje je završio klasičnu gimnaziju i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao novinar počeo je raditi 1980., a već dvije godine poslije proglašen je Mladim novinarom godine. Godine 1984. s 28 godina dobiva priznanje Zlatno pero od tadašnjeg Hrvatskog novinarskog društva. Od 1986. do 1998. godine bio je glavni urednik nedjeljnog izdanja Vjesnika, a razdoblje od 1988. do 1992. proveo je kao dopisnik Vjesnika i Večernjeg lista iz SAD-a i UN-a sa sjedištem u New Yorku.

Vladimiru Drobnjaku karijeru su obilježili Europska unija i Ujedinjeni narodi. Bivši novinar i dopisnik iz New Yorka diplomatsku je karijeru započeo 1992., nakon što je impresionirao Matu Granića, kad je najprije bio imenovan za zamjenika stalnog predstavnika Hrvatske pri UN-u u New Yorku.

Pet godina poslije, 1997., u Zagrebu je preuzeo dužnost pomoćnika ministra za multilateralu u Ministarstvu vanjskih poslova. U vrijeme trećesiječanjske Vlade predstavljao je Hrvatsku kao veleposlanik pri europskim organizacijama u Bruxellesu. Istodobno bio je i član hrvatskog pregovaračkog tima za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Hrvatska sklopila s Europskom unijom. Drobnjak je 2003. ponovno otišao u New York, ovoga puta kao veleposlanik pri UN-u, da bi mandat prekinuo kad je u siječnju 2005. imenovan glavnim hrvatskim pregovaračem s Europskom unijom, što je potrajalo sedam godina. Oko njegova imenovanja tada su se usuglasili čelnici svih tadašnjih parlamentarnih stranaka, i vladajućih i oporbenih.

Bio je čvrsto uvjeren da Hrvatska pripada Europskoj uniji i da treba biti njezina članica. U jednom je intervjuu to ovako prokomentirao.

– Članak 3. Lisabonskog ugovora koji, kao temeljni cilj Europske unije, postavlja mir i boljitak. Nema boljih riječi za jednu državu od te dvije riječi. Osim toga, taj članak Europsku uniju definira kao prostor stabilnosti, sigurnosti i pravde. Tih pet riječi sublimira zašto moramo ući u Europsku uniju: zbog mira, boljitka, stabilnosti, sigurnosti i pravde, uključujući pravdu u odnosima jedne države prema drugoj. Nikad više Hrvatska neće biti država drugog reda kad uđe u Europsku uniju. Niti će to biti, niti će je itko moći tako nazvati – kazao je tada.

Kad su napokon završeni pregovori EU s Hrvatskom, koji su se tada doimali dugi, ali sada – s obzirom na to koliko oni traju s današnjim kandidatkinjama – može se reći da su bili izazovni, ali da ih je Hrvatska ipak uspjela zatvoriti u pristojnom roku, Drobnjak je izrekao sad već legendarnu rečenicu: “Bogu Hvala, ostao sam bez posla”, ne pripisujući si nimalo zasluga.

– Proces pregovora vrlo je slojevit i multidimenzionalan. U njemu su sudjelovale stotine i stotine ljudi. A lista zaslužnih je ogromna. Pregovori su doista bili kolektivni napor cijele države, ne samo državne administracije. Ovo je pobjeda Hrvatske i za mene tu priča o zaslugama završava – objasnio je.

Drobnjak je nakon toga otišao u New York, vrativši se u UN kao stalni hrvatski predstavnik. No u jednom trenutku počinje jagma za tim iskusnim diplomatom. U svom ga je timu htjela vidjeti tadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, zamalo da angažman nije bio i finaliziran, no Drobnjak je 2019. ipak postao posebni savjetnik za vanjsku politiku premijera Andreja Plenkovića, a dodatni razlog za povratak u Zagreb bila je priprema hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Mijenja ga Dino Mihanović

Novi Plenkovićev savjetnik za vanjsku politiku Dino Mihanović služio je kao savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama od 2012. do 2016. te od 2021. do 2022. te kao sekundirani nacionalni stručnjak u Delegaciji Europske unije u Sjedinjenim Američkim Državama od 2016. do 2021. Bio je i prvi hrvatski diplomat sekundiran kao transatlantski diplomatski suradnik u Državnom tajništvu SAD od 2009. do 2010. Prije diplomatskih dužnosti u Sjedinjenim Američkim Državama radio je u Kabinetu ministra, među ostalim kao načelnik Ureda ministra i tajnik Kabineta te na različitim pozicijama u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Diplomirao je politologiju te magistrirao europske studije na Sveučilištu u Zagrebu. Magistrirao je međunarodne odnose na Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti (LSE), a završio je i diplomatski tečaj na Sveučilištu u Austinu u Texasu na temu diplomacije i državništva.

U svom ga je timu htjela vidjeti tadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, zamalo da angažman nije bio i finaliziran, no Drobnjak je 2019. ipak postao posebni savjetnik za vanjsku politiku premijera Andreja Plenkovića

Naslovna Strana

hr-hr

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281590949439517

Vecernji List