Večernji list

Oporba će u Saboru i ispred HDZ-a tražiti pravo na pobačaj u Ustavu

Lideri stranaka od centra nalijevo zahtijevaju da se u Ustav vrati pravo žene na pobačaj, od toga ne namjeravaju odustati i spremni su organizirati i referendum

Petra Maretić Žonja

Međunarodni dan sigurnog pobačaja progresivna će opozicija, kako su sami sebe nazvali lideri stranaka od centra nalijevo, obilježiti danas i u Hrvatskom saboru. I to tako što će svatko od njih u svom slobodnom govoru govoriti isključivo o pravu žene na pobačaj, kao i o pokušaju ljevice i centra da se to pravo vrati Ustav. Bit će to i još jedan svojevrstan poziv vladajućima da u raspravu o promjenama Ustava, koja upravo traje, uvrsti i prijedlog progresivne opozicije da se u Ustav vrati pravo žene na pobačaj. Zahtjev je to od kojeg lijeva oporba nema namjeru odustati te je navodno spremna o tome organizirati i referendum. Isti onaj koji su, doduše, obećavali provesti najesen, ali koji su u međuvremenu, pritisnuti i drugim temama, čuje se, odgodili, navodno za proljeće.

Priziv savjesti

– To će pravo ući u Ustav, ovako ili onako. Ovo je prilika HDZ-u, nazovimo je džentlmenska ruka, da još jednom razmisle i da se ugradi pravo žene u Ustav putem saborske procedure jer bi im se lako moglo dogoditi da mi to pravo izborimo referendumom, a da od njihovih izmjena Ustava u dijelu koji se tiče referenduma ne bude ništa – kaže šefica Glasa Anka Mrak Taritaš. Dodaje i kako se stranke od centra nalijevo više ne bore samo za to da pravo na pobačaj uđe u Ustav, nego se bore za to da država radi svoj posao i da ne tjera “žene na kuhinjski stol”, aludirajući na činjenicu da u Hrvatskoj, iako je zakonom pobačaj dopušten, i dalje postoje bolnice u kojima doslovno svi ginekolozi imaju priziv savjesti. Inače, upravo je Mrak Taritaš na jednom od zadnjih aktualnih prijepodneva u Saboru premijera pitala o podatku koliko liječnika u Hrvatskoj ima priziv savjesti. I iako je premijer kazao da će joj na to pitanje odgovoriti ministar zdravstva Vili Beroš, zastupnica Mrak Taritaš odgovor do danas nije dobila. Prema podacima koje je još 2018. godine objavila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, u hrvatskim se bolnicama 59 posto liječnika pozivalo na priziv savjesti. Četiri godine prije, također prema podacima pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, taj je postotak bio niži, odnosno priziv savjesti imalo je 52 posto ginekologa.

– Svi smo mislili da su neke stvari pospremljene, ali činjenica je da je Amerika već u Poljskoj, gdje se sve trudnice moraju registrirati, kao što vidimo da će u Mađarskoj žene koje planiraju pobačaj prije toga morati slušati otkucaje srca fetusa. Amerika je i u Italiji, gdje će na vlast doći Giorgia Meloni, žena koja je cijelu svoju politiku bazirala na povratku unatrag – kaže Mrak Taritaš.

Vraćanje prava na pobačaj u Ustav te omogućavanje obavljanja pobačaja u svim javnim bolnicama ujedno je jedan od sedam zahtjeva koji će se postaviti u petak na Trgu žrtava fašizma. Bit će to drugi prosvjed pred središnjicom HDZ-a od izbijanja megaafere u Ini, s jednom bitnom razlikom. Prošli prosvjed okupio je uglavnom krajnju desnicu, dok bi se najnovijem, u petak, pod nazivom “Za budućnost bez HDZ-a jer s HDZ-om nema budućnosti!” moglo dogoditi da okupi krajnju ljevicu. Naime, iza prosvjeda stoji Radnička fronta čija je saborska zastupnica Katarina Peović jučer uputila poziv kompletnoj oporbi da im se priključi.

Nacionalizacija Ine

No, unatoč slaganju oko toga da se pobačaj vrati u Ustav, teško je očekivati da će se to dogoditi s obzirom na neke druge zahtjeve koji će se u petak čuti. Posebice onaj o nacionalizaciji Ine, s kojim se, primjerice, ne slažu u stranci Centar.

– Predstavnici stranke Centar neće sudjelovati na prosvjedu jer ne možemo podržati zahtjeve organizatora poput onoga o nacionalizaciji Ine. Temeljni preduvjet bilo kakvog razvoja u Hrvatskoj je odlazak HDZ-a s vlasti, ali također je važno kakve će politike doći poslije – odgovorili su iz Centra na pitanje dolaze li na prosvjed Radničke fronte.

Inače, ta će stranka u petak zahtijevati i da se u nadzornim odborima umjesto HDZ-ovaca imenuju predstavnici radnika i da se osigura potpuna transparentnost poslovanja, izlazak iz međunarodnih trgovinskih, investicijskih i energetskih sporazuma koji sadrže klauzulu o rješavanju sporova na međunarodnim korporativnim sudovima, donošenje zakona o podrijetlu imovine, hitnu obnovu stambenih objekata u Zagrebu i na Baniji, povećanje minimalne plaće i mirovine te obustavu donošenja novog Zakona o pomorskom dobru kojim će se omogućiti naplaćivanja ulaska

• na plaže.

Aktualno

hr-hr

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281612424275997

Vecernji List