Večernji list

Odnosi Hrvatske i Italije mogu ići samo na bolje

(S. Bičak)

Furio Radin, zastupnik talijanske manjine u Saboru, smatra da Hrvati, kada je u pitanju vlada Georgie Meloni, mogu mirno spavati i da odnosi dviju zemalja, budu li se ubuduće mijenjali, mogu ići samo na bolje.

– Razgovarao sam s kolegama u Rimu i tamošnjim novinarima i rečeno mi je da Meloni u predizbornoj kampanji Istru i Dalmaciji nije spominjala i da je ovaj prijepor nastao na njezinim komentarima na jedan post na Facebooku iz 2014. Ona je 16 godina zastupnica u talijanskom parlamentu, bila je kratko i ministrica i jako dobro poznaje sve zakonitosti politike i zna da izjave koje se daju kada je političar u oporbi nisu u korelaciji s izjavama kada se dođe na vlast. Činjenica je da je ona veći suverenist od svog prethodnika i da će sigurno po nekim pitanjima voditi daleko žustriju raspravu u Bruxellesu. Moguća razmimoilaženja s njom, dakle, mogu biti samo na relaciji Zagreb – Bruxelles – Rim, ali po drugim pitanjima, poput pitanja migranata, gospodarske krize i drugog – smatra Furio Radin. Ističe i da su Hrvatska i Italija u Europskoj uniji, uskoro zajedno i u eurozoni i da su nam ciljevi isti. Istarski IDS poštuje izbor Talijana, ali smatra da se nova vlast mora baviti pitanjima poput energetske

Furio Radin: Meloni u kampanji Istru i Dalmaciju nije spominjala, prijepor je nastao na njezinim komentarima na jedan post na Facebooku iz 2014.

Razmimoilaženja s Meloni mogu biti samo na relaciji Zagreb – Bruxelles – Rim, o migrantima, gospodarskoj krizi...

krize i inflacije, a ne huškanjem. – Tražimo od buduće premijerke da se ogradi od populističkih poruka koje su poslane u kampanji s ciljem zadobivanja izrazito desno orijentiranog biračkog tijela. Takve iredentističke poruke štete ugledu Italije i gđe Meloni u kontekstu EU, te dobrosusjedskim odnosima Italije i Hrvatske, a najviše pripadnicima talijanske autohtone manjine. U Istri suživot Talijana, Hrvata i drugih naroda traje desetljećima, uzor je svima, a pitanje granica riješeno je prije više od 70 godina i nikada neće biti predmet ozbiljnih razgovora – poručio je, pak, predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

Aktualno

hr-hr

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281651078981661

Vecernji List