Večernji list

Ukinuta presuda Ringwaldu, Piriću i Zoloti za ubojstvo

Visoki kazneni sud trojcu je produljio pritvor, a novo suđenje moglo bi biti u stisci s vremenom jer im maksimalni istražni zatvor istječe polovinom 2023.

Ivana Jakelić

Svega nekoliko minuta potrajala je jučer sjednica na Visokom kaznenom sudu (VKS) na kojoj se trebalo raspravljati o nepravomoćnoj presudi Stjepanu Ringwaldu (50), Jerku Piriću (36) i Vladi Zoloti (48), koji su u studenom lani na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno osuđeni na ukupno 54 godine zatvora zbog likvidacije Karmelina Fistanića (38) početkom studenog 2019. Naime, iako je sve bilo spremno za sjednicu, ona se nije održala jer je presuda ukinuta zbog, kako je rekao predsjednik sudskog vijeća Željko Horvatović, apsolutno bitnih povreda kaznenog postupka.

Produljen istražni zatvor

To znači da će Županijski sud u Splitu, kojem je to u kratkom roku, nakon Filipa Zavadlava, koji je bio nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora, druga presuda u nekom velikom predmetu koja je ukinuta, o cijelom tom intrigantnom slučaju raspravljati ponovno. Koje su apsolutno bitne povrede napravljene, za sada nije poznato, dok VKS ne otpravi svoju odluku. Optuženi trojac na ponovljeno suđenje ipak neće dolaziti sa slobode jer mu je istražni zatvor, kako su potvrdili na VKS-u, produljen. No ponovljeno suđenje moglo bi se naći u stisci s vremenom jer im maksimalni istražni zatvor istječe negdje polovinom 2023.

Prema sada ukinutoj nepravomoćnoj presudi, Ringwald, kojeg se teretilo da je bio direktni egzekutor, bio je osuđen na 19 godina zatvora, Pirić, kojeg se teretilo da je bio glavni planer, bio je osuđen na 18 godina, a Zolota na 17 godina. Prema optužnici, teretilo ih se da su Fistanića ubili 9. studenog 2019. u 13.55 sati. Ringwalda se teretilo da se Renaultom Kangoom dovezao na parkiralište pokraj splitskog groblja Lovrinca, gdje su ga čekali Pirić i Zolota. Sva su trojica sjela u Fiat Doblo, koji je vozio Zolota, te su se odvezla u Omiš. Došavši pred apartman u

Zolotinu vlasništvu, iz auta su izašli Ringwald i Pirić te ušli u apartman, a nedugo zatim Pirić je izašao i došao do Zolote, koji je sjedio u automobilu. Malo su porazgovarali, nakon čega se Zolota odvezao, a Pirić vratio u apartman. Zolota je prema optužnici pratio kretanje žrtve, to je javio drugoj dvojici, nakon čega je Pirić pješke došao do parkiranog Zolotina vozila, dok je Ringwald sjeo na Yamahu T-Max, kojom je pratio Polo u kojem je bio Fistanić s djevojkom.

Na predjelu Slavinj, pokraj skretanja s državne ceste D-8 u smjeru Brzeta, Fistanić je zaustavio automobil kako bi on i djevojka pojeli hranu prethodno kupljenu u fast foodu. Vidjevši to, Ringwald je dojurio na motociklu i s njegove lijeve strane kroz poluotvoreni prozor ispalio šest hitaca u glavu i vrat žrtve. Potom je pobjegao prema Splitu, ostavio motocikl na Pazdigradu te se pješice vratio do svojeg vozila parkiranog na Lovrincu, nakon čega se vratio u Šibenik, u kojem je poslije i uhićen.

Ringwald je, inače, vrlo osebujna ličnost, bivši motociklistički as koji se po novinskim crnim kronikama pojavljuje godinama. Tijekom suđenja u Splitu često je ulazio u rasprave sa sutkinjom Ivonom Rupić, kojoj je neprestano ponavljao da ne želi sudjelovati u kršenju zakona.

– Ja nisam sklon kršenju zakona od kada sam se rodio – govorio je Ringwald sutkinji.

Ima 99 života

No to baš nije točno jer je u svojem podebljem dosjeu, do uhićenja zbog Fistanićeva ubojstva, imao više od sto kaznenih prijava. Bilo je tu svega, od prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom, dilanja droge, posjedovanja droge, prijetnji, nasilničkog ponašanja, pokušaja ubojstva... Za neka od tih djela osuđivan je i na višegodišnje zatvorske kazne. U rujnu 2004. bio je uhićen s 26 kilograma hašiša na španjolsko-francuskoj granici te nakon toga izručen Hrvatskoj. Policija je sumnjala da je povezan s narkopodzemljem, no imala je problema u dokazivanju tih svojih teza. “Proslavio” se i kada je 2006. sa svojom tadašnjom djevojkom sudjelovao u napadu na dvojicu britanskih turista, pri čemu je jednome – odgrizao komadić uha. Ringwald i njegova djevojka nakon toga su danima bili u bijegu prije nego što su uhićeni.

Novinari crnih kronika koji su godinama izvještavali o njegovim kriminalnim aktivnostima izvještavali su i da je on pucao ne druge i da su drugi pucali na njega te su ga opisali kao mačku

• ne s devet, nego s 99 života. škaljarskog klana, pitanje je kako je u Hrvatskoj mogao imati legalnu tvrtku. Jer Mijušković, prema podacima iz sudskog registra, u Zagrebu ima registriranu tvrtku Mijušković gradnju, koja je u blokadi. A njegova je tvrtka u ožujku 2021. preuzela tvrtku Gradko, koja je prije toga bila dio koncerna u vlasništvu GIP Pionira, koji je sudjelovao u gradnji preskupe sljemenske žičare. O tome kako je žičara rađena USKOK provodi izvide, a tvrtka Gradko pojavljivala se u nekim sudskim predmetima povezanima s Milanom Bandićem, pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom.

Ringwald je bivši motociklistički as s podebljim dosjeom, a bio je prijavljivan i osuđivan zbog prometnih nesreća, droge, nasilja...

Aktualno

hr-hr

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281663963883549

Vecernji List