Večernji list

Sad kad nam vrećice preplave centar, pa bit će to katastrofa

Stanovnici negoduju, vlast umiruje: bez kanti će ostati zapravo manji dio ljudi

Mia Mitrović, Dario Topić

Barcelona, London, Bruxelles. Prema riječima gradonačelnika Tomislava Tomaševića, u ovom će se prestižnom društvu naći i Zagreb kada u subotu na snagu stupi novi model odvoza otpada. Bit će i još bolji jer u spomenutim gradovima otpad odvoze dva–tri puta tjedno, a u nas će to, barem u centru, činiti svaki dan osim nedjeljom.

Kazne? Osjetljiv teren

A u subotu navečer, kada novi režim stupi na snagu, ulice u središtu metropole zaplavit će ZG vrećice koje su oni koji svoje kante i kontejnere nisu smjestili unutar nekretnine obavezni odlagati na javnim površinama sve dok im Grad ne izgradi besplatne podzemne spremnike. U protivvati nom, slijede kazne, i to rigorozne, zaprijetio je Tomašević. A najnovija odluka, očekivano, naišla je na kritike većine stanara centra.

– To će biti katastrofa. Kad navečer iznesu vrećice, to buju pesi razvlačili okolo, bude smeća posvuda. A da će dobiti podzemne spremnike brzo, to vam ne vjerujem. Naslušala sam se svakakvih obećanja u gradu pa mislim da ni ovo neće ispuniti – smatra optičarka Antonija Mikac. Neki pak pozdravljaju odluku jer je, iako su, kako kažu, promjene bolne, nužno da se Zagrepčani počnu odnositi prema otpadu kako to već godinama čine stanovnici drugih europskih metropola. Ipak, nedoumica je oko odluke da se plave vrećice bacaju na javne površine mnogo. Neki pritom upozoravaju i da ta novina nije u skladu s člankom 88. stavkom 9. Odluke o komunalnom redu u kojem stoji kako je na javnim površinama zabranjeno odbaciglomazni, građevinski i drugi otpad.

– Gradonačelnik nikako da donese odluku koja je cjelovita. Najprije je najavio vrećice, potom podzemne spremnike, a sada nas je iznenadio odlukom koja nikad prije nije bila spominjana. Nekorektno je i destruktivno prema građanima to što najava ide u represivnom smjeru – smatra gradski HDZ-ovac Mario Župan. Najaviti ovakvu odluku nekoliko dana prije stupanja na snagu novog modela, dodaje, krajnje je neozbiljno.

– Neka očisti grad i zelene otoke koji su se pretvorili u divlja odlagališta. Puno je tu pitanja.

Hoće li Čistoća odvoziti otpad odložen u vrećicama krive boje ili će ih ostaviti na javnoj površini? Hoće li legitimirati ljude koji su ostavili krivu vrećicu? I na kraju, pitanje svih pitanja je prema kojem principu gradonačelnik misli utvrđivati prijestupnike – govori Župan. Odgovor na to pitanje zasad još nema nitko.

Postupak kažnjavanja koji bi prema odluci trebali izvršavati komunalni redari bit će osjetljiv teren, smatra pak odvjetnik Ivan Kusalić.

– U odluci se spominju ugovorne kazne, što znači da je sklopljen ugovor između građana i Grada pa kazna predviđa povredu ugovora od strane korisnika. Davatelj usluga u tom je slučaju dužan osigurati fotografiranje i videosnimanje prekršaja te izjave, što se u praksi pokazalo osjetljivim u smislu dokazne vrijednosti. Mora dokazati da se ugovor krši, a takvi su dokazi podložni osporavanju – objašnjava Kusalić.

A da se Zagrepčane ne bi smjelo kažnjavati sve dok se ne riješi infrastruktura, ističe SDP-ov zastupnik Renato Petek.

– Prijetnje kaznama su bespotrebne i krivi način komuniciranja, sve dok se ne izgradi sortirnica. Dok je nema, građani su partneri u odvajanju otpada i tako ih se treba tretirati, a ne zastrašivati represivnom retorikom – smatra Petek, koji podržava novi model i odluku da se kante maknu iz centra. Ipak, preduvjet za to je i da sustav savršeno funkcionira, što nije slučaj, drži on.

Ovo je prijelazno rješenje

Robert Faber, šef Vijeća gradske četvrti Donji grad, kaže nam pak kako će plave vrećice na javne površine iznositi puno manji broj stanovnika centra no što izgleda na prvu, a slično je jučer ustvrdio i Tomašević. Onima koji žive u centru, dodaje Faber, uskoro kreće i podjela letaka sa svim informacijama o novoj odluci.

– Dio sugrađana koji spremnike imaju izvan javnih površina moći će ih imati i dalje. Oni će u to vrijeme, između 20 i 22, spremnike iznijeti za odvoz i moraju ih vratiti do osam ujutro – ističe Faber. Objašnjava i kako se taj termin odabrao jer od 22 sata počinje noćna smjena u Čistoći tijekom koje djelatnici u režimu noćnog odvoza prazne kante po centru od ponedjeljka do subote. Novost je i da s ulica u centru idu i spremnici za plastiku i papir, a takav će se otpad moći nositi na tzv. zelene otoke na koje će se dodati i kontejneri za biootpad.

– Ovo je prijelazno rješenje do ugradnje podzemnih spremnika. A njihova ugradnja će potrajati jer su radovi osjetljivi budući da u podzemlju ima jako puno infrastrukture pa treba pažljivo birati lokacije – kaže Faber.

Neki upozoravaju i da najnovije pravilo nije u skladu s Odlukom o komunalnom redu

Zagreb

hr-hr

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281711208523805

Vecernji List