Večernji list

Zabilježile smo čarobne prizore koji kao da su iz Zemlje čudesa

Stari grad Samobor i žumberački slap Brisalo u fokusu su fotografija kojima su Natalia Kuljovski i Lucija Kirschenheuter pobijedile na natječaju Turističke zajednice Zagrebačke županije

Ida Balog

Natalia Kuljovski osvojila je prvu nagradu prema odluci povjerenstva, a Lucija Kirschenheuter dobila je najviše glasova na društvenim mrežama

Lucija je 25-godišnja fizioterapeutkinja iz Samobora. Natalia je 28-godišnja grafička dizajnerica iz Velike Gorice. Obje žive u Zagrebu, a zajednička im je i ljubav prema fotografiji, kojom se amaterski bave od malih nogu. A sad i to što su pobijedile na ovogodišnjem natječaju za izbor najljepših fotografija Zagrebačke županije, “Photo Zagreb County”, Lucija po glasovima na društvenim mrežama, a Natalia po odluci žirija.

Ispalo je genijalno

Natalia Kuljovski na Grafičkom je fakultetu u Zagrebu diplomirala lani, ali iz drugog pokušaja. Upisala ga je, govori, 2013., ali joj je na trećoj godini probleme stvorila fizika pa se odlučila prebaciti te preddiplomski studij završiti na Sveučilištu Sjever u Koprivnici. Ondje je pak studirala srodno zanimanje medijskog dizajnera, ali se na diplomski studij na koncu odlučila vratiti na Grafički. Fotografija je, kaže, njezina velika ljubav još od vrtićke dobi, kada je prvi put u ruke primila fotoaparat, a uključila ju je i u svoj diplomski rad “Vizualizacija pokreta kroz različite fotografske tehnike”. Tada je pod mentorstvom Maje Strgar Kurečić nastala i njezina nagrađena fotografija. S crvenim kišobranom, odabranim kao kontrast boja na doslovno snježnoj podlozi, pozirala joj je prijateljica, plesačica Lea Švec Dumbović, a da bi je snimile, lani u siječnju popele su se na tvrđavu Starog grada Samobora.

– Ispalo je genijalno. Kad mi je ta ideja pala na pamet, nazvala sam Leu i bilo me malo strah kako će reagirati s obzirom na vremenske uvjete, ali je ona oduševljeno rekla: “Da, idemo odmah”. Tako smo sjele u auto, popele se gore i nastala je fotka – prisjeća se Natalia.

Za pobjedu na natječaju saznala je tek kada je stigla po nagradu, a s obzirom na to da joj je prva u životu, ističe kako ju je istovremeno obuzelo iznenađenje i neopisiva sreća.

– Većina fotografija u pokretu, koliko sam primijetila, nastaje u interijeru, a moja je želja takve fotografije “vratiti” na ulicu te jednog dana postaviti vlastitu izložbu – kaže Natalia.

Od malih nogu fotografijom se bavi i Lucija Kirschenheuter, novopečena magistra fizioterapije. Prije nekoliko se godina iz Samobora preselila u Zagreb, a studirala je na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci.

– Sjećam se da smo kad bismo se vratili s kakva obiteljskog putovanja razvijali fotke jer aparati još nisu bili digitalni i onda ih slagali u albume. Iako se danas sve digitaliziralo, i dalje jako volim analognu fotografiju – govori. Njezina je nagrađena fotografija nastala lani u svibnju ispod slapa Brisalo u dolini Slapnice na Žumberku. Šetala je onuda s obitelji, na stazi nisu sreli nikoga, a onda je, kaže, ostala zapanjena ljepotom prirode pa je inspiracija došla sama od sebe.

– Kada smo stigli do slapa i stali ispod njega, pogledala sam prema gore, otkud su nas obasipale kapljice vode. U tom trenu osjećala sam se kao Alisa u Zemlji čudesa koja je upala kroz zečju rupu u neki drugi, čarobni svijet.

Upravo takav i je ovaj krajolik, čudesan i čaroban. Odmah sam poželjela to uhvatiti fotoaparatom i tako je, eto, nastala fotografija – ističe Lucija.

Znala je, dodaje, da će njezin slap na društvenim mrežama biti jedna od najpregledanijih fotki. Obitelj i prijatelji su joj već nekoliko dana nakon objave slali poruke s čestitkama, ali kako je do proglašenja pobjednika bilo još dosta vremena, uzbuđenje je, kaže, nekako splasnulo.

– Onda su me jedan dan nazvali iz Turističke zajednice s pitanjem može li netko umjesto mene preuzeti nagradu, s obzirom na to da, nažalost, nisam bila u mogućnosti doći osobno. Sjećam se samo da je moje pitanje na to bilo: “A kakvu nagradu?” Tu je uzbuđenje ponovno poraslo jer sam stvarno shvatila da je moja fotografija izabrana – kaže Lucija.

I grafička dizajnerica i novopečena fizioterapeutkinja od malih se nogu, kažu, druže s fotoaparatima

U dvije kategorije

Natječaj organizira Turistička zajednica Zagrebačke županije, a pobjednici su se birali u dvije kategorije. Prema glasovima na društvenim mrežama drugoplasirana je bila Nikolina Kuzmić, a treće je mjesto osvojio Ivan Brajković. Stručno je povjerenstvo pak nagradilo i Franu Medića te

• Ivana Kovačića.

Zagreb

hr-hr

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281736978327581

Vecernji List