Večernji list

Njemačka tone u recesiju, traži se pokretanje Sjevernog toka 2

Val prosvjeda u Njemačkoj zbog straha od inflacije i novog poskupljenja hrane i energenata. Recesija u Njemačkoj povući će u recesiju i gospodarstva ostalih europskih zemalja

Zoran Vitas Hina

Val prosvjeda zahvatio je Njemačku. Osnovni je razlog tome strah od inflacije i dodatnog poskupljenja hrane i energenata prije zime što bi još više narušilo standard građana, uz već postojeće vijesti da će recesija njemačke ekonomije povući u recesiju i ekonomije ostalih europskih zemalja.

Ne ‘socijalnom turizmu’

Ugledni Ifo institut objavio je da će Njemačka u 2023. sigurno ući u recesiju, na rubu koje pleše od početka ruske invazije na Ukrajinu.

- Kada netko zatvori dotok plina, ugasi se grijanje, a to nisu normalne okolnosti niti ih treba biti. Njemačka je jedna od najbogatijih zemalja svijeta i takvo što ne bi trebalo biti moguće - rekao je Martin Klein, jedan od organizatora prosvjeda u Lubminu. Na tom nedjeljnom prosvjedu okupilo se 3500 ljudi u spomenutom gradiću na njemačkom Istočnom moru prosvjedujući protiv vladine energetske politike tražeći da se odmah otvori plinovod Sjeverni tok 2, kao i da se ukinu sankcije na ruske energente. Prosvjed je obilovao transparentima poput “Otvorite Sjeverni tok 2” i “Vlada mora otići”.

Na prosvjedima, uglavnom na nekadašnjem području bivše sovjetske Istočne Njemačke, bilo je nekoliko desetaka tisuća ljudi. No, stajalište da ne treba zabranjivati ruske energente podupiru i neki njemački poslodavci i sindikati smatrajući da bi takav potez doveo do zatvaranja proizvodnih pogona i gubitka radnih mjesta.

S druge strane, ukrajinski izbjeglice pomogli su da se postigne novi rekord u broju stanovnika u Njemačkoj, kojih je sada 84 milijuna. Njemačka ima jednu od najnižih stopa nataliteta u svijetu, a prema nekim mjerilima i najstariju populaciju, no bogata je i treba radnike, a useljenička politika joj je relativno otvorena pa je poželjno mjesto za sve, ne samo za Ukrajince koji bježe od rata i kojih je trenutačno u Njemačkoj više od milijun. To je izazvalo i reakciju Friedricha Merza, lidera Kršćansko-demokratske unije (CDU).

- Imamo problem koji se samo pogoršava. Ono što gledamo je socijalni turizam za izbjeglice koji malo dolaze u Njemačku pa se malo vraćaju u Ukrajinu. Tih 1,1 milijun izbjeglica koji su se prijavilli u Njemačkoj ne rade ništa nego samo muzu državu - kazao je Merz i ustvrdio kako nije pošteno da država plaća za grijanje smještaja izbjeglica i socijalnih slučajeva u vrijeme kada mnogi Nijemci koji rade ne mogu platiti vlastite račune za grijanje.

On vjeruje da je pozadina tog trenda činjenica da ukrajinskli izbjeglice od lipnja imaju pravo na punu socijalnu pomoć i financijsku podršku kao i državljani Njemačke. To za odrasle iznosi 449 eura, a za svako dijete, u prosjeku i ovisno o starosti, oko 300 eura. Uz to dolazi i pokrivanje troškova stanovanja.

Eksplozije i curenje plina

- To nije pošteno i stanovništvo ima pravo smatrati to nepoštenim - kazao je Merz, ali se nakon žestoke reakcije njemačke javnosti ispričao kazavši da je “socijalni turizam” neprimjerena sintagma.

Merz se istodobno usprotivio pružanju zaštite Rusima koji bježe od mobilizacije, kao što to predlaže socijaldemokratska ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser.

- Očekuju nas još veći problemi pružimo li opću zaštitu muškarcima koji u Rusiji ne žele biti mobilizirani - rekao je Fridrich Merz, koji bi da su sutra izori, pokazuju ankete, postao njemački kancelar.

Dvije podvodne eksplozije “vjerojatno izazvane detonacijama” zabilježene su u blizini mjesta istjecanja iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 i dogodile su se nedugo prije uočavanja istjecanja, objavio je u utorak Švedski seizmografski institut.

Kremlj je u utorak objavio da ne odbacuje mogućnost da je šteta na plinovodima Sjeverni tok u Baltičkom moru nastala sabotažom te je izrazio “krajnju zabrinutost”.

Europska komisija rekla je da je preuranjeno nagađati o uzroku curenja plina u dva plinovoda namijenjenih isporuci plina iz

• Rusije u Europu.

Nisu normalne okolnosti za jednu od najbogatijih država svijeta da ostane bez grijanja, kaže prosvjednik Martin Klein

Naslovna Strana

hr-hr

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281818582706205

Vecernji List