Večernji list

RIJEČ STRUČNJAKA

Antonia Banović,

Tijekom proteklih trideset godina mnogi su progresivni akademici, konzultanti, menadžeri i predstavnici nevladinih organizacija dijelili mišljenje prema kojem će održivost postati jedini način poslovanja te će jedino one kompanije koje slijede okolišno i društveno odgovornu agendu moći napredovati i postati otporne na izazove budućnosti. Uključivanjem sve većeg broja kompanija u mjerenje pokazatelja i javno izvještavanje o održivosti njihova poslovanja poboljšat će se njihova okolišna, društvena i upravljačka, tzv. ESG (eng. environmental, social and governance) komponenta – jer ono što se mjeri, time se i upravlja. Načini mjerenja okolišnog i društvenog utjecaja postat će egzaktniji, rigorozniji i široko prihvaćeni, a investitori i potrošači vjernošću će nagrađivati kompanije s boljim performansama u području održivosti, što će u konačnici rezultirati i njihovim boljim prinosom na kapital.

Mnoga istraživanja dala bi naslutiti da je ovakav pristup urodio plodom i donekle bi bila u pravu: broj kompanija koje izvještavaju o održivosti, prema Global Reporting Initiative (GRI), u posljednja se tri desetljeća ustostručio. Nadalje, studija provedena za Fidelity International Asset Management kojom se pratila uspješnost niza ESG ulaganja diljem svijeta između 1970. i 2014. pokazala je da je polovica uspješnošću nadmašila ostatak tržišta, a tek 11% pokazalo je negativan učinak. Prema istraživanju Morningstara, osim isplate većih dividendi dioničarima, kompanije s visokim ESG rejtingom također su uživale i snažnije povećanje cijena dionica u posljednjih pet godina.

Međutim, bliži pogled na stanje stvari sugerira da je očekivani utjecaj na pitanja globalne održivosti preoptimističan. Tijekom tog istog razdoblja izvještavanja i održivih ulaganja emisije ugljika i negativne posljedice za okoliš nastavile su rasti, a društveni jaz nastavio se produbljivati. Izvješće Međuvladina panela za klimatske promjene (IPCC) objavljeno u veljači ove godine upozorilo je da je polovica svjetske populacije već ranjiva na sve opasnije klimatske utjecaje, a izostanak brzog djelovanja u smjeru ograničavanja globalnog zagrijavanja rezultirat će sve većom učestalošću ekstremnih klimatskih uvjeta. Iako se zastupljenost održivog financiranja i ulaganje u zelene tehnologije ubrzano povećava, prema istraživanju Chartered Bankera, trenutačno izdane zelene obveznice obuhvaćaju tek oko tri

Smart

hr-hr

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281895892117533

Vecernji List