Večernji list

ČAK 18 STARTUPA BORI SE ZA NAGRADU – IZLAGAČKO MJESTO NA NAJVEĆEM SVJETSKOM SAJMU NOVIH TEHNOLOGIJA KOJE ĆE S

CIDRANI BIOME – ANI BIOME CLASTR – CLASTR SMART SYSTEMS – STEM STUDIO DIGICYTE – MARVIN DIZZ CONCEPT – DIZZONE GROW, ART IN DEVELOPMENT – VOICEE MEDPACK – MEDPACK NEW MACHINES – NEW MACHINES ONLINE PERLE NET – XOINK RENTEE – RENTEE GELD DATA – SENIORSOS V

Tanja Ivančić

Tko će biti hrvatski izlagači na CES-u 2023., najvećem svjetskom sajmu novih tehnologija koji će se u siječnju 2023. održati u Las Vegasu bit će odlučeno sutra. Pobjednika ćemo odabrati među 18 fantastičnih timova koji će nastupiti na Idea Knockoutu 2022, regionalnom natjecanju tehnoloških ideja, koje će se održati u Business Showroomu Hrvatskog Telekoma u Zagrebu, u režiji Buga. Na ovogodišnjem izdanju Idea Knockouta,natjecat će se sljedeći startupi.

Ani Biome je age-tech koncept koji predstavlja preventivnu biomedicinu budućnosti temeljenu na dizajniranju zdravlja probavnog mikrobioma. U sinergiji najnovijih znanstvenih istraživanja, strojnog modela učenja i organskih fermentiranih mikronapitaka razvijaju personalizirani AI sistem za instalaciju epigenetskih promjena, kojom produljuju zdravu dugovječnost korisnika kroz podršku u instalaciji rituala za smanjenje upalnih procesa.

CARDI BALL – CARDI BALL Cardi Ball je uređaj za medicinski nadzor i pametni kućni zvučnik koji mjeri kompletno kardiološko zdravlje. Riječ je o softversko-hardverskoj kombinaciji gdje je hardver smješten u 3,5-inčnu loptu s dvije elektrode koje korisnik dodiruje držeći loptu u ruci, dok softver temeljen na strojnom učenju analizira očitane parametre.

Zuluhood je prvi mobilni “marketplace” za usluge fokusirane na sigurnost doma i obitelji. Riječ je o inovativnoj mobilnoj platformi koja redefinira industrije sigurnosti kuće, pružajući instantnu digitalizaciju i pristup korisnicima lokalnim zaštitarskim kućama, nudeći istovremeno vlasnicima kuće fleksibilnost pri osiguravanju svojeg doma.

Clastr omogućava gamerima da se spoje na tuđe gaming-računalo i koriste resurse tog gaming-računala za pokretanje igara. Vlasnik tog gaming-računala bit će plaćen za “posudbu tog računala”. Clastr funkcionira na način da uspostavlja direktnu, peer-2-peer internet konekciju između dva korisnika te u stvarnom vremenu šalje podatke i video/audio stream putem interneta.

STEM Studio platforma sastoji se od tri dijela – Learn, Make & Code – i na njoj je inicijalno napravljeno pet tečajeva za učenje STEM-a, povezanih s hardverom za učenje STEM-a te omogućeno da se ono što se stvori, primjerice videoigrica, iz STEM Studija može objaviti i igrati na uređaju. Tvrtke koje nude edukativni STEM sadržaj trenutačno nude ili samo digitalna rješenja ili fizički prodaju “uradi sam” (DIY) uređaje kojima nedostaje edukativnog sadržaja. STEM Studio kombinira ta dva izbora u jedinstveno edukativno iskustvo za svakog učenika ili studenta.

Trenutačno, dijagnostika tumora još uvijek se temelji na sporom te manualnom pregledu uzoraka tkiva pod mikroskopom. Integracija umjetne inteligencije u proces analize tkiva mogla bi pružiti rješenje, ali unatoč njezinu potencijalu, usvajanje ovih tehnologija u praksi je izrazito sporo. Ponajviše zbog nedostatka infrastrukture potrebne za digitalizaciju histoloških uzoraka. Razvojem povoljnijeg skenera uzoraka tkiva zajedno s AI aplikacijama koje detektiraju i kvantificiraju određene parametre potrebne za dijagnozu malignih bolesti, Digicyte razvija tehnologije koje će poboljšati točnost i brzinu dijagnoze.

DIZZONE je stilski dizajnirana, višenamjenska jedinica kojoj je potrebno samo nekoliko sekundi da se pretvori iz radne stanice u stanicu za igranje ili zonu za učenje. DIZZONE je pažljivo dizajniran kako bi pružio mali, ali udoban i ultramoderan elegantan prostor za pohranu IT opreme potrebne za završetak radnog dana, uključujući stol za računalo/prijenosno računalo i ergonomsku uredsku stolicu. DIZZONE se može brzo i jednostavno dodatno prilagoditi i modificirati za novu namjenu prema potrebama korisnika (bilo da se radi o učenju, gamingu, streamingu ili bilo kojoj drugoj sličnoj aktivnosti).

Voicee je proizvod koji prenosi govor u tekst putem pametnih naočala za osobe s oštećenjem sluha. Proizvod su pametne naočale koje gluhim osobama omogućuju prijenos zvuka u tekstualnom obliku. Krajnji proizvod sastoji se od hardvera i softvera. Neke od glavnih značajki softvera su: mogućnost pretvorbe govora u tekst, mogućnost prenošenja znakovne abecede u tekst te prevođenje.

Od 40% do 60% dugoročnih terapija ne uspije zato što pacijenti lijekove ne uzimaju redovno ili ih uzimaju na nepravilan način. Samo u SAD-u taj problem prouzrokuje više od 300 milijardi troškova i oko 125 tisuća smrtnih slučajeva svake godine. Naš cilj je povećanje pridržavanja pravilne terapije i time dugoročno povećati kvalitetu života pacijenata. MedPack se sastoji od aplikacije i pametne kutije...

Globalna online platforma za informiranje korisnika o novim strojevima koja ima značajke portala, huba i mreže koja spaja korisnike s proizvođačima te marketing platforme za proizvođače strojeva. Primarna namjena New Machines online platforme je informiranje za sve koji žele znati više o strojevima na jednom mjestu, tehničke podatke, novosti i novitete direktno od proizvođača poput privatnih kupaca (B2C), poduzeća (B2B), studenata, inovatora, tech-entuzijasta i profesionalaca.

XOINK je edukativna aplikacija roditeljske zaštite kojom roditelj može ograničiti vrijeme koje dijete provodi na mobilnom uređaju, a dijete zadano vrijeme može produžiti samostalno rješavanjem pitanja iz kviza znanja iz gradiva koje trenutačno uči u školi. Matematika, povijest, pravopis, književnost, strani jezik.. samo su neke od tema koje obrađujemo, a dijete kroz igru s ciljem osvajanja dodatnog vremena na svom mobilnom uređaju, svakodnevno nešto novo nauči ili utvrdi postojeće znanje.

Rentee je peer-to-peer platforma za iznajmljivanje predmeta od bilo koga, bilo kada i bilo gdje. Vizija Renteeja je omogućavanje korištenja predmeta korisnicima koji ih ne žele ili ne mogu kupiti, a u isto vrijeme omogućavanje korisnici

SeniorSOS pomaže starijim osoba i uključuje ljude s hendikepom kao zaposlenike u cilju postizanja očitih benefita, poput integracije, reduciranja usamljenosti i konkretne pomoći s dnevnim aktivnostima. Projekt ima cilj potaknuti inkluziju starijih i hendikepiranih osoba kroz call agente, monitoring i rast “wellbeinga”.

VeeMee coin je izravno vezan uz rezultate kompanije koja pruža usluge u Food Traceability, Food Placement i Logistic uslugama, prikupljajući CO2 koji se može staviti na tržište i ponovno upotrijebiti za tvrtke/privatne koji u sljedećem vremenu ne mogu postići ekološki prihvatljivije ciljeve.

Smart Garden Systems je novi startup čija je vizija približiti i pružiti svim ljudima mogućnost jednostavnog uzgoja biljaka u svojim stanovima, uredima kao i svim ostalim dosad “nemogućim” mjestima, upravo onako kako i pristoji 21. stoljeću.

D2C advertising platforma koja se sastoji od mobilne aplikacije za krajnje korisnike i web-aplikacije za B2B korisnike. Platforma uklanja “entry barrier” u “online advertising” industriji te defragmentira online prisutnost malih i srednjih poduzetnika. Istovremeno kroz mobilnu aplikaciju omogućuje krajnjem korisniku ugodnije i optimalnije šoping-iskustvo, širi izbor usluga/proizvoda, detaljnu analitiku potrošnje i financijsku uštedu kroz “AI-optimized” sugestije.

Oko 99 posto ljudi koje je ikada živjelo je zaboravljeno kao da nikada nije postojalo. O njima ne znamo ništa. Spiritus je platforma za čuvanje i kreiranje digitalnih uspomena koje mogu ostati žive – vječno. Svaki korisnik može objaviti slike, zanimljivosti i priče o svojim voljenima, a naša IPFS&Blockchain tehnologija omogućuje da te uspomene ostave neizbrisivi digitalni trag.

Unshush razvija prvu hrvatsku digitalnu platformu za praćenje i unapređenje mentalnog zdravlja na radnom mjestu. Briga o mentalnom zdravlju zaposlenika postaje kompetitivna prednost poslodavaca i sve veća potreba novih generacija zaposlenika te je razvoj digitalnih platformi s fokusom na wellbeing i mentalno zdravlje u velikom fokusu.

ZULUHOOD – ZULUHOOD

Smart

hr-hr

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281934546823197

Vecernji List