Večernji list

Srbija na mukama: Priznavanjem ruskih aneksija, priznali bi i Kosovo

Za priključenje Rusiji glasalo 97% separatista u Ukrajini

Tomislav Krasnec

Posljednjeg dana “referenduma” koje su proruski separatisti uz podršku Moskve organizirali u četiri regije Ukrajine s ciljem njihova pripajanja Ruskoj Federaciji, ruski mediji jučer su citirali podatak o premašenom 50-postotnom odazivu u sve četiri regije, Luhansku, Donjecku, Hersonu i Zaporižiju, što bi po ruskim izvorima trebalo značiti da su četiri referenduma validni.

Medvedev i dalje prijeti

Jedina država koja je naklonjena priznavanju legalnosti tih referenduma, Bjelorusija, poručila je da će odluku o tome donijeti kad vidi rezultate, odnosno odaziv građana. Sve druge države, uključujući i Rusiji sklonu Srbiju, i Tursku i Kazahstan, dakle ne samo zapadne članice NATO-a i Europske unije koje provode sankcije protiv Rusije od početka invazije na Ukrajinu, jasno su poručile da neće priznati kao legalne referendume u četiri ukrajinske regije.

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković u nedjelju je u Beogradu izjavio da Srbija te rezultate ne može prihvatiti jer “to bi bilo potpuno suprotno nacionalnim i državnim interesima Srbije, očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica”. Službeni Beograd, drugim riječima, zbog vlastitog nepriznavanja Republike Kosovo zazire od prihvaćanja još jedne ruske aneksije ukrajinskog teritorija.

Ruski mediji jučer su također javili da se, prema prvim prebrojanim glasovima na četiri referenduma, 97 posto birača izjasnilo za pripajanje Ruskoj Federaciji. Podaci o tako visokom izjašnjavanju za aneksiju temelje se na 20 do 27 posto glasova, javljaju agencije Ria Novosti, Tass i Interfax, prenosi agencija AFP. Video snimke koje se pojavljuju na društvenim mrežama pokazuju kako su po glasove birače u njihove stanove dolazili i predstavnici biračkih odbora u pratnji naoružanih vojnika, što govori o prisili i neregularnosti naprasno organiziranih referenduma.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev jučer je, u još jednoj prijetećoj poruci Ukrajini i Zapadu, kritizirao američkog predsjednika i britansku premijerku koji upozoravaju Rusiju da bi njezina upotreba nuklearnog oružja imala katastrofalne posljedice.

”Oni shvaćaju da mi moramo odgovoriti, ako ugroza za Rusiju premaši utvrđenu razinu opasnosti. Ne pitajući nikoga za dozvolu, bez dugih konzultacija. I to zaista nije blef”, napisao je Medvedev, ponavljajući prošlotjednu prijetnju predsjednika Vladimira Putina da ne blefira kad kaže da Rusija, bude li ugro

Bjelorusija je jedina država koja je naklonjena priznavanju legalnosti referenduma dirigiranih iz Moskve

žen njezin teritorij (u koji referendumima planiraju ući i četiri regije Ukrajine), mora reagirati svim raspoloživim sredstvima.

Putinova “djelomična” mobilizacija i dalje izgleda kaotično. Na graničnom prijelazu Verhnji Lars između Rusije i Gruzije, gdje se kolona za izlazak iz Rusije proteže na oko 5000 vozila, uspostavlja se mobilizacijski punkt, objavilo je jučer ministarstvo unutarnjih poslova ruske regije Sjeverne Osetije. Zbog gužvi, i u svrhu sprečavanja incidenata, vlasti su iznimno dozvolile i prelazak granice pješice, što inače nije dozvoljeno. Ali očito sada vlasti planiraju odvajati one za koje misle da su vojni obveznici, zahvaćeni “djelomičnom” mobilizacijom od koje mnogi Rusi bježe preko granica.

Detektor laži za Ruse

Na društvenim mrežama pojavila su se i navodna svjedočenja ruskih građana koji su prešli rusku graničnu kontrolu, došli do gruzijske granične kontrole, ali na tom mjestu bili podvrgnuti detektoru laži, s pitanjima poput jesu li sudjelovali u ruskom napadu na Gruziju 2008. ili kome smatraju da pripada Krim, koji je Rusija ilegalno anektirala od Ukrajine. Pad na detektoru laži, po tom jednom svjedočenju, značio je zabranu ulaska u Gruziju. Kazahstanski dužnosnici poručili su da će izručivati ruske državljane koji su pobjegli od mobilizacije, ali samo ako Rusija zadovolji redovnu proceduru stavljanja tih osoba na međunarodnu tjeralicu i ako je kazneno djelo za koje ih se sumnjiči kažnjivo i po kazahstanskim zakonima.

Svijet

hr-hr

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282007561267229

Vecernji List