Večernji list

Deschamps, Santos, Mancini, Martinez, Southgate i Dalić – to je europski vrh!

Izvanredan rezultatski niz šefa hrvatske reprezentacije

Tomislav Dasović

Pretvarajući sve čega se dotakne u zlato, Zlatko Dalić izvanrednim je uspjehom u Ligi nacija potvrdio status najvećega hrvatskoga izbornika u povijesti. Samo da još jednom rezimiramo: Zlatko Dalić jedini je izbornik koji je s Hrvatskom dva puta osvojio prvo mjesto u kvalifikacijskoj skupini (za EP 2020. i za SP 2022.), usto je vatrene odveo na još jedno Svjetsko prvenstvo kroz dodatne kvalifikacije, te na njemu osvojio srebrnu medalju.

Također, Dalić je na oba velika natjecanja na kojima je vodio Hrvatsku prošao skupinu, a u međuprostorima između velikih turnira u tri je ciklusa zadržao Hrvatsku u elitnoj skupini Lige nacija te čak ostvario plasman na završni turnir.

Rekord mu neće pobjeći

Dalić će u studenome/prosincu ove godine postati prvi izbornik koji će Hrvatsku voditi na tri velika natjecanja, a na turniru u Kataru, preciznije na utakmici s Belgijom 1. prosinca, postati i drugi najdugovječniji izbornik na klupi Hrvatske sa 66 nastupa. Za sada rekordnih Blaževićevih 72 (ili 73 nastupa ako mu računamo i Italiju u Palermu) dostići će ili – inshallah u ožujku (to bi značilo da smo u finalu SP-a) – ili u lipnju, ili najkasnije u rujnu 2023. godine. Uglavnom, ni taj rekord Daliću neće pobjeći.

Cijeli ovaj zavidan niz uspjeha Livnjak je požnjeo u nestvarno kratkome razdoblju, za samo četiri godine i 353 dana (toliko mu je mandat bio dug na dan utakmice s Austrijom), što znači da je sve išlo glatko, kao podmazano, bez šokantnih brodoloma i zastoja.

Zanimljivost je kako je Dalić s Hrvatskom doživio i najuvjerljiviji poraz u njezinoj povijesti, 0:6 sa Španjolskom u Elcheu, prvi je naš izbornik koji je bio poražen od Mađarske (1:2), Slovenije (0:1) i Austrije (0:3), u jednom ciklusu Lige nacija, 2020./2021., visio je na tankoj niti iznad ponora “druge lige”, ali ni ta gorka šestica nije ga pokolebala, kao ni dvije uzastopne četvorke, od Portugalaca i Francuza, kada smo već pomislili kako nam nema spasa u elitnoj ligi. Tako je Zlatko Dalić i u najkriznijoj godini reprezentacije, kada je svijetom drmao koronavirus, preživio najveća iskušenja. I iz njih izašao još jači i goropadniji.

Gdje je onda Zlatko Dalić u usporedbi s europskom izborničkom konkurencijom? Čak i samo letimičan pogled na listu Uefinih izbornika i njihove životopise u posljednjih pet godina otkriva kako Dalić spada u vrh vrhova Europe, ne samo po duljini izborničkoga stažu, po čemu je na devetom mjestu, nego i po zadivljujućim rezultatskim razmjerima.

Krenimo redom: Didier Deschamps (53) s Francuskom je bio svjetski prvak 2018. godine, a u svome je mandatu osvojio i Ligu nacija, prije godinu dana u Italiji. Deschamps vodi Francusku vodi 10 godina i 81 dan, i donedavno je bio crna mačka za Hrvatsku. Pa mu je Dalić oduzeo taj privilegij nepobjedivosti protiv Hrvatske.

Prvi do Deschampsa po učinku Portugalac je Fernando Santos, koji je 2016. godine osvojio europski naslov pobijedivši na putu do titule Hrvatsku i Francusku, a u Dalićevoj eri, odnosno u posljednje četiri godine, s Portugalom je uzeo i naslov pobjednika Lige nacija, 2019. godine. Santos vodi Portugal osam godina i tri dana.

Španjolac na klupi belgijske reprezentacije i Dalićev prijatelj Roberto Martinez (49) s crvenim vragovima ima jednu svjetsku medalju, broncu iz 2018., kontinuirano članstvo u Ligi nacija od 2018. godine te jedan plasman na završni turnir, u sezoni 2020./2021., na kojemu je Belgija bila četvrto plasirana.

Mancini promašio SP

Idemo dalje: Roberto Mancini prvak je Europe s Italijom 2021., ima dva plasmana na završni turnir Lige nacija te na njemu broncu iz 2021. godine. Ali, lijepi Roberto u svom prvom ciklusu kvalifikacija za SP odmah je – promašio cilj.

I na kraju, engleski izbornik Gareth Southgate ima broncu iz Lige nacija iz 2019. godine i doprvak je Europe iz 2021., ali u predvečerje Svjetskog prvenstva potpuno se srozao izgubivši s Englezima članstvo u elitnom razredu Lige nacija. Gordi Albion u sljedećem će ciklusu na Wembleyu dočekivati Austrijance, Velšane, Ukrajince, Irce, Islanđane, Albance, Fince, Crnogorce...

I to je to – Zlatko Dalić zatvara krug šestorice najuspješnijih izbornika Europe, što je povlastica kakvu nikada nije uživao niti jedan hrvatski trener. Za usporedbu, Španjolac Luis Enrique ima samo jednu medalju, srebro iz Lige nacija, Danac Hjulmand niti jednu, kao niti Nijemac Hansi Flick, koji je s elfom glatko ispao već u osmini finala Eura 2020., a u Ligi nacija osvojio tek treće mjesto, iza Talijana i Mađara.

I još nešto: od 2018. godine samo su trojica nacionalnih izbornika bili Fifini kandidati za najboljeg trenera svijeta – Deschamps, Mancini i naravno Zlatko Dalić!

Dalić je tako izrastao u svjetsku trenersku veličinu, što mu nitko već odavno ne može os

Od 2018. samo su tri izbornika nominirana za najboljeg trenera svijeta: Deschamps, Mancini – i Dalić

poriti. Jedina kategorija u kojoj Zlatkov izbornički opus nije valoriziran je – težina njegova ugovora u HNS-u. Specijalizirani web-portal koji se bavi nogometnom ekonomijom “Finance Football” ljetos je objavio rang-listu godišnjih plaća izbornika sa SP-a te u pojašnjenju naveo kako zarade nekih izbornika navedene na popisu nisu službeno potvrđene, ali kako su podaci koje navode “rezultat intenzivnog i iscrpnog istraživanja”. A to istraživanje dovelo je do podatka kako je Dalić s godišnjim primanjima od 550 tisuća eura tek na 24. mjestu od 32 trenera. Na primjer, FF navodi kako od Dalića više zarađuje izbornik Srbije Stojković, 650.000 eura, a manje samo izbornici Poljske, Kanade, Gane, Walesa, Kostarike, Kameruna, Senegala i Tunisa. Najbolje plaćeni izbornik svijeta je Nijemac Hansi Flick sa 6,5 milijuna eura godišnje. Poznavajući odnos Kustića i Dalića, istraživanje uvaženoga portala trebalo je biti iscrpnije...

Sport

hr-hr

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282157885122589

Vecernji List