Večernji list

Mlada Hrvatska nakon neviđene drame ide na Euro!

Hrvatska U-21 vrsta izgubila je 2:1 u Danskoj, ali nakon ukupnih 3:3 bila bolja u raspucavanju s 11 metara (5:4)

Edi Džindo

Nije hrvatska reprezentacija mogla bez maksimalne drame. Nakon 120 minuta nogometa i ruleta raspucavanja udaraca s bijele točke u kišovitom i tmurnom Vejleu, hrvatska U-21 selekcija je ipak nekako iščeprkala svoje mjesto na Europskom U-21 prvenstvu iduće godine u Rumunjskoj i Gruziji. Tijekom 90 regularnih minuta Danci su bili znatno bolji, pobijedili 2:1 i tako anulirali hrvatsku 2:1 prednost iz Pule, ali nakon boljeg izvođenja udaraca s bijele točke (5:4) hrvatska vrsta je uspjela slaviti.

Katastrofalan početak

Katastrofalnih prvih 20 minuta odigrala je mlada Hrvatska koju su Danci u potpunosti stisnuli te nisu dozvolili našim igračima ‘da dišu’, a kamo li da pokušaju nešto ozbiljno prema naprijed. Prolazili su nas domaćini na otvaranju prelako i to su naplatili sa zaslužena dva pogotka, a lako ih je moglo biti i više jer su Danci imali još pet jako ozbiljnih situacija ispred hrvatskog gola u tih prvih 20 minuta. Pogotke za Dansku postigli su O’Riley i Frendrup koji je prevario Kotarskog s 25 metara. Hrvatska je do kraja prvog dijela zaprijetila s tek dva pokušaja Luke Sučića iz daljine, no bez izgrađene akcije.

Očekivali smo da će Hrvatska odmah u drugom poluvremenu pritisnuti i tražiti izjednačenje u ukupnom rezultatu, ali ipak su Danci više ‘ganjali’ povećanje prednosti na 4:2. Za istaknuti je sjajna intervencija Dominika Kotarskog u 65. minuti na udarac strijelca prvog pogotka O’Rileyja. Danska je jedina pružala opasnost na terenu, sve do 84. minute kad se ‘mladi vatreni’ vraćaju ni iz čega, kako bi se reklo, iz mrtvih. Sučić je fantastično ubacio s lijeve strane u kazneni prostor, a unutar njega dva ‘džokera s klupe’ donose Hrvatskoj zlata vrijedan pogodak, pogodak za izjednačenje na ukupnih 3:3. Roko Šimić je glavom spustio za ofenzivca St. Paulija Igora Matanovića, a on je s pet metara pospremio loptu u Hermansenovu mrežu.

Tek za produžetke možemo reći da se Hrvatska uistinu probudila i da je redovito bila opasna pred vratima domaće momčadi. Kao da su naši dečki dobili novi elan snage kad su Danci postajali nešto umorniji. Najopasniji hrvatski pojedinac je bio Marco Pašalić iz Borussije Dortmund koji je bio jako aktivan stvorivši udarcima četiri šanse, a još dvije su dodali Sučić i Biuk, no Danci su preživjeli s 3:3.

Sve se, dakle, moralo završiti udarcima s bijele točke, s najviše moguće drame, kako je postao i običaj Bišćanove vrste u posljednje vrijeme. Redom su s bijele točke bili precizni Dyhr, Vušković, Gronbaek, Fruk, Jorgensen i Soldo, sve do rezultata 3:3, a potom je u četvrtoj seriji Dominik Kotarski obranio udarac Kristensena i tako se iskupio za svoju pogrešku iz 19. minute. Međutim, promašaj strijelca iz regularnog vremena, Igora Matanovića koji je s 11 metara pogodio vratnicu, ostavio je Dance na 3:3 uoči pete serije. Kotarski je zamalo obranio i udarac Madsena, no lopta je od njegove ruke ipak ušla u mrežu. Kapetan Luka Sučić je bio precizan za Hrvatsku, i tako se nastavila drama raspucavanja i nakon pete, nominalno završne serije raspucavanja jedanaesteraca.

Pašalić zabio za Euro

U šestoj nas je junak Kotarski ponovno oduševio fenomenalnom obranom Rossovog udarca, a Pašalić je potvrdio na najdramatičniji mogući način hrvatski plasman na Europsko prvenstvo.

- Komentar na ovih 120 minuta slobodno možemo prebaciti na cijele ove kvalifikacije, posebno na zadnjih nekoliko utakmica. Drama je stalno bila na vrhuncu. Kvaliteta nikad nije bila upitna. Ušli smo loše u utakmicu, ali momci su reagirali fantastično. Kapa im do poda, ostvarili su ogroman uspjeh za naš nogomet, ali i za sebe. Ponosan sam na njih, ali bio bih jednako ponosan i da nismo prošli. Pokazali su kako se bori za svoju zemlju - rekao je izbornik Igor Bišćan.

Ovo je peti put da se Hrvatska plasirala na U-21 Euro u dosadašnjih 15 pokušaja, a najbolji rezultat

• je četvrtfinale iz 2021.

Ovih 120 minuta možemo prebaciti na cijele kvalifikacije, drama je stalno bila na vrhuncu, rekao je izbornik Bišćan

Sport

hr-hr

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282170770024477

Vecernji List