Večernji list

Vugrinec: Spremni smo za velike stvari na SP-u u Kataru

Davor Vugrinec, bivši hrvatski reprezentativac, analizirao je igru Hrvatske: ‘Dalić je narastao kao trener, najviše se plašim utakmice s Kanadom...’

Željko Janković

Proteklih godina prije će odabrati izložbu slika ili neki kulturni događaj nego nogometnu utakmicu. Davor Vugrinec već je dugo izvan nogometnih zbivanja. Radije voli biti izvan fokusa medija, u svom svijetu umjetničkih zbirki. Uostalom, gotovo stalno je u svojoj zagrebačkoj umjetničkoj galeriji u Radićevoj ulici. I za ovaj je razgovor s Vugom opet bilo povuci-potegni...

– Ma što ću vam ja, imate desetke puno boljih sugovornika – pokušao me odvratiti od namjere.

Bili smo superiorni

Smekšao sam ga obećanjem da ćemo razgovarati samo o nogometu. Iako mu je fokus sada na nekim drugim životnim radostima, naravno da prati igre hrvatske nogometne reprezentacije.

Kako ste vidjeli našu izvedbu u Beču protiv Austrije?

– Naravno, gledao sam utakmicu u Beču. Igrački smo superiorniji od Austrijanaca, pokazali smo širinu. Austrija igra moderan i ofenzivan nogomet. Bilo je lijepo gledati, moglo se uživati u tome kako smo to završili. Iako se činilo da smo u jednom trenutku mogli upasti u probleme, posebice nakon što se ozlijedio Marcelo Brozović, u drugom smo dijelu ipak uspjeli pronaći dobitnu kompoziciju. Imamo na toj lijevoj strani odlična rješenja u Ivanu Perišiću i Borni Sosi. To je vjerojatno jedan od najjačih tandema u europskom nogometu u ovom trenutku. Perišić mi odavno nije izgledao tako moćno. Novi zahtjevi s kojima se susreo u Tottenhamu očito su ga učinili boljim. Imam dojam da odavno nije tako uživao u nogometu. Sviđa mi se što nam se također otvaraju neke nove taktičke opcije s igračima poput Marka Livaje.

Tamo smo pokazali autoritet prave momčadi iz samog svjetskog vrha?

– Baš tako. No taj autoritet pokazujemo već jako dugo. Svaka momčad ima svoje krizne trenutke. Malo nam je tu pomogla sjajna izvedba Dominika Livakovića. Bila mu je to ponajbolja utakmica u dresu reprezentacije uopće. Odavno nas više ne gledaju kao prosječnu momčad. Pogledajte kakvi su sve igrači prošli kroz našu nacionalnu vrstu. Pobjede nad Danskom i Austrijom pokazale su da smo u pravom modu. Posebice se to odnosi na pobjedu protiv Danske koja je odlična momčad. Pa čak i u Osijeku, unatoč porazu, Hrvatska je izgledala jako dobro. Da smo zabili, bilo bi tri razlike za nas. Cijelu Ligu nacija odigrali smo jako dobro, zrelo. Francuzi se još traže i utakmica s njima nije pravo mjerilo. O našoj snazi više mi govori sraz s Dancima koji imaju ozbiljnu momčad.

Sve izgleda tako jednostavno kada orkestrom dirigira Luka Modrić?

– O njemu je već sve rečeno. On je pravi vođa i jedan od najgenijalnijih veznih igrača na svijetu u novije doba. Takvih igrača jako je malo, on pokrene cijelu momčad koja uz njega izgleda bolje nego što možda objektivno i jest dobra. Kod pravih igrača najprije primijetimo tu jednostavnost u igri. Ali to je zapravo najteže. Luki sigurno nije lako igrati na ovoj razini. Skidam mu kapu.

Lakše i brže nego što smo očekivali dobili smo širinu u nekolicini mladih igrača?

– To je naša velika prednost, a i sreća što možemo računati da se tako redovito pojavljuju izvanserijski talenti. O tom fenomenu uređeni europski nogometni sustavi sigurno najviše razmišljaju i vjerojatno nam zavide.

Tko mu je po guštu od mladih? – Ma tu je sve jasno. Od Joška Gvardiola koji vjerojatno u ovom trenutku može igrati u doslovce bilo kojoj momčadi na svijetu, preko Josipa Šutala koji također izrasta u svjetsku klasu. Naravno, tu su i Borna Sosa, Lovro Majer je već izrastao u igrača od kojeg ćemo u budućnosti moći očekivati velike stvari. On će biti naš motor u nadolazećim godinama, uz Kovačića, Brozovića, Pašalića... Hrvatska ima nevjerojatnu širinu. Zadovoljan sam kako dečki rastu.

Ima li dojam da smo u ovom trenutku bolji nego uoči SP-a u Rusiji?

– Teško mi je to kazati. Sigurno smo dobili neki novi impuls i širinu s mladim igračima koji već sada bez ikakvih problema mogu nositi drukčiju kompoziciju igre. No za sportski uspjeh treba vam se posložiti jako puno toga. Morate imati i sreće, ona je faktor koji ne smijete zanemariti. No bez obzira na sve, uvjeren sam da ćemo i na nadolazećem SP-u u Kataru igrati važnu ulogu.

Pametna prilagodba

Kakvi smo u napadu? – Tražimo tog napadača. Ne znam koliko zapravo i trebamo o tome razmišljati. Nekad mi izgleda da je to nevažno. Kao što sam kazao, dobili smo novu širinu s igračima poput Marka Livaje koji jednim potezom okrene utakmicu. Naravno, sjajno bi bilo ako bismo na SP-u u pravom stanju imali igrače poput Brune Petkovića. I on svojom genijalnošću može rješavati najjače utakmice. Također, bilo bi nepošteno zanemariti učinak Ante Budimira koji ovoj momčadi daje poseban štih. On donosi ozbiljnost, fanatičan i pošten pristup.

Dalić je opet uspio uspostaviti neku energiju koja podiže razinu izvedbe?

– On ima slatke brige; koga god stavi u igru, vrati mu se na pravi način. Dala je puno toga prošao, jako dobro analizira protivnike, što je jako važno. Pametno se prilagođavamo protivniku. Najvažnije je procijeniti kojeg igrača staviti u kojoj utakmici. Sjajna je stvar što je i on trenerski narastao u ovom ritmu igranja u Ligi nacija. Na SP-u će nam trebati ta njegova posebna dimenzija. Naravno, u Kataru ćemo se opet morati dokazivati. Sigurno ćemo mi tamo biti favoriti, nadam se velikim stvarima. Jako se bojim utakmice s Kanadom, baš zato što ih ne poznajemo. Takve momčadi mogu ti nanijeti probleme, baš kao Austrija u Osijeku. A da igramo s njima 10 puta, devet puta ćemo ih dobiti. Ne plašim se Belgije, s njom ćemo sigurno biti pravi. No brinu me Maroko i Kanada. Ne znam kako se postaviti u takvim utakmicama. Proći ćemo skupinu, to je sigurno, a sve ostalo je lutrija – zaključio je

• Vugrinec.

Utakmica protiv Danske najbolji je dokaz koliko smo ozbiljna momčad – ističe Davor Vugrinec

Sport

hr-hr

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282183654926365

Vecernji List