Večernji list

Aco ‘propisao’ postulate moderne košarke, spreman je za v.d. izbornika

Dražen Brajdić

HKS će prvi put imati profesionalnog sportskog direktora, i to Aleksandra Petrovića. A kako se došlo do radnog mjesta s kojeg bi se trebalo reagirati promptnije nego iz uobičajeno tromog Stručnog savjeta, objasnio je glavni tajnik HKS-a Josip Vranković:

- Ljetos smo raspustili Stručni savjet i ovo je kontinuitet djelovanja. Već tada se vidjelo da nam trebaju promjene. Zapravo, trebala nam je progresivna osoba velike energije i velikog iskustva.

Dobio četiri odbijenice

A ključni ljudi HKS-a takvim smatraju Aleksandra Petrovića, kojem je posljednji klupski angažman bio u talijanskom prvoligašu Pesaru, a reprezentativni na klupi Brazila. Pri isticanju referenci te Cibonine legende ne može se zaobići ni to da je Petrović triput bio hrvatski izbornik te da je kao trener osvajač i posljednje hrvatske medalje, bronce na EP-u 1995., i najboljeg plasmana od tada do danas, petog mjesta na Olimpijskim igrama 2016.

Kao takav, mogao bi se Petrović pojaviti i u ulozi privremenog izbornika jer su oni (Miličić, Gjergja, Golemac, Spahija) s kojima je dosad razgovarao o izborničkom poslu taj posao odbili.

- Nakon što 8. listopada bude izabran novi predsjednik HKS-a, Upravnom odboru predložit ću dvije mogućnosti. Jedna će biti da se strpimo do lipnja i da tada pronađemo vrhunsko rješenje za idućih pet-šest godina, ili da naprečac izaberemo nekoga tko nam takva jamstva ne može dati.

Petrović je naglasio i jednu situaciju koja, iz naše perspektive gledano, vodi prema njemu kao privremenom rješenju, a to je svježa informacija iz Fibe.

- Kopkao me neki crv sumnje pa smo Fibi poslali pitanje o tome računaju li se nama utakmice s Poljskom ili samo one sa Švicarskom i Austrijom. I dobili smo odgovor da dodjela sudomaćinstva Eurobasketa Poljskoj našu reprezentaciju ne dovodi u povoljniji položaj i da bismo izbjegli dodatne pretkvalifikacije ipak moramo biti prvi u skupini.

A to prvo mjesto donijelo bi nam i nastup u jednoj od dvije osmeročlane skupine u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre.

- I u tom bi nam slučaju Olimpijske igre još bile jako daleko, no to bi barem značilo da bismo imali zanimljiva i poticajna radna ljeta. A nakon što imenujemo izbornika, 2023. i 2024. trebaju nam radna ljeta u kojima bismo imali kraće pripreme i igrali provjerne utakmice s onima koji su se plasirali na velika natjecanja, sve u funkciji uigravanja i stvaranja dobrog ozračja u momčadi te prihvaćanja modernih trendova igre.

A nju bi činili igrači koji mogu zadovoljiti sljedeće kriterije proistekle iz Petrovićeve analize netom završenog EP-a.

- Moramo biti obrambeno prepoznatljivi, posebice protiv pick and rolla. Moderna košarka je jako napredovala, u prvih petšest sekundi nakon što izborimo ili izgubimo loptu moramo znati kako ćemo lako doći do koševa ili kako ćemo se braniti od tranzicije. Treća je stvar igra iznad obruča, a to je model igre koji ste mogli vidjeti između razigravača Mavre i centra Matkovića, i zato moramo imati atletski potentne igrače. Moramo odustati od napadanja nakon prvog dodavanja što smo radili godinama, pa smo, kada bi došle nokaut-utakmice, udarali u zid. Inače, morat ćemo biti pripravni na sve moguće vrste obrana kakve, recimo, koriste Španjolci.

Prijedlog metodologije razvoja svih tih sposobnosti i vještina trebao bi sadržavati dokument koji ćemo nazvati “manifestom moderne košarke”. Petrović ga zove udžbenikom, a trebao bi biti gotov do kraja 2023.

Ne forsirati ‘akcelerante’

- Za početak moramo izbaciti kraću verziju, brošuru, ali je jako bitno da onda po tom modelu rade svi treneri mlađih kategorija, s naputkom što i kako raditi s klincima do 12, 14, 16 pa i 18 godina. Baš kao što se to, prema obrascu zadanom odozgo, radi u toj dominantnoj Španjolskoj, o čemu ću ondje razgovarati i s našim čovjekom Davorom Matkovićem koji već 20 godina radi u tom sustavu. Ne smije nam kod klinaca do 14 godina biti najvažnije kako da postanu klupski prvaci Hrvatske, nego razvijanje igrača. Prvak možete biti s tzv. akcelerantima, a može vam se dogoditi da ste zapostavili klince koji imaju skrivenu igračku inteligenciju. Ako netko u tom smislu pokazuje talent, ne smije biti zapostavljen pa makar imao i 20 kilograma viška.

Mnogi kažu da je hrvatska košarka dotaknula dno i da je ovo prijelomni trenutak.

- Ja o sportu u kojem sam toliko dugo ne volim govoriti u crnim tonovima. Štoviše, ja sve to smatram obećavajućim. Primjerice, Matković i Gnjidić su u sjajnom programu Cedevite Olimpije, baš kao i Branković i Rudan u Megi, a Prkačin je u Gironi kod trenerskog maestra Aita i stoga moramo biti pametni i baš iz toga izvući ono najbolje. I zato sam optimističan. Štoviše, uvjeren sam da ćemo na EP-u 2025. biti kompetitivni.

Predložit ću Upravnom odboru dvije opcije - da pričekamo vrhunskog trenera ili da izbornika biramo naprečac

Sport

hr-hr

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282260964337693

Vecernji List