Večernji list

Grb kralja Charlesa III. podsjeća na Ronaldov CR7

(V. Balen)

Novi grb kralja Charlesa III. neodoljivo podsjeća na logo brenda portugalskog nogometaša Christiana Ronalda, samo što je umjesto broja 7 utisnut rimski broj III.

Monogram koji će se koristiti u vladinim odjelima te na državnim dokumentima i poštanskim pretincima otkrila je Buckinghamska palača. Kralj ga je osobno odabrao među ponuđenim dizajnerskim rješenjima korporacije College of Arms. Monogram se sastoji od inicijala “C” i “R”, koji simboliziraju Charlesovo ime i latinski naziv za kralja “rex”, uz prikaz krune. Novi vizualni identitet zamijenit će “EIIR” kraljice Elizabete, koja je umrla 8. rujna nakon 70 godina na prijestolju. ”Odluku o tome hoće li i kada zamijeniti kraljevski grb na zgradama svaka će organizacija donositi pojedinačno, a proces će biti postupan”, piše u priopćenju Buckinghamske palače. Bit će i drugih promjena koje će obilježiti vladavinu kralja Charlesa, pišu britanski mediji. Nove novčanice s portretom kralja Charlesa III. ući će u optjecaj do sredine 2024. godine, a proizvodit će se “u skladu s potražnjom banaka i poštanskih ureda”. Prema tradiciji, profil novog kralja na kovanicama bit će okrenut u suprotnom smjeru od njegove prethodnice. Postojeće novčanice i kovanice s likom kraljice Elizabete i dalje će vrijediti i koristit će se paralelno s Charlesovim. Iz Kraljevske kovnice priopćili su da je u optjecaju približno 27 milijardi kovanica iz razdoblja vladavine kraljice Elizabete II.

Nove poštanske marke s likom kralja Charlesa ući će u optjecaj nakon što se potroše trenutačne zalihe maraka.

Novi će grb sve više ulaziti u upotrebu, ali neće biti nagle promjene na poštanskim pretincima.

Uz pretince iz vremena kraljice Elizabete II, kojih je najviše, još su u upotrebi i oni iz vremena kraljice Viktorije, Edwarda VII. te Georgea V. i VI.

Tv&vodič

hr-hr

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

2022-09-28T07:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282325388847133

Vecernji List