Večernji list

Kod Voćina pao peti MiG-21 u 26 godina, piloti preživjeli

Pitala sam ga sjeća li se što se dogodilo, a on je rekao da se samo sjeća magle, da ne zna što je bilo, kazala je Anđa Ašić iz Voćina koja je susrela prvog pilota. Drugoga je u šumi pronašao Mika Matić

Srđan Hebar, Suzana Lepan-Štefančić

Pukovnik Zvonimir Milatović i bojnik Ivan Lukan uspjeli su se katapultirati, pali su u šumu, a jedan je ozlijeđen // Anđa Ašić, mještanka Voćina: Čuli smo prasak. Sin i ja vidjeli smo prljavog i uplašenog pilota na cesti, pitali ga treba li pomoć, a on je zatražio punjač za mobitel

MiG-21 srušio se tijekom obuke zbog tehničkog kvara u utorak poslijepodne na nenaseljenom šumovitom području kod Voćina. Oba pilota u mlaznom lovcu dvosjedu, pukovnik Zvonimir Milatović i bojnik Ivan Lukan, preživjela su pad, no jedan je ozlijeđen. Na vrijeme su se naši iskusni i odlikovani piloti katapultirali, a obojica su u karijeri već imala iskustva s pokvarenim motorima i otpadanjima krila te su prisebnim odlukama uspijevali spustiti avione na zemlju bez da itko strada. Ovoga puta morali su iskočiti. Neozlijeđeni pilot sam je izišao iz šume i potražio pomoć, riječ je o šumi otprilike tri kilometra od centra Voćina u smjeru prema Zvečevu i Požegi. Njega je ispred svoje kuće susrela Anđa Ašić.

– Čuli smo prasak, ali nismo znali je li to avion. Sin i ja smo malo kasnije vidjeli prljavog i uplašenog pilota na cesti, pitali smo ga treba li pomoć. Pitao nas je za punjač za mobitel. Pitao je i što je s drugim pilotom, je li on u redu, jesu li ga pronašli. Nismo mu znali odgovoriti. Bio je prestrašen, izbe

zumljen. Pitala sam ga sjeća li se što se dogodilo, a on je rekao da se samo sjeća magle, da ne zna što je bilo. Dala sam mu vode. Kod nas je napunio mobitel, pitao koja je ovo ulica te se javio nekome na mobitel, a zatim su vatrogasci došli po njega i odveli ga – kazala je Anđa Ašić za Večernji list.

’Pitao je za punjač mobitela’

Susjed Mika Matić dao se s interventnim policajcima u potragu za pilotom koji je ostao u šumi te nam ispričao kako ga je pronašao:

– Bio sam u kafiću, čuo se prasak, rekli su da je pao avion. Odmah sam sjeo u automobil, došao do šikare, i krenuo dalje pješice u šumu. Vrlo brzo me jedan vojnik zaustavio, rekao sam mu da poznajem ovaj teren, ali i da sam bio profesionalni vojnik, da sam došao pomoći. Nepristupačan je to teren, no jurio sam da što prije stignem do cilja. To što sam izdržao ja, to ne bi uspio mlađi čovjek od 20 godina. Sav sam izgreban i blatan – ispričao je Matić, koji je devet godina bio u vojsci, a sada je u mirovini.

– Kad sam ga pronašao, vidio sam samo da je živ, da je trepnuo. Ležao je na leđima, znao sam da ga ne smijem okretati, da je možda teže ozlijeđen. Rekao sam drugima da pričekamo sanitet. Policija me pitala znam li izaći na asfalt pa sam ih izveo van iz šume. Dobro da smo ga pronašli, ovdje ima divljih svinja, pitanje je bi li ostao živ da je noć pala...

MiG-21 pao je nedaleko novog modernog Geo info centra, koji je točka za upoznavanje s Geoparkom Papuk, a riječ je o mjestu koji je ponos ovog kraja. Požar na zrakoplovu ugasili su vatrogasci DVD-a Voćin.

– Dobro da MiG nije pao na turističku atrakciju, to je svjetla točka u našem malom selu – govore u Voćinu.

Do ogromnog praska iznad njihovih glava je došlo nešto prije 14 sati.

– U 13.44 dobili smo ‘Mayday’, prvi signal za poziv u nuždi. U 13.48 posada je objavila da će se katapultirati zbog problema s motorom. Helikopteri su poletjeli s Lučkog te su nakon 15 sati uočili dva padobrana, da bi u 16.25 piloti već bili u helikopterima na putu prema Zagrebu. Obojica pilota u karijeri imaju impozantni nalet, jedan 1800, a drugi 2000 sati – kazao je Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec pa dodao:

– Pilote sam dočekao s ministrom Marijom Banožićem na Lučkom, jedan je bio na nosilima, no prepoznao me je i dozvao k sebi. Rekao mi je “Zapovjedniče, ja ću opet letjeti...” To vam sve govori.

Riječ je o MiG-u 21 oznake 164 koji je prošao temeljite preglede, a iako će tek ‘crna kutija’ točno otkriti što se zaista dogodilo, struka je uvjerena kako je došlo do otkazivanja motora, na što se nije moglo utjecati niti predvidjeti. Lovac dvosjed je uoči pada sudjelovao u vježbi s još četiri zrakoplova. Nije bio naoružan.

– U slučaju katapultiranja piloti lete brzinom 800–900 kilometara. Pitanje je u kojoj su bili brzini u tom trenutku. Ako je instruktor ušao u sustav katapultiranja, onda bi oba sjedišta izletjela. Znači, jedan pilot aktivira za obojicu. Ali zbog brzine leta i padobrana, oni ne padaju na isto mjesto već su raštrkani – objasnio je umirovljeni hrvatski vojni pilot Danijel Borović.

U potrazi su sudjelovali helikopteri Mi–171, bespilotne letjelice, policija, vojna policija, vatrogasci, HGSS, K-9 timovi sa psima i lovci. Piloti su izvan životne opasnosti prevezeni u bolnicu u Zagreb. Kod katapultiranja piloti često ostanu bez svijesti, ili u polusvijesti, pa na doskoku stradavaju donji esktremiteti, što je čini se i ovdje bio slučaj.

Milanović: Glavno da su živi

Premijer Andrej Plenković u trenutku pada MiG-a bio je u Tirani na sastanku na vrhu EU-Zapadni Balkan na povratku sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Dohi i utakmice Japan – Hrvatska.

– Oba pilota su živa, jedan je ozlijeđen. Pronađen je i avion. Radilo se o redovitom letu, riječ je o tehničkom kvaru, a istraga će utvrditi zbog čega je došlo do pada – kazao je premijer Plenković, a predsjednik Zoran Milanović je dodao:

– Najvažnije je da su oba pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva živa te da nema žrtava ni ozlijeđenih na mjestu pada zrakoplova, kao ni štete na imovini građana. Ozlijeđenom pilotu HRZ-a želim brz oporavak. Ministar obrane Banožić rekao je da se nada da će istraga utvrditi što se dogodilo u tehničkom smislu.

Inače, sovjetski MiG-21 leti od 1956. godine, a poznat je po dizajnu poput cigarete s delta krilima. Borbene letove imao je još u Vijetnamskom ratu. Uz Hrvatsku, u tim su avionima letjeli i piloti Angole, Bugarske, Etiopije, Gvineje Bisau, Sirije, Indije, Kube, Sjeverne Koreje, Laosa, Vijetnama...

Član saborskog odbora za obranu Željko Sačić zatražio je ostavku ministra Banožića, koji je nešto kasnije na pozive za ostavku odmahnuo rukom.

– Najmanje što u ovom trenutku političke odgovornosti ministar Banožić može učiniti jest dati ostavku. Ovi su avioni muzejski primjerci, opasni za hrvatsko stanovništvo i pilote – rekao je Sačić.

Naslovna Strana

hr-hr

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281505050251407

Vecernji List