Večernji list

Selak: Nitko ne bi odobrio let da MiG nije bio ispravan

MiG-ovima se najčešće kvare motori ili otkazuju zbog sudara s pticama

Petra Balija, Juraj Filipović

Jedan od najcjenjenijih inženjera ratnog zrakoplovstva te umirovljeni vojni pilot Hrvatske vojske s velikim iskustvom iz Domovinskog rata Ivan Selak za Večernji list je komentirao nesreću kod Slatine, gdje je jučer poslijepodne pao MiG s dvojicom pilota, koja su se uspješno katapultirala i time si spasila život.

”Iskustvo mi s velikom sigurnošću sugerira da je ovdje došlo do tehničkog kvara te su piloti ispravno donijeli odluku da se katapultiraju iz MiG-a i time spase vlastite živote. Njihova odluka o katapultiranju ne može biti individualna. Onog trenutka kad jedan pilot povuče ručicu za napuštanje zrakoplova obojica se katapultiraju automatizmom. Očito je došlo do procjene da se to treba napraviti jer MiG ne bi mogao biti sigurno prizemljen”, kaže Selak.

Odgovarajući na pitanje o tome kako izgleda proces katapultiranja i hoće li piloti proći s težim ili lakšim ozljedama, kaže:

”Vjerujem da će obojica biti dobro, eventualno će proći s lakšim ozljedama ili ogrebotinama budući da sustav katapultiranja funkcionira vrlo pouzdano i temelji se na izrazito sigurnim postavkama.”

Koliko su česte nesreće s MiG-ovima?

”One su u Hrvatskoj, ali i u svijetu, izrazito rijetke. MiG-ovima upravljaju obučeni profesionalci i tu se radi o sofisticiranoj tehnologiji i načinima upravljanja.

Najteža nesreća dogodila se na našim prostorima prije više od desetljeća kad su se dva MiG-a sudarila u zraku pa su i tada oba pilota aktivirala sustav za katapultiranje. Raznih nesreća bilo je i u Domovinskom ratu, ali to su posve drukčije, ratne okolnosti, koje nisu usporedive s nesrećama u mirnodopskim uvjetima”, dodaje Selak.

Zatim je otklonio mogućnost da je u jučerašnjem slučaju bila riječ o “ljudskoj pogrešci”.

”Najčešći kvarovi kod MiGova su problemi s motorom ili otkazivanje motora prilikom sudara s nekakvim predmetom u zraku u velikoj brzini, a to su najčešće ptice. Takve stvari itekako mogu zakomplicirati let.”

Upitali smo ga je li MiG koji je pao uopće bio u ispravnom stanju.

”Naravno da jest. To jamčim svojim imenom, iskustvom i inženjerskim zvanjem. Nitko nikada neće aktivirati ratni zrakoplov bez provedenog servisa i dokaza da je sve ispravno i funkcionalno. Nesreće i kvarovi se jednostavno događaju, kao s automobilima ili civilnim zrakoplovima”, tvrdi naš sugovornik dodajući kako ovdje nema mjesta za pozivanje nekoga za odgovornost.

Vjerujem da će obojica pilota biti dobro jer se sustav katapultiranja temelji na izrazito sigurnim postavkama

Aktualno

hr-hr

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281535115022479

Vecernji List