Večernji list

U Bogdanovcima ćemo ukinuti općinu i pripojiti se Vukovaru

Tri naselja u općini nisu čak ni spojena cestom. Autobusna karta od Bogdanovaca do Vukovara stoji 22 kune, a kada bi bili dio Vukovara, stajala bi šest kuna

Branimir Bradarić

U Hrvatskoj postoji čak 428 općina i, bez obzira na činjenicu da su neke od njih nefunkcionalne i svojim mještanima ne mogu ponuditi puno toga, za sada nema većeg interesa o spajanju, o kojem se puno govorilo. Ipak, postoje i primjeri da su pokrenute neke aktivnosti koje bi išle u smjeru gašenja nekih općina i njihova spajanja ili pripajanjima gradovima. Jedan od takvih primjera je i Općina Bogdanovci, u kojoj su počele aktivnosti koje će pokazati hoće li ova općina i dalje ostati Općina ili će se pak pripojiti Gradu Vukovaru. Do sada su održane dvije javne tribine u dva od tri općinska naselja (Bogdanovci, Petrovci i Svinjarevci), kao i sastanak u Ministarstvu pravosuđa i uprave, gdje su se upoznali s koracima koje je potrebno odraditi kako bi došlo do pripajanja Vukovaru.

Stipendije za studente i đake

– Prema do sada viđenome i onome što kažu mještani, većina njih je za pripajanje Gradu Vukovaru jer su svjesni što to znači za njihovu kvalitetu života. Smatramo da bi se pripajanjem kvaliteta života mještana sva tri naselja općine Bogdanovci dodatno podigla. Mi smo susjedi Vukovara i kao takvi mnogo toga dijelimo te smatram da bi bilo normalno da smo njegov dio jer time dobivamo više nego što sada imamo – kaže predsjednica Općinskog vijeća Anamarija Savić Bajac (HS).

Govoreći o pogodnostima koje bi dobili pripajanjem Vukovaru, izdvaja poticaje koje bi gospodarstvenici i poljoprivrednici dobivali, stipendije za sve studente kao i učenike deficitarnih zanimanja srednjih škola, demografske mjere za obitelji s troje i više djece, pogodnosti iz zakona o Vukovaru… Najplastičnije je to objasnila cijenom autobusne karte koja sada od Bogdanovaca do Vukovara iznosi 22 kune u jednom smjeru, a kada bi oni bili dio Vukovara, stajala bi šest kuna. Kaže i da bi se išlo u stvarno pripajanje Vukovaru, što bi značilo gašenje općine te preseljenje svih ovlasti na Grad Vukovar. Ona kao jednog od glavnih kočničara te ideje vidi u načelniku općine rekavši da on to čini jer bi izgubio načelničko mjesto.

U isto vrijeme načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun (HDZ) kaže da je nije ni za ni protiv spajanja te da o svemu odluku trebaju donijeti mještani općine, a da je on taj koji će je provesti. Kaže i da bi trebalo razmisliti o funkcionalnom ili stvarnom pripajanju ako do toga dođe i vidjeti što je bolje za mještane općine. Za optužbe kaže da ih izgovaraju ljudi koji sve to čine iz neke osobne koristi.

– Mještani su na lokalnim izborima birali načelnika i vijeće, a ovo su prevažne odluke da ih donese jedna ili dvije osobe. Postoje stvari koje bi donijele neke dobre promjene, ali i one koje govore protiv. S jedne strane su primjerice zakon o Vukovaru i pogodnosti iz toga zakona, a s druge gubljenje identiteta, nemogućnost odlučivanja o strateškim projektima za općinu kao i strah da će gradska ulaganja zaobići naselja sadašnje općine jer će novac najvećim dijelom odlaziti u sam Vukovar. Rečeno mi je na jednoj od tribina da nikako ne može biti dobro za nas ako je naš novčanik kod nekoga drugoga – kaže Barun i dodaje i kako su uvidjeli i da su njihova izdvajanja prema KUD-ovima i sportskim klubovima veća od izdvajanja Grada Vukovara.

Anketa, peticija, referendum?

Iako postoji mogućnost ankete i peticije, prema njegovim riječima najbolje bi bilo raspisati referendum na kojem bi mještani donijeli odluku o pripajanju ili ne pripajanju Gradu Vukovaru. Postupak je takav da svoje mišljenje trebaju najprije reći sami mještani, a onda Općinsko vijeće Općine Bogdanovci, Gradsko vijeće Vukovara, Vlada RH i na kraju Hrvatski sabor. Predsjednica Općinskog vijeća smatra da se sve to može odraditi do sljedećih lokalnih izbora, a načelnik kaže da nitko ne može znati koliko bi sve to trajalo.

Općina Bogdanovci jedan je od primjera kako su se slagale općine u Hrvatskoj. Ona obuhvaća tri naselja koja čak nisu ni spojena cestom te, da biste došli od jednoga do drugoga naselja, potrebno je ići zaobilaznim putovima. Prema posljednjem popisu stanovništva, općina Bogdanovci broji ukupno 1545 stanovnika, a njezin proračun za 2023. godinu iznosit će oko 12 milijuna kuna.

I dok se ne dobije konačna odluka o (ne)pripajanju Vukovaru, već je došlo do političkog raskola. Upravo zbog teme o pripajanju Vukovaru raskinuta je koalicija između HDZ-a i Hrvatskih suverenista (HS) tako da HDZ više nema većinu u Općinskom vijeću. Tu većinu sada čine vijećnici HS-a, HSP-a, DP-a, SDP-a i Nezavisne liste Mario Pavlović, dok su s druge strane HDZ i SDSS.

Naslovna Strana

hr-hr

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281590949597327

Vecernji List