Večernji list

Miljavac - general diplomat koji je čuvao dignitet HV-a

General Pavao Miljavac bio je nesretan zbog nesklada i sukoba unutar hrvatskog političkog vrha i apelirao je na glavne političke igrače da se suzdrže

ra 2000. godine ulazi u Hrvatski sabor kao zastupnik HDZ-a, a potom zajedno s Vesnom Škare-Ožbolt i Matom Granićem napušta HDZ i prelazi u novoosnovani Hrvatski demokratski centar (kasnije DC). Na kraju se vratio u HDZ te se s umirovljenim generalima angažirao na braniteljskim pitanjima. Predvodio je i Hrvatski generalski zbor (HGZ), no početkom ove godine odlučio je da se više neće kandidirati te je ostao samo na funkciji počasnog predsjednika. Evo kako je to objavio:

– Neću se kandidirati jer treba znati kada je dosta. Jedan je francuski general svojedobno rekao: puna su groblja nezamjenjivih. Osam godina sam na čelu Zbora i što god netko mislio, nije to tako jednostavno, bilo je raznih zamki koje sam uspješno prebrodio s određenim ljudima koji su mi vjerovali. Mnogima ne odgovara jaki Generalski zbor. Iako se nisam želio previše petljati u politiku, znao sam reći neke stvari i izazvati buru, ali nisu se usudili ići na mene jer sam od 1990. stvarao hrvatsku državu i prošao sve razine zapovijedanja, od najniže do najviše, a obnašao sam i dužnost ministra obrane. Pokušali su jurnuti na mene, čak i neka jaka imena, ali sam ostao dosljedan. Naravno, sve je politika, ali nisam želio dopustiti da razori Zbor – kazao je Miljavac.

Ostavština časnicima

Naravno da se angažirao i kada su iz Vučićeva Beograda stigle tzv. optužnice protiv hrvatskih ratnih pilota. I opet, iz tog njegova važnog medijskog istupa sada je jasno od kakve je slitine bio kaljen patriot Miljavac.

– Poznajem svu četvoricu pilota, a i sada se detaljno sjećam da ta kolona nije bila samo izbjeglička. S narodom je bježala i srpska vojska i u koloni su prevoženi i ruski protuzračni sustavi, tzv. KUB-ovi, koje su naši piloti u nadlijetanju vrlo brzo uočili. To oružje bilo je opasno za naše avione, s obzirom na to da se radi o ruskim raketama srednjeg dometa s dva navođena radara u sebi. Tim KUB-ovima Srbi su u BiH srušili dva francuska aviona u ratu – kazao je general Pavao Miljavac koji je u vrijeme provedbe VRO Oluja, kada se i zbio događaj iz optužnice, bio pomoćnik načelnika Glavnog stožera OSRH i zapovjednik A-tima za provedbu te akcije.

– Odgovorno tvrdim, nitko nije izdao naredbu da se izvrši napad na tu kolonu unatoč postojanju opasnosti za naše zračne snage. Često se neko djelovanje VBR-ova i drugog oružja može okvalificirati kao djelovanje iz aviona. Toga sigurno nije bilo. Imamo zabilježen razgovor dvojice oficira srpske vojske u povlačenju koji pitaju jedan drugoga kakvo je stanje u sektoru njihove odgovornosti. Jedan drugome kažu: “Prelijeću nas hrvatski MiG-ovi, ali ne djeluju” – ispričao je Miljavac.

Te njegove riječi ostat će kao ostavština i optuženim hrvatskim časnicima, kojima će Miljavac i nakon iznenadne smrti i tako pomagati. Svojom karijerom, učincima i znalačkim amortiziranjem konflikata, pomirljivošću, a gorljivošću za interese vojne struke i obrambenog sustava zemlje, Miljavac je doista sebe ugradio u Hrvatsku.

Aktualno

hr-hr

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281608129466511

Vecernji List