Večernji list

Nema više poništavanja ispita ako se maturant potpiše

Lana Kovačević

Nakon što se ljetos jedna maturantica potpisala na obveznom ispitu državne mature punim imenom i prezimenom pa joj je zbog nepoštivanja tog pravila koji je na snazi otkako je i državne mature poništen ispit, a ona morala ponovno pristupiti ispitu u jesenskom roku, bura koja se u javnosti nepotrebno digla zbog njezina propusta urodila je plodom. Jer upravo jučer na javno savjetovanje puštene su izmjene i dopune Pravilnika o polaganju državne mature, u kojima je predloženo da se maturante koji se potpišu na ispitima mature i tako otkriju svoj identitet više strogo ne kažnjava.

Ipak ocjenjivanje

Naime, u idućoj godini, ako se maturanti potpišu, ili na bilo koji drugi način otkriju vlastiti identitet pri pisanju bilo kojeg ispita državne mature, taj se ispit neće poništiti, nego će se ipak ocjenjivati. I to tako da, nakon što ocjenjivač počne ispravljati test, na kojem će i dalje pisati upozorenje o neotkrivanju identiteta, ako primijeti da je učenik otkrio svoj identitet, taj će ispit vratiti službama za kontrolu. One će zatim na dio na kojem se učenik potpisao zalijepiti naljepnicu i ispit na ocjenjivanje proslijediti drugom ispitivaču kako bi se na državnoj maturi nastavilo slijediti pravilo anonimnosti kojem je temeljni cilj objektivnost pri ocjenjivanju ispita državne mature. Na pitanje zašto su baš nakon slučaja maturantice odlučili mijenjati pravila, kada je svake godine dvadesetak učenika prekršilo to pravilo, u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja kažu da ih je na ovogodišnjoj maturi više iznenadilo da se nakon te pogreške u jesenskom roku na samom ispitu punim imenom i prezimenom potpisalo njih sedmero.

– Nikada nije bio cilj kažnjavati maturante, već je cilj da svi slijede propisana pravila. Ova izmjena sada se činila logičnom, a da se pritom također zadržala anonimnost učenika, što je najvažniji kriterij – kazao je Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO. Drugim riječima, od sljedeće generacije pristupnika ispit državne mature poništit će se samo i isključivo u dva slučaja. Prvi ako maturant tijekom pisanja ispita koristi nedopuštene uređaje, kojima su sada uz mobitel na listu dodani i pametni satovi i ostali audio i vizualni uređaji koje učenici neće moći imati dok pišu ispit. Drugi slučaj u kojem učenik može i treba očekivati poništenje ispita državne mature jest kada na ispitnim materijalima nacrta ili ispiše vulgarne i nedopuštene znakove i simbole koji diskriminiraju po bilo kakvoj osnovi – rasnoj, vjerskoj, etničkoj i spolnoj. Na ovogodišnjoj državnoj maturi je, što se tiče nedopuštenog pribora, dakle korištenja mobitela za trajanja ispita, kažnjen samo jedan učenik, a zbog otkrivanja identiteta u ljetnom roku poništavanjem ispita kažnjena su 24 učenika, u jesenskom njih sedmero.

Fuchs: “Korak naprijed”

U novim izmjenama i dopunama Pravilnika o polaganju državne mature sada je definirano da upravo Centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja u izvanrednim situacijama odlučuje gdje će se pisati ispit mature. To se odnosi na učenike koji su uglavnom sportaši i koji se u tom periodu nalaze na pripremama, kao što je to bio slučaj i ove godine kada je jedna maturantica ispit državne mature pisala u veleposlanstvu u Mađarskoj, a jedan maturant se tijekom pisanja mature nalazio u Remetincu.

– Ove izmjene korak su prema naprijed i trebale bi pridonijeti tome da problema i nedoumica na ispitima državne mature nema – kazao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs. Uz navedene, u samom pravilniku ima i tehničkih promjena. Naime, ljetni i jesenski rokovi neće se više tako zvati, odsad maturanti pristupaju prvom i drugom ispitnom roku. U pravilniku je navedeno da svi maturanti pristupaju ispitu iz hrvatskog jezika na istoj razini.

U idućoj godini uz mobitel maturant neće smjeti na ispitima državne mature imati ni pametni sat

Aktualno

hr-hr

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281629604302991

Vecernji List