Večernji list

Na Maloj Kapeli posađene čak 382.000 sadnica hrasta kitnjaka

Projekt Karlovac Karst traje od 2019. i ima tri dijela; razminiranje, uređenje šumskih putova i čišćenje i pošumljavanje 210 hektara šumskog područja

Snježana Bičak

Na čak 210 hektara šumskog područja u okolici Plaškog u Karlovačkoj županiji, Hrvatske šume posadile su čak 382.000 sadnica hrasta kitnjaka. Riječ je o terenu kojim se čak tri desetljeća nije upravljalo, kako bi rekli šumari, gdje zbog rata i razminiranja nisu mogli pomlađivati šumu pa se pretvorila u zarastao teren, na mjestima i šikaru.

Za buduće generacije

- Projekt provodimo unutar ekološke mreže Natura 2000 i ukupno je vrijedan 241,297.768 kuna, od čega 85 posto čine bespovratna sredstva EU. Projekt nosi naziv Karlovac Karst – razminiranje i zaštita šuma na kršu u područjima Natura 2000 u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije, a sastoji se od tri dijela; razminiranja koje od 2019. provodi Ministarstvo unutarnjih poslova, obnove šumskih putova, a sada smo u posljednjoj, trećoj fazi pošumljavanja, i to s 382.000 sadnica hrasta kitnjaka na iznimno kvalitetnom masivu Male Kapele. Samo je pošumljavanje na 210 hektara šumskog područja vrijedno 14 milijuna kuna. Provodi se na području Uprave šuma Ogulin te šumarija Josipdol, Saborsko i Plaški koje se nalaze na području triju općina; Tounja, Josipdola i Plaškog. Ovo je treći takav strateški projekt Hrvatskih šuma koji se provodi na području koje je nakon Domovinskog rata bilo minski sumnjivo, nakon projekata Natura vita Osječko-baranjske županije i Fearless Velebit Ličko-senjske i Zadarske županije - kazao je Tomislav Lipošćak, voditelj projekta Karlovac Karst iz direkcije Hrvatskih šuma.

Dodao je da time Hrvatske šume žele povećati kvalitetu šumske mase na području gdje nije bilo hrasta kitnjaka iako je riječ o njegovu staništu.

- Sada na ovom području vidimo sadnice visoke tek tridesetak centimetara, zaštićene razgradivom zaštitom koja bilje štiti od divljači i štetnih utjecaja, a za nekoliko godina prve će krošnje izići iz štitnika i imat ćemo percepciju prave šume - dodao je Lipošćak. Teren je obišao i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić koji je kazao da Hrvatske šume time za buduće generacije pošumljavaju i ostavljaju veliko šumsko bogatstvo kojim će naša djeca i unuci gospodariti i u njima uživati.

- Ovo je značajan projekt sa stajališta tradicije i obnove šume, sadimo novu, vrijednu šumu i zahvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu; od Hrvatskih šuma i Ministarstva unutarnjih poslova koji godinama diljem Hrvatske provode razminiranje. Velika je to, teška i zahtjevna zadaća, a veseli nas što smo sada u trećoj fazi koja se odnosi na očuvanje biološke raznolikosti koju provodimo i zahvaljujući novcu iz EU - kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je obišla teren s kolegama iz Hrvatskih šuma.

Projekt je vrijedan 241 milijun kuna, a 14 milijuna kuna odnosi se na pošumljavanje 210 hektara

Očišćeno od mina

Karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin kazala je da je u Karlovačkoj županiji nakon Domovinskog rata bilo čak 200 četvornih kilometara minski sumnjiva područja, a danas su ostala još 24 četvorna kilometra.

- Jedina smo županija koja je i vlastita sredstva ulagala u razminiranje, uz brojne donacije među kojima je i 10 milijuna kuna donacija preko gospodarske komore američke vlade i drugih zemalja te novca iz EU. Takvi projekti pridonose povratku i ostanku ljudi, što je jako važno u našoj županiji kazala • je županica.

Aktualno//0-24

hr-hr

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281676848943247

Vecernji List