Večernji list

Gavelli treba još srediti pročelje, krov i hodnike, rok je tri mjeseca

Mia Mitrović

Ansambl kazališta Gavella uskoro bi se napokon mogao vratiti kući. Gavelline večeri koje su počele jučer stoga će biti prve i posljednje koje se održavaju u Kulturnom centru Travno, umjesto na velikoj sceni dramskog kazališta u Frankopanskoj. A njihov se prvi dan poklopio s početkom radova na drugoj fazi sanacije pa na Gavelli, ukratko, preostaje još samo srediti pročelje, krov i hodnike, a rok je tri mjeseca, doznajemo iz Grada.

Čeka se uporabna dozvola

Prva faza okončana je još u svibnju, tehnički pregledi su završeni i čeka se uporabna dozvola koja bi trebala biti ishodovana do idućeg petka. Kada ona stigne, moći će se koristiti glavni ulaz te mala i pokusna dvorana. Ako sve bude teklo po planu, glumci bi mogli na probe već nakon Nove godine.

Radovi na pokusnoj i maloj dvorani su završeni, a obnovljen je i Gavellin čuveni atrij čiji krov više neće prokišnjavati jer je stakleni strop zamijenjen betonskim, a na njemu su sad tri nova LED lustera koji mogu mijenjati boje. Pod je također nov. Zidovi atrija sada su indigoljubičasti i u kontrastu s bijelim jonskim stupovima. U atrij će se postaviti staklena vrata pa u njega više neće ulaziti hladni zrak.

Složeni radovi na velikoj dvorani koja je u zagrebačkom potresu pretrpjela znatna oštećenja na krovištu pa su ga dan nakon udara baletnim podom krpali Gavellini glumci i Bad Blue Boysi također su završeni. Zidovi visoki 24 metra popucali su na vrhu, a štetu je načinila i naknadno dodana greda za električne cugove. U zidove se dodaju betonske trake za ojačavanje, a obnavljaju se i lukovi u gledalištu. Stupovi na vrhu zamjenjuju se betonskim pa će Gavella biti sigurna od potresa do jačine 9 po Richteru. Ipak, velika će dvorana biti stavljena u funkciju tek kada budu gotovi svi radovi druge faze.

Novac iz Fonda solidarnosti

Radove na drugoj fazi izvodi Spektar gradnja, za stručni je nadzor zadužen Info-g, a novi izgled Gavellinih interijera zasluga je Nenada Kondže i tvrtke Studio A. Ukupna je vrijednost obnove 5,4 milijuna kuna, financira se iz Fonda solidarnosti, a dio sredstava koji nisu prihvatljiv trošak osigurava se u gradskom proračunu.

– Grad je osigurao i sredstva za nabavku dijela opreme za veliku dvoranu, zbog zastarjelosti dosadašnje. Dobava te opreme ovisit će o dobavljačima, koji će biti poznati nakon dovršetka postupka javne nabave – kažu u Uredu gradonačelnika.

Po gradu se već šuška i tko će dobiti kultni kafić u sklopu kazališta, a navodno je riječ o jednom svima omiljenom trešnjevačkom • ugostitelju.

Zagreb

hr-hr

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281715503648911

Vecernji List