Večernji list

Kirstie Alley umrla je kod kuće okružena obitelji

Domaćoj publici najpoznatija po ulogama u TV serijama “Kafić Uzdravlje” i seriji filmova “Gle tko to govori”, glumica je preminula u 71. godini nakon borbe sa zloćudnom bolešću

Samir Milla

Glumica Kirstie Alley, poznata po ulogama u TV serijama “Kafić Uzdravlje” (“Cheers”) i “Veronikine tajne” (“Veronica’s Closet”), filmu “Crkni, ljepotice” (“Drop Dead, Gorgeous”) i seriji filmova “Gle tko to govori”, umrla je u dobi od 71 godine nakon kratke borbe s rakom, objavila su na Instagramu njezina djeca.

Radost stvaranja

”S tugom vas obavještavamo da je naša nevjerojatna, hrabra i voljena majka umrla nakon borbe s rakom, koji je tek nedavno otkriven”, objavila su njezina djeca William True Stevenson i Lillie Price Stevenson.

”Umrla je okružena članovima najuže obitelji. Ustrajno se borila protiv bolesti. Koliko god je bila nevjerojatna na filmskom platnu i na ekranu, bila je još nevjerojatnija majka i baka”, stoji u objavi obitelji. Izrazili su zahvalnost osoblju bolnice Moffitt Cancer Center i svima ostalima koji su bili uz njihovu majku.

”Želja i strast naše majke za životom, njezina vječna radost stvaranja bili su bez premca i nadahnuli su nas da živimo život punim plućima baš kao što je to činila ona. Hvala vam na ljubavi i molitvama i molimo vas da u ovom teškom trenutku poštujete našu privatnost”, zamolili su članovi obitelji u objavi.

Kirstie Louise Alley rođena je 12. siječnja 1951. u Wichiti, Kansas. Nakon što je jedno vrijeme studirala dramu na Sveučilištu Kansas State, Alley se preselila u Kaliforniju i postala dekoraterka interijera. Privučena stilom života punom zabave i opijata, ušla je u divlje razdoblje u kojem se drogirala i družila s alternativnim prijateljima. Godine 1981. proživjela je tragediju jer je pijani vozač udario u automobil njezinih roditelja usmrtivši joj majku i teško ozlijedivši oca.

Nakon što je Alley odlučila napustiti nepromišljeni način života, podvrgnula se rehabilitaciji od ovisnosti i prihvatila scijentologiju, vjersko učenje i uvjerenje koje se temelji na djelima američkog pisca L. Rona Hubbarda. Borila se da dobije glumačke uloge, prvo se pojavila u televizijskim filmovima kao što su “Match Game” i “Password Plus”. Proboj u karijeri dogodio se kada je debitirala u igranom filmu kao vulkanska studentica Saavik, studentica Vulcan, u “Zvjezdanim stazama II: Khanov gnjev” (1982.). Hrvatska javnost upoznala ju je 1985. u ulozi Virgilije Hazard u “Sjeveru i Jugu”. Premda su i Patrick Swayze i ona tada bili u braku s drugim osobama, između njih frcale su iskre.

- Kad krenete na put i radite film, vrlo je lako zaljubiti se u kolegu. Vrlo, vrlo lako. Razmislite, snimali smo “Sjever i Jug” godinu dana. Dakle, godinu dana ste u blizini neke osobe. Jednostavno je teško... - rekla je Alley u jednom intervjuu.

Njezin uspon ipak je počeo tek kasnih 80-ih, kada je odabrana da zamijeni Shelly Long u popularnom sitcomu “Kafić Uzdravlje”. Kombinacija Alleyine raskošne ljepote, grlenoga glasa i komične uloge donijela joj je 1990. i Zlatni globus i Emmy za portret neurotične i napete Rebecce Howe.

Godine 1989. Alley je glumila s Johnom Travoltom u filmu “Gle tko to govori”. Film je zaradio više od 295 milijuna dolara diljem svijeta. Nakon toga su snimili još dva nastavka tog filma, oba su bila uspješna.

Nakon posljednje sezone serije “Kafić Uzdravlje” 1993. godine, Alley je doživjela uspone i padove u karijeri. Osvojila je nagradu Emmy za televizijski film “David’s Mother” i bila nominirana za nagradu Emmy za sporednu ulogu u miniseriji “The Last Don”.

Naporni treninzi

Godine 2005. glumila je u seriji “Debela glumica”, neskriptiranoj komediji o medijskoj opsjednutosti težinom slavnih. Alley je također podijelila osobna iskustva u svojoj knjizi iz 2005. “How to Lose Your Ass and Regain Your Life” (“Kako izgubiti dupe i vratiti svoj život”). Njezine javne borbe s gubitkom težine dovele su do Alleyine povezanosti s centrima za mršavljenje Jenny Craig. Gostujući u talk showu Opre Winfrey, novu figuru pokazala je odjenuvši se u bikini. Alley je bila glasnogovornica Jenny Craig do prosinca 2007.

U ožujku 2008. potpisala je ugovor s Harpo Productions Opre Winfrey za razvoj televizijskih projekata. Tijekom tih godina, međutim, na više je naslovnica dospjela zbog promjene težine nego zbog svojih profesionalnih napora.

U rujnu 2011. Alley je objavila da je izgubila 45 kilograma koristeći proizvode za mršavljenje tvrtke Organic Liaison koju je osnovala 2010. Godine 2012. suočila se s tužbom zbog navodnog lažnog oglašavanja. Naime, te je godine sudjelovala u showu “Ples sa zvijezdama”, pa su naporni treninzi, a ne njezini proizvodi doveli do gubitka kilograma. Alley se nagodila, složivši se ukloniti izraz “Provjereni proizvodi” s pakiranja, izdati izjavu o odricanju od odgovornosti na web stranici brenda da je to “proizvod za mršavljenje koji se temelji na kalorijama” i platiti nagodbu od 130.000 dolara.

Kirstie je bila udana od 1970. do 1977. za srednjoškolsku ljubav Boba Alleya, koji je igrom slučaja imao isto prezime kao njezin otac. Alley se udala za glumca Parkera Stevensona 22. prosinca 1983. Nakon pobačaja, par je posvojio sina Williama Truea tjedan dana nakon njegova rođenja 5. listopada 1992., a 1995. i kćer Lillie. Brak je raskinut 1997. Alley je 2016. postala baka nakon što je njezin posvojeni sin William dobio sina.

Posljednjih godina, Alley je tvrdila da ju je Hollywood stavio na crnu listu zbog podrške Donaldu Trumpu, unatoč tome što je dva puta glasala za Baracka Obamu.

Voditelju Fox Newsa Tuckeru Carlsonu u svibnju 2021. rekla je da joj je 2015. savjetovano da svoja politička mišljenja zadrži za sebe te da joj je karijera patila jer to nije učinila.

- Možeš kuhati meth i spavati s kurvama, sve dok očito nisi glasao za Trumpa. Osjećam se kao da sam pomalo u z -oni sumraka - kazala je tada glumica.Alley se kratko borila s rakom, pa je njezina smrt šokirala kolege i prijatelje, koji su joj nakon tužne vijesti odali počast na društvenim mrežama. Od nje su se između ostalih oprostili John Travolta, Kelsey Grammer, Jamie Lee Curtis, Robert Patrick i drugi.

Godine 1989. Alley je glumila s Johnom Travoltom u filmu “Gle tko to govori”. Film je zaradio više od 295 milijuna dolara

Scena

hr-hr

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282029036261519

Vecernji List