Večernji list

Tesla i Edison prijateljuju u gradu susreta

Nadaleko je poznata priča o navodnom rivalstvu našega Nikole Tesle i njegova suvremenika i već u to doba priznatog znanstvenika Thomasa Alve Edisona, no manje je poznato da u jednom od najprijateljskijih gradova u našoj zemlji, u gradu susreta, Tesla i Edison njeguju pravo prijateljstvo.

Grad o kojem govorimo je grad Karlovac, Edison je drugo najstarije kino u Hrvatskoj izgrađeno upravo u Karlovcu, a Tesla je najpoznatiji karlovački gimnazijalac. Svo troje čine neraskidivu cjelinu, a priča je više nego zanimljiva.

Izgrađeno u romantičnom art deco stilu u periodu od 1918.do 1920. godine, kino Edison ime je dobilo po američkom izumitelju Thomasu Alvi Edisonu s obzirom da je u to vrijeme praksa bila imenovati kina po poznatim znanstvenicima.Radilo je neprekinuto gotovo 100 godina.

Ponosni spomenik kulture, u ljeto 2023. ponovno će otvoriti svoja vrata i pokazati se u punom sjaju, ovaj put kao multimedijski centar za kulturno - turističke sadržaje.

Uz raznovrstan kino program, Kino Edison će biti i prvo VR kino u Hrvatskoj.

Moći će se pogledati i oni VR i dokumentarni filmovi koji na edukativan i zabavan način promiču karlovačku povijest, kulturnu tradiciju i ljepotu.

Nikola Tesla kao karlovački đak tema je jednog od dokumentaraca koji se snima u sklopu projekta revitalizacije kina Edison, a kojim će se Edison odužiti svome suvremeniku.

Upravo je u karlovačkoj gimnaziji Tesla stekao svoje najviše formalno obrazovanje, ali još važnije, ona znanja i ono mentorstvo koje su ga trajno usmjerile prema fizici i svim kasnijim postignućima. Koranski slap, spoj ljepote i snage, navodno je mjesto gdje se Tesla skoro utopio, ali i iskustvo koje ga je još više približilo razumijevanju prirodnih zakonitosti.

Ovaj i ostale filmove moći ćete pogledati u Kinu Edison od ljeta 2023., a ako Vas zanimaju stručna, kulturna, zabavna, edukativna i ina događanja, Kino Edison i tu priprema atraktivan sadržaj s obzirom da raspolaže velikom i malom dvoranom, multifunkcionalnim prostorom te najsuvremenijom tehnologijom. Kao savršena nadopuna, ugostiteljski objekt s prostranom terasom u prirodnom zelenilu pruža idealno mjesto za predah.

Posjetite grad susreta te se obogatite novim doživljajima u Kinu Edison! Očekujemo Vas otvorenih ruku!

Sadržaj je isključiva odgovornost Grada Karlovca i ni na koji način ne odražava stavove Europske unije.

Kino Edison obnavlja se projektom „ITU - Revitalizacija nekadašnjeg kina Edison u funkciji

PROMO pokretanja integriranih turističkih programa u gradu Karlovcu”, KK.06.1.1.17.0001. Nositelj projekta je Grad Karlovac, a partneri su Gradsko kazalište Zorin dom, udruga Kinoklub Karlovac i Turistička zajednica grada Karlovca.

Ukupna vrijednost projekta je 7.785.901,23 HRK od čega je 85%, odnosno 6.618.016,04 HRK sufinancirano bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Razdoblje provedbe projekta je od 02. studenoga 2021. godine do 02. svibnja 2023. godine, a svrha je unaprijediti turističku ponudu grada Karlovca uz pokretanje integriranih inovativnih turističkih sadržaja temeljenih na kombinaciji kulturne baštine i modernih tehnologija.

Zajedno do fondova EU Sadržaj je isključiva odgovornost Grada Karlovca i ni na koji način ne odražava stavove Europske unije

Mali Oglasi

hr-hr

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282059101032591

Vecernji List