Večernji list

Kad god pomisliš da smo gotovi, ukaže se Perišić

Tomislav Dasović

Izbornik Zlatko Dalić poslije svaki utakmice u Dohi, nakon prospavane noći, održava press-konferenciju u našemu kampu Al Ersal 3. Livnjak se uvijek obraća na isti način; u svemu ima mjeru, ne podliježe euforiji, ne razbacuje se velikim riječima.

Evo najzanimljivijih dijelova njegova obraćanja u utorak prijepodne. Na primjer, kako objašnjava vađenje iz igre Modrića i Perišića.

Suprotstaviti se igrom

– Kade se prođe, nema greške. Komunicirali smo na klupi, vidjeli smo da utakmica vodi u produžetke i tražili smo najbolje situacije. Morali smo čuvati energiju. Luka, Kovačić i Perišić su se potrošili, ali vjerovali smo onima koji su ušli. Budimir? Trebala nam je skok-igra, a nisam ga zamijenio jer je bio loš, nego smo željeli s Livajom krenuti po gol. On je u tom trenutku bio bolje rješenje. Znam da nije popularan potez, ali povučen je u cilju rezultata.

Koliko Hrvatska može protiv Brazila?

– Brazil je najmoćnija reprezentacija

Dani Alves: Ne smijemo razmišljati o mogućem polufinalu s Argentinom, fokusirajmo se samo na Hrvatsku, ona zaslužuje 110 posto naše pažnje na Svjetskom prvenstvu. Njihov izbor igrača, kvaliteta... To je zastrašujuće. Pred nama je veliki ispit protiv ekipe koja igra nogomet i nadigrava se. Nemamo se čega bojati, moramo ući u utakmicu s vjerom i samopouzdanjem. Možda je prerano, bilo bi bolje da je finale... Brazil je favorit, ali ne bojimo se i nećemo se predati. Odmorit ćemo se, dati maksimum i suprotstaviti mu se igrom – kazao je Dalić i istaknuo:

– Ovo je treći najbolji rezultat u povijesti Hrvatske, već sad su igrači ušli u povijest. Ako pogledate 2018. i gdje su igrali igrači, Barcelona, Real, Bayern, Inter, Juventus... Sada ih imamo šestoricu iz hrvatskog prvenstva. Nije lako uspoređivati. Dečkima skidam kapu za napravljeno.

Tko će igrati u napadu protiv Brazila?

– Nemamo broj 1, nemamo napadača Atlética i Juventusa, sad su tu napadači Hajduka i Dinama. Nemojmo živjeti u oblacima. Kvalitetni smo, tražit ćemo rješenje. Nije pošteno secirati igru, to nije pošteno prema njima. Ovo nije umjetničko klizanje, nego borba za rezultat. Napravili smo ga i igrači zaslužuju pohvale. Zaista im čestitam. Imaju moje poštovanje, a vidjet ćemo što će biti za Brazil. Što god smo napravili

Pokazujemo karakter i mentalitet. Imamo vic u igri, ali možda je taj mentalitet prije nedostajao. Pokazujemo volju, energiju i karakter. na ovom SP-u, bilo je uspješno. To kad si među osam znači da si sve napravio dobro, a tako ćemo i protiv Brazila.

Dalić je komentirao i Ivana Perišića, najboljega strijelca Hrvatske na velikim natjecanjima s deset pogodaka.

– Često se komentira da se on čeka, ali uvijek se on dočeka. Zabija presudne golove za reprezentaciju, on i Andrej Kramarić. Kad pomisliš da se ne možemo vratiti, on se ukaže i zabije gol iz nemoguće situacije. Važan je igrač za nas. Kad nam je teško, on se pojavi. Respekt.

Otkud vama kao izborniku tolika mirnoća u najstresnijim situacijama?

– Pokazujemo karakter i mentalitet. Imamo vic u igri, ali možda je taj mentalitet prije nedostajao. Pokazujemo volju, energiju i karakter. Mislim da to proizlazi iz toga što vjerujemo jedni drugima. Želimo nešto napraviti za domovinu i to pretačemo u igru, to je pitanje domoljublja, emocija i ponosa. Nije to kao u klubu, gdje se igra za novac. Prije četiri godine protiv Engleske pokazali smo vjeru i karakter. Prekjučer možda to nije bilo tako, ali pokazali smo energiju. Na svjetskim prvenstvima smo izgubili samo jednu utakmicu, finale s Francuskom. Ne na turnirima mjesnih zajednica, na svjetskim prvenstvima. Mogu samo biti ponosan na to.

Livi dobar na treningu

Je li Brazil favorit protiv Hrvatske?

– Nemojmo si lagati, Brazil je favorit. Ima sjajnu atmosferu i vrhunske igrače. Ali vjerujem da se možemo suprotstaviti, odabrati najbolju taktiku. Nije pametno ići u nadigravanje s Brazilom ili mu dati prostor. Napravit ćemo skauting i dogovoriti što je najbolje. Nije 50-50, ali nismo ni autsajderi. Potrudit ćemo se da budemo dobri.

Osvrt na jedanaesterce protiv Japana.

– Sreća je bitna u svemu, ali ne možeš samo biti sretan i biti drugi ili osmi na svijetu. Nije to samo tako. Bitna je mentalna snaga, odlučnost, hrabrost, čvrstina. Nikola Vlašić rekao je da će biti prvi koji će pucati. To pokazuje vjeru u sebe. Posebice jer igrači koji su jučer pucali nisu bili planirani da to rade, oni prvi izvođači bili su zamijenjeni tijekom igre. Livaković je na treningu skinuo četiri-pet penala. Znao sam da će biti dobar.

Tko je do sada najbolje igrao protiv Brazila?

– Gledao sam sve utakmice i mislim da je najbolja bila Švicarska. Srbija je to radila dobro prvo poluvrijeme, a nakon primljenog gola to više nije dobro izgledalo. Najkompaktnija je bila Švicarska, taj model je najbolji bio, to ćemo morati proučiti. Da, Kamerun je pobijedio, ali tad je igrala druga momčad Brazila i ne može se to

Dalić.• uspoređivati – zaključio je

Najkompaktnija je protiv Brazila bila Švicarska, taj model je bio najbolji, to ćemo morati proučiti, kazao je Dalić

Naravno, opcija je i da Kramarić igra u špici, a na desnom krilu netko od dvojca Pašalić/Vlašić. Iako, ta varijanta isto nije bila pretjerano dobra u otvarajućoj utakmici SP-a protiv Maroka. Vezni red sigurno će ostati nepromijenjen, trojac Modrić – Brozović – Kovačić sigurno će započeti protiv Brazila, kao i stoperski par Gvardiol – Lovren. Josip Juranović pokazao je konstantnost i nema potrebe zamijeniti ga Stanišićem. Bit će zanimljivo vidjeti kakvu će minutažu dobiti Oršić. Ovakve utakmice, u kojima se njegova momčad brani, idealne su za njega. Pokazao je to protiv Tottenhama, Chelseaja, West Hama, Atalante...(kl)

Sport

hr-hr

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282157885280399

Vecernji List