Večernji list

S Brazilom se mora igrati agresivno, inače pleše sambu terenom

Hrvoje Delač

Pred Hrvatskom je najteži mogući ispit, u četvrtfinalu SP-a sastaje se s Brazilom, najnogometnijom nacijom svijeta. Brazil je jedini igrao na baš svim SP-ima, a i rekorder je s pet osvojenih naslova.

Bit će to prava poslastica za ljubitelje nogometa diljem svijeta jer se sastaju reprezentacije koje imaju dosta sličnosti, za koje navijaju i milijuni neutralnih navijača diljem svijeta, koje osvajaju simpatije. Hrvatska ima sličnosti s Brazilom jer i mi njegujemo kult reprezentacije, nogomet je u našoj zemlji također prvi sport i velika zabava, a ujedinjuje i ljude. Uz to, i mi težimo tehnički dotjeranoj igri, zbog čega hrvatsku reprezentaciju mnogi nazivaju europskim Brazilom.

Favorit na kladionicama

Brazil je od samog početka na kladionicama prvi favorit turnira. Zanimljiv je podatak da vrijednost te reprezentacije Transfermarkt procjenjuje višom od milijardu eura! Predvodi je Neymar koji se ove sezone vraća u formu, a ništa manje ne pokazuje ni realovac Vinicius Junior, najskuplji igrač te južnoameričke reprezentacije (120 milijuna eura). Kvalitetni su i brazilski vratari Alisson i Ederson te u obrani Marquinhos i Eder Militao. Kad smo ih prije početka prvenstva išli secirati, pomislili smo da će im možda nedostajati malo kreativnosti u veznom redu. No i to se pokazalo kao pucanj u prazno jer se Neymar potpuno podredio momčadi i igra na mjestu ofenzivnog veznog te u paru s Paquetom odlično obavlja svoj posao. A da bi bezbrižno kreirali prilike omogućava im Casemiro koji donosi toliko potreban balans momčadi. Napadački trojac Raphinha, Richarlison i Vinicius sije strah u kosti svakoj obrani, ali se nadamo da će naša obrana, predvođena Lovrenom i Gvardiolom, igrati vrhunski kao dosad.

Kao na PlayStationu

U posljednjim utakmicama uoči SP-a Brazilci su pobijedili Ganu (3:0) i Tunis (5:1), a odlično su nastavili igrati i na SP-u. Srbiju su pobijedili s 2:0, Švicarsku s 1:0, a onda su izgubili od Kameruna (0:1), ali su tada već izborili drugi krug i štedjeli igrače. Svu raskoš talenta pokazali su u osmini finala lako nadigravši R. Koreju s 4:1, ali taj susret je odličan pokazatelj kako se ne smije igrati protiv njih. Korejci su, naime, dopustili Brazilu da se razmaše, predaleko su stajali od suparničkih igrača i nisu ih igrački pritiskali. A kad im dopustite da na terenu zaplešu svoju sambu, onda to završi akcijama kao na PlayStationu i protiv njih nemate baš nikakve šanse.

Brazilski izbornik Tite stvorio je odlično ozračje u momčadi, priliku daje svima, čak je u prve četiri utakmice dao priliku i svim vratarima. Time pokazuje da su svi u momčadi koja sanja zlato važni. Ne treba bježati od toga da je Brazil favorit. Ali, kako je i Dalić rekao, nikad ne podcjenjujte Hrvatsku!

Sport

hr-hr

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282187950051471

Vecernji List