Večernji list

Brazilci nisu znali za Gvardiola, a Neymara zovu padalicom

Hrvat iz Brazila Vladimir Sesar navijač je Palmeirasa i Hrvatske, najavio je četvrtfinalni susret na SP-u te otkrio što misli o nogometu u Brazilu

Tomislav Dasović/DOHA

U Sao Paulu, brazilskom megalopolisu od 12,5 milijuna stanovnika, živi Vladimir Sesar, po zanimanju IT stručnjak. Veliki je navijač lokalnoga kluba Palmeirasa, ali i hrvatske nogometne reprezentacije. Za njega će utakmica Hrvatska – Brazil u četvrtfinalu biti vrhunac svih vrhunaca ovoga SP-a.

– Rođen sam u Sao Paulu 1987. godine, imam brazilsko, ali i hrvatsko državljanstvo – počeo je svoju priču Sesar pa nastavio:

– Svi su moji, i s mamine i tatine strane, Hrvati. Moj otac Stanko, rodom iz Širokog Brijega, preselio se u Brazil 1984. godine, a majka Vesna, djevojački Dujmović, rođena je u Brazilu, no njezini su roditelji, koji su ovamo došli nakon Drugog svjetskog rata, iz Oriovca. Moja supruga Cristina je

Brazilka, djevojački Steimmetz, ali po tati je Hrvatica pa i ona ima hrvatsko državljanstvo, kao i petero naše djece.

Živcirao sam se protiv Japana

Kako Brazilci danas gledaju na hrvatsku reprezentaciju? Poznaju li je uopće?

– Tek od 2018. godine, kada je Hrvatska bila u finalu SP-a, ovdašnji je komentatori u medijima više ne “spajaju” s Jugoslavijom. Kao da su odrezali rep koji nas je spajao s Jugoslavijom. Ovdje u Brazilu uoči SP-a u Kataru najavljivali su da su najveći favoriti za naslov Brazil, Argentina, Francuska i Engleska, a među onima koji bi ga također mogli osvojiti naveli su i Hrvatsku. Za Brazilce je Hrvatska do 2018. godine bila ona selekcija koja se dolazi “malo šetati” po SP-u, a od tada su nas počeli doživljavati mnogo ozbiljnije. Prosječni Brazilac u Europi prati samo najjače klubove, Real Madrid, PSG, Barcelonu... ne i klubove srednje vrijednosti, pa na primjer oni nisu znali za Gvardiola, koji je među pet najboljih stopera u Europi. Tek kad je odigrao sjajnu utakmicu s Belgijom, doživjeli su ga kao izvrsnog igrača – kaže Sesar pa dodaje:

– Najveći respekt prema Hrvatskoj iskazuju već umirovljeni igrači koji gostuju u medijima ili su stručni komentatori. Sjećam se kako je Juninho Pernambucano, koji je igrao u Lyonu, znao reći da je Hrvatska jako ozbiljna momčad. Srbin Dejan Rambo Petković, nekadašnji igrač Flamenga, jako dobro poznaje Hrvatsku i u ovdašnjim medijima upozoravao je na njezinu snagu. Kada je bio ždrijeb SP-a, u Brazilu su mu spomenuli da Hrvatska ima staru momčad, na što je on reagirao: “Pazite što govorite o Hrvatskoj, ona i danas ima odlične igrače”. Općenito, brazilski mediji puno više cijene Hrvatsku nego prije.

Vi ste navijač Hrvatske, kako ste doživjeli Hrvatsku, a kako Brazil do sada na SP-u?

– Jako sam se živcirao gledajući utakmicu s Japanom. Hrvatskoj ne odgovara suparnik koji tako puno trči, koji ima tako brze igrače. A Brazil? Navijao sam da Brazil pobijedi Južnu Koreju sa što većom razlikom, da joj daju pet-šest pogodaka, jer tada bi Brazilci bili još samouvjereniji pa bi nas doživjeli kao lakši put do polufinala. Iako, oni to već i misle, budući da su očekivali Španjolsku, za koju znaju da bi im bila teži suparnik od nas.

Navijač ste Palmeirasa, ima li neki vaš ljubimac iz tog kluba u reprezentaciji Brazila?

– Da, u reprezentaciji je treći vratar Weverton. Bio je tamo i naš Gabriel Jesus, koji je krenuo iz Palmeirasa, on je za nas navijače spomenik kluba.

Gdje ćete gledati utakmicu Hrvatska – Brazil?

– Ne idem nikamo od kuće. Bit ću s obitelji i skupa ćemo “poludjeti”.

Vlada li u Brazilu velika euforija zbog njihove reprezentacije? Ona već odavno nije igrala tako dobro?

– Jako dobro pratim Selecao još od 2002. godine, kada su bili svjetski prvaci, te 2006. godine, tada je oko te generacije (Cafu, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho...) vladala najveća euforija. Pogotovo nakon 1:7 s Nijemcima u polufinalu SP-a 2014., Brazilci ne osjećaju takvu bliskost s reprezentacijom kao nekada. Vjerojatno će se sada, kada Brazil pobjeđuje, euforija rasplamsati. Inače, dosta Brazilaca misli da izbornik Tite ne poziva u reprezentaciju najbolje brazilske igrače, nego neke koji imaju dobre menadžere i dobre veze. Na primjer, Flamengo je osvojio Copa Libertadores, najvažnije golove za Flamengo postigao je Gabigol (Gabriel Barbosa, nap. a.), a njega nema na popisu. S druge strane, Arrascaeta iz Flamenga igra za Urugvaj i postigao je dva gola Gani. Sve je to malo čudno...

Neymar voli biti glumac

Volite li Neymara?

– Odličan je igrač! Kada se tek pojavio, mislio da sam da će taj momak osvojiti četiri-pet Zlatnih lopti. Njegov problem je što on više voli biti glumac, zvijezda, a manje nogometaš. I to Brazilci isto kažu za njega. Zovu ga “cair, cair”, u slobodnom prijevodu s portugalskog to je – onaj koji stalno pada, baca se. Naravno, svi znaju da je on jako dobar igrač, da u deset sekundi može promijeniti utakmicu, svi vole da on igra, ali znaju da može puno više dati na terenu.

Za kraj, vaša očekivanja od utakmice Hrvatska – Brazil?

– Prvi put pobijedit ćemo Brazil, bude li sada sve pošteno. To smo trebali učiniti još 2014. godine, ali sudac Nishimura nije nam dao. Budemo li defenzivno dobri, čvrsti, bit će dovoljna jedna kontra, 1:0 za nas i to je to – zaključio je Vladimir Sesar.

Neymar je odličan igrač, ali njegov problem je što on više voli biti glumac, zvijezda, a manje nogometaš

Sport

hr-hr

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282213719855247

Vecernji List