Večernji list

Maroko izbacio Španjolsku u ruletu s 11 metara, Portugal deklasirao Švicarsku sa 6:1

Edi Džindo

Kao i Hrvatska dan prije, i reprezentacija Maroka nastavila je svoj put na Svjetskom prvenstvu u Kataru nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. U osmini finala izbacili su favoriziranu reprezentaciju Španjolske boljim izvođenjem kaznenih udaraca 3:0. To je prvi plasman među osam najboljih na svijetu u marokanskoj povijesti te izjednačenje najboljeg afričkog rezultata na SP-u.

Prvi put od 1966. godine

Tako je Španjolska postala jedini favorit koji nije prošao u četvrtfinale jer si Portugal takvo što nije dozvolio. Štoviše, Portugalci su deklasirali Švicarce pobijedivši ih sa 6:1 pri čemu je napadač Benfice Ramos zabio tri pogotka i sa 21 godinom postao drugi najmlađi igrač koji je na Svjetskom prvenstvu zabio hat-trick. A njegovoj predstavi kao da se nije radovao Cristano Ronaldo koji mu je, u ovoj utakmici, bio pričuva. Kod ulaska Ronaldo je mladog suigrača tek ovlaš pozdravio da bi nakon završetka susreta požurio u svlačionicu, ne ostajući dijeliti radost s portugalskim navijačima kao ostali njegovi suigrači.

Jedini pogodak za Švicarce zabio je Akanji, a realizatori za Portugal još su bili Guerreiro, Leao i Pepe koji je sa 39 godina, iza Kamerunca Mille, postao drugi najstariji igrač koji je na mundijalu zabio pogodak.

Za razliku od rapsodije Portugalaca, njihovi susjedi Španjolci vraćaju se kući ranije no što su planirali. Imala jest Španjolska čak 75 posto posjeda, ali nije bila ništa opasnija nego selekcija Walida Regraguija. Valja istaknuti da je Španjolska u prvom poluvremenu uputila tek jedan udarac što im se nije dogodilo još tamo od 1966. godine.

U drugom poluvremenu Marokanci su se fokusirali na obranu, ali Španjolska nije stvarala one prave, stopostotne prilike. Na koncu je furija do dvije najveće prilike došla iz - prekida. Prvo je iz slobodnjaka ubacio Soler, a sam je na drugoj vratnici bio Morata, no s tri metra poslao je loptu daleko iznad gola. Drugi slobodnjak je direktno izveo Dani Olmo, a Bono je uspio u posljednji trenutak obraniti taj udarac.

Dvije obrane Bounoua

U produžetku najveću priliku imao je Maroko, i to preko Cheddire koji je promašio čisti zicer. No, Marokance taj zicer nije skupo stajao jer su sa 11 metara bili precizniji. Pogodili su Sabiri, Ziyech i Hakimi, a čudesni vratar Bounou obranio je udarce Solera i Busquetsa.

Sport

hr-hr

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282235194691727

Vecernji List