Večernji list

Japanci nam sada žele da postanemo svjetski prvaci

Dražen Brajdić

Tijekom dramatične utakmice nogometaša Hrvatske i Japana, u jedinom hrvatskom restoranu u Japanu, u tokijskom Dobru, bilo je glasno i tijesno. Osim niza Hrvata koji žive u Tokiju, bili su tu i zaposlenici restorana, ali i Japanci članovi Japansko-hrvatskog društva prijateljstva.

– Japanski prijatelji Hrvatske veselili su se dobrim potezima Japanaca, ali i Hrvata. Nije to bilo jedni protiv drugih, već gospodsko navijanje. Bilo je i skakanja u zrak, ali ničeg uvredljivog za pristaše suparničke vrste – ispričao nam je Dražen Hrastić, hrvatski veleposlanik u Japanu, koji se rado odazvao pozivu Eduarda Tripkovića Katayame, predsjednika Japansko-hrvatskog društva u Tokiju i vlasnika restorana Kawasakija da ondje gleda ovu uzbudljivu utakmicu.

Naklon – čin poštovanja

Gdje god se taj dan pojavio, a imao je više diplomatskih obveza, veleposlanik Hrastić primao je čestitke od Japanaca, ali i od kolega veleposlanika.

– Bio sam na proslavi nacionalnog dana Finske, a nakon što je održao svoj govor državni ministar vanjskih poslova Japana odmah je nakon govora došao do mene da bi mi čestitao. Potom sam bio na jednom “fundraising” okupljanju gdje sam također primao čestitke.

Umjesto da utakmicu gleda u rezidenciji Veleposlanstva RH, Hrastić je ovaj put to činio u spomenutom restoranu. A nakon trilera, hrvatski veleposlanik suočio se s brojnim pitanjima japanskih

Japanci nas cijene jer smo mali narod, a u nogometu smo među najboljima na svijetu, što je i njima želja

novinara.

– Pitali su me i ovo: “Što bismo mi to trebali napraviti da bismo vas pobijedili. Tri puta ste nam dosad uništili snove. Toliko se trudimo, dajemo sve od sebe i to opet nije dovoljno?” Vidjelo se veliko razočarenje, ali istovremeno i veliko poštovanje prema Hrvatskoj pa nisam čuo niti jednu ružnu riječ. U mnogim porukama koje sam primio poželjeli su nam osvajanje zlata jer bi onda, kazali su mi, njihov poraz izgledao manje tragično.

U medijima je pozdravljena gesta klanjana japanskog izbornika Moriyasua navijačima.

– Svaki Japanac klanja se dnevno i po 100 puta jer ovdje nema rukovanja. To je bio čin poštovanja prema pobjedničkom timu, ali i isprika vlastitom narodu što uz najveći mogući trud nisu uspjeli.

Pogodio ime strijelca

Bez obzira na to kako Hrvatska prošla protiv Brazila, pobjeda protiv Japana bit će još dugo tema razgovora veleposlanika Hrastića koji nam je ispričao anegdotu vezanu uz utakmicu:– Pitali su me prije utakmice što ja mislim na kojeg njihova igrača hrvatska obrana treba posebno paziti. Od svih imena koje sam znao tog časa sam se sjetio jedino Maede i to samo zato što se moja tajnica zove Maeda. A na koncu je moj odgovor, prilično slučajno, bio pun pogodak jer nam je upravo Maeda zabio pogodak. šest pogodaka. Odličan je bio i vratar Radovanović s 11 obrana.

Ostali rezultati 5. kola – skupina A: Veszprem II – Tatran 30:28, Göppingen (Šego, Šarac 5, Kozina 2) – Kadetten 24:25, Benfica – Montpellier (Načinović 4) 24:26; skupina B: Ferencvaros – Valur 33:33, Aix – Ystads 34:36, Benidorm – Flensburg 32:38; skupina C: Alpla Hard (Horvat 4) Balatonfüredi 30:30, Skjern – Sporting 28:30; skupina D: Füchse (Kopljar) – Skanderborg 30:24, Agua Santas – Motor 26:26, Bidasoa – Pelister 32:20. (dm).

Sport

hr-hr

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282273849397391

Vecernji List