Večernji list

Rusku televiziju najprije prognao Putin, a sad i Latvija

(V. Balen)

Latvija je oduzela dozvolu za emitiranje ruskoj nezavisnoj televizijskoj postaji TV Dožd (TV Kiša) jer ju je ocijenila prijetnjom po nacionalnu sigurnost. Iako su novinari te televizije otvoreni kritičari Vladimira Putina, Latvija je procijenila da je njezino izvještavanje bilo premalo kritično prema ruskoj invaziji na Ukrajinu. Vodstvo ove zemlje na svaki se način protivi Putinovim potezima. Liberalna TV Dožd počela je emitirati iz Latvije u srpnju, nakon što je zbog ruske invazije na Ukrajinu bila prisiljena zatvoriti svoj moskovski studio. Putinova vlada optužila ju je nakon početka agresije za “ekstremizam”, zbog neslaganja s ratom, te joj je zabranila rad. Međutim, postaja je nedavno u Latviji počela izazivati kontroverze. Regulator ju je kaznio s 10.000 eura zbog prikazivanja karte Rusije s uključenim teritorijem okupiranog poluotoka Krim te zbog nazivanja ruskih trupa u Ukrajini “našom vojskom”, prenosi Reuters. Prekršaj koji je prelio čašu strpljenja latvijskih dužnosnika bilo je nedavno izvještavanje televizije kada je voditelj rekao da se nada da je televizija svojim prilozima “pomogla ruskim vojnicima u pogledu njihove opreme i osnovnih pogodnosti”. Zbog tvrdnje da je televizija “pomogla” ruskoj vojsci, čijem se pohodu na Ukrajinu novinari otvoreno protive, voditelj je dobio otkaz i TV Dožd je javno rekla da ni na koji način ne pomaže ruskoj vojsci.

No, predsjednik regulatorne agencije Ivars Abolins rekao je novinarima u utorak da je latvijska protuobavještajna i unutarnja sigurnosna služba obavijestila njegov ured da postaja predstavlja sigurnosnu prijetnju zemlji. Emitiranje će prestati u četvrtak, 8. prosinca.

TV Dožd je priopćio da se programi i dalje mogu gledati na YouTubeu. “Smatramo da su sve optužbe protiv nas nepravedne i apsurdne”, objavila je postaja na Twitteru. Latvija se suočava s unutarnjom podjelom između latvijske većine i manjine koja govori ruski oko svog mjesta u društvu, usred sveopćeg nacionalnog bijesa zbog invazije bivšeg sovjetskog lidera na Ukrajinu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak da potez Latvije pokazuje da strane države nisu ništa slobodnije od Rusije.

Voditelj je na televiziji, inače protivnici ovog rata, rekao da se nada da su njezini prilozi “pomogli ruskim vojnicima”

Tv&vodič

hr-hr

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

2022-12-07T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/282321094037647

Vecernji List