Večernji list

Peović i Matić na prosvjedu protiv molitelja

Dvjestotinjak molitelja koji svake prve subote u mjesecu na glavnom zagrebačkom trgu mole za povratak tradicionalnih vrijednosti jučer je dočekao i protuprosvjed u organizaciji Ženske mreže Hrvatska. Protuprosvjed podržali su i SDP-ov europarlamentarac Fred Matić te saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović.

– Moramo se boriti protiv ove nazadnjačke politike koja na mala vrata ulazi u hrvatski mainstream. Marginalci pokušavaju, vrlo perfidno, preko molitve i vjere doći do onih stvari za koje smo mislili da smo ostavili u srednjem vijeku. Ušli smo u Schengen i eurozonu, ali za neke ljude i dalje vrijedi “s Balkana su otišli, ali Balkan iz njih nikada”. Protiv njih osobno nemam ništa kada bi njihova molitva bila ono što vjera kaže, ali ovo što oni čine vrlo je pokvareno – poručio je Matić te dodao kako poruke molitelja nisu u skladu s univerzalnom porukom evanđelja. Katarina Peović je s nekoliko aktivista Nove ljevice stala nasuprot molitelja, no nakon nekog vremena udaljili su ih redari, a potom im je zagrebačka policija uzela osobne podatke.

– Imamo pravo biti tu. Slobode govora ne može biti za one koji zagovaraju smanjenje prava žena i povratak patrijarhata. Ne može biti tolerancije za netolerantne. Može nam se dogoditi poljski scenarij koji oni zagovaraju. Ovo je konačan dokaz da se pobačaj mora vratiti u Ustav, iz čijeg je nacrta izbačen 1990., jer ovakve retradicionalizacije zapravo idu prema zabrani pobačaja – objasnila je. Podsjetila je i na nedavni slučaj 14-godišnje djevojčice s posebnim potrebama koju je silovao ujak i kojoj u Poljskoj brane pobačaj. Organizatori moljenja na Trgu, Bratstvo “Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina”, nisu htjeli davati izjave, no na svom portalu Muževan budi objašnjavaju da njihova molitva nije usmjerena protiv žena.

– Mi prije svega molimo za sebe da budemo bolji muškarci, muževi i očevi. Ne znamo što bi tu moglo biti loše i usmjereno protiv žena. Uostalom, kod tih se nakana molimo za zagovor Blažene Djevice Marije, savršene žene i majke, Kraljice neba i zemlje – napisali su.

News

hr-hr

2023-02-05T08:00:00.0000000Z

2023-02-05T08:00:00.0000000Z

https://vecernjilist.pressreader.com/article/281513640304548

Vecernji List